Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

65% dintre români cred că situaţia financiară a familiei se va înrăutăţi


Aproximativ 65% dintre români cred că situația financiară a familiei lor se va înrăutăți în următoarele 12 luni, într-o mai mică sau mai mare măsură, după ce în urmă cu un an doar trei din zece persoane estimau acest lucru, potrivit Barometrului de Încredere a Consumatorului, realizat de GfK. Numai 6% speră ca situația lor să se îmbunătățească în următorul an și 23% se așteaptă să rămână la fel ca în prezent. Atunci când compară starea lor financiară prezentă cu cea de acum un an, 68% dintre cei chestionați afirmă că aceasta s-a degradat și doar 5 procente trăiesc mai bine decât în 2009, potrivit studiului realizat de compania de cercetare GfK.
În luna iunie, indicele de încredere a populației măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii zece ani, atingând 79%, față de 40% în urmă cu doi ani.
„Această stare accentuată de pesimism se datorează în cea mai mare măsură programului guvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situației economice generale, deteriorare resimțită de peste 90% din populația țării. Românii sunt destul de pesimiști și atunci când vine vorba de viitor, 78% nu se așteaptă ca situația să se îndrepte din punct de vedere economic în perioada următoare”, conform GfK.
De asemenea, 85% dintre persoanele chestionate anticipează o creștere a șomajului, în timp ce numai 4% sunt optimiști în această privință.
„Pentru 8 din 10 români perioada pe care o traversăm este un obstacol în calea economisirii. Nici următorul an nu pare să fie unul favorabil punerii banilor deoparte, peste 85% spunând că nu intenționează să facă acest lucru, principalele cauzele fiind evoluția prețurilor și a ratei șomajului”, se precizează în studiu.

Fără achiziții de case și mașini

Totodată, peste două treimi dintre români estimează o creștere a inflației în 2010 și prima jumătate din 2011, în vreme ce un procent relativ asemănător a remarcat că ultimul an a adus prețuri mai mari la majoritatea produselor. Doar unul din zece români speră la o scădere a prețurilor în următoarea perioadă. Achizițiile de case sau mașini nu intră la capitolul priorități de investiție pentru români.
„Intenția scăzută privind cumpărarea acestor bunuri s-a menținut constantă în ultimele nouă luni, 91%, respectiv 87% declarând în luna aprilie că este foarte puțin probabil să își ia o locuință sau un autoturism în următorii doi ani. Mai mult de trei sferturi dintre cei chestionați nu consideră că este o perioadă favorabilă cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire, a unor noi obiecte sanitare”, se mai arată în studiul companiei de cercetare.
Informațiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanțat de Comisia Europeană și realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de peste 15 ani, eșantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.
GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață la nivel mondial, cu peste 10.000 de angajați și colaboratori, operând în circa 100 țări. Filiala din România a fost înființată în 1992.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?