Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Deputatul Dumitrescu: „Trebuie să protejăm viticultorii vrânceni“


Parlamentarul social-democrat Cristian Dumi-trescu trage un semnal de alarmă în direcția autorităților centrale, atenționându-le în privința situației dificile prin care trec viticultorii din toată țara, dar în mod special viticultorii vrânceni. „Constat cu surprindere o decădere a nivelului de trai printre viticultorii din România. Pentru că reprezint Vrancea în Parlamentul României, iar numele județului este sinonim cu viticultura, constat că viața acestora este din ce în ce mai grea. Pentru județul nostru, de viitorul viticulturii depinde soarta a peste 100 de mii de cetățeni. Nu mai vorbesc de implicațiile la nivel social care rezultă din criza prin care trece viticultura vrânceană. Este în joc nu doar prezentul, ci și viitorul a o parte din județul Vrancea. Vreau să-i asigur pe podgorenii din județ că împreună cu președintele Marian Oprișan și cu parlamentarii vrânceni lucrăm la un proiect complex de protejare a viticulturii vrâncene. Guvernul României nu trebuie să se preocupe numai de patinoare și piscine, ci să protejeze înainte de toate producătorii locali, dintre care viticultorii reprezintă o bună parte și au făcut faimă României prin vinurile lor”, a spus Cristian Dumitrescu, deputat în Colegiul de Odobești.
Parlamentarul vrâncean s-a referit la proiectele inițiate de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, proiecte finanțate prin fonduri europene, prin care se urmărește promovarea podgoriilor din Vrancea, prin amenajarea de trasee turistice și dezvoltarea „Drumului vinului”. Cristian Dumitrescu a precizat că, împreună cu parlamentarii social-democrați, lucrează la un set de propuneri legislative menite să protejeze piața locală de importurile masive de vin care se fac în detrimentul producătorilor de vin din Vrancea.
„Întrucât la biroul meu parlamentar din Odobești am primit mai multe sesizări din partea micilor producători de vinuri din județ, cu privire la pro-blemele pe care le au aceștia din cauza importurilor de vinuri, care fac presiune asupra prețurilor vinurilor locale, lucrăm la un set de propuneri legislative prin care dorim să protejăm piața locală și să-i ajutăm pe viticultori. Dacă nu vom reuși să protejăm producătorii locali și vi-nurile tradiționale vrâncene, riscăm ca într-un viitor apropiat să nu mai avem vinuri românești și peste câteva zeci de ani să vorbim despre Galbena de Odobești sau despre Åžarbă la timpul trecut. Nu este vorba de inițierea unor măsuri protecționiste, dar nici nu putem asista la distrugerea producătorilor locali, la dispariția viticulturii pe plaiurile Vrancei”, a precizat deputatul Dumitrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?