Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Banii alocaţi la rectificare şi cei din taxa clawback, folosiţi pentru funcţionarea spitalelor


   Guvernul a alocat la rectificare 150 milioane de lei pentru Ministerul Sănătății, fonduri la care care se adaugă 350-400 milioane de lei estimați să fie colectați din taxa clawback, banii urmând să fie folosiți pentru funcționarea spitalelor și plata obligațiilor restante pentru bunuri și servicii.
   Ministerul Sănătății arată, într-un comunicat de presă, că cei 150 de milioane de lei alocați instituției la rectificarea bugetară, precum și 350-400 de milioane de lei estimați să fie colectați din taxa de clawback vor fi transferați către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.
   Banii vor fi folosiți pentru funcționarea spitalelor, dar și pentru plata obligațiilor restante, reprezentând bunuri și servicii cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, achiziționate de unitățile sanitare publice cu paturi, indiferent de rețeaua sanitară din care fac parte, a precizat Ministerul Sănătății. „La această rectificare bugetară, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din rețeaua regională de spitale de urgență”, a adăugat Ministerul Sănătății.
   De asemenea, actul normativ pentru rectificare bugetară prevede ca fondurile Ministerului Sănătății să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate. În contextul rectificării bugetare, Ministerul Sănătății a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de patru milioane de lei pentru a asigura finanțarea corectă a programelor naționale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.
   Premierul Victor Ponta a cerut recent ministerelor Sănătății și Finanțelor să se asigure că finanțarea spitalelor va fi previzionată corect și mult mai realist în bugetul pe anul viitor decât în cel din 2012, astfel încât autoritățile să nu mai fie obligate să intervină în ultimul moment în ajutorul spitalelor. Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate analizează situația fiecărui spital în parte, ca urmare a ordonanței care permite noi angajamente bugetare doar după plata datoriilor, analiza luând în calcul numărul de internări efectiv realizate până în octombrie și estimarea de cazuri până la finele anului.
   În urma acestei analize, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale spitalicești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?