Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Plângere penală împotriva ministrului Funeriu


Președintele Confederației „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a formulat o plângere penală, ca persoană fizică, împotriva ministrului Educației, Daniel Funeriu, considerând că acesta a împiedicat ilegal greva angajaților din învățământ, prin amenințări și emiterea unui ordin de ministru. Bogdan Hossu a formulat această plângere, considerându-se că ministrul a comis mai multe infracțiuni prevăzute și pedepsite de lege, se arată într-un comunicat de marți al confederației.
„În plângerea penală se aduc argumente care susțin faptul că Daniel Funeriu a încălcat Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în condițiile în care, prin amenințare, violență ori prin folosirea de mijloace frauduloase, a încălcat exercitarea drepturilor și libertăților cetățeanului, precum și argumente din care rezultă încălcarea, de către ministru, a articolul 246 din Codul penal, referitor la «fapta funcționarului public, care, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, cu știință, nu îndeplinește un act ori îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane»”, potrivit comunicatului.
Plângerea este urmarea faptului că ministrul Daniel Funeriu a împiedicat, prin emiterea nelegală a unui ordin, exercitarea la data de 31 mai, a dreptului la grevă al mai multor profesori, cetățeni români, susține Hossu.
„Ministrul a emis Odinul 3979/2010 prin care a împiedicat exercitarea dreptului la grevă al profesorilor care, la data emiterii ordinului, erau numiți în comisiile de examen și-și exprimaseră deja adeziunea la grevă. Ordinul ministrului a fost susținut și de o serie de declarații publice ale acestuia care au fost difuzate de mass-media”, potrivit sursei citate.
Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a depus, la începutul lunii iunie, o plângere penală împotriva ministrului Educației, Daniel Funeriu, pe motiv că acesta a dat un ordin de schimbare a membrilor comisiilor de bacalureat, deși atribuții în acest sens are doar secretarul de stat, nu și ministrul.
Ministrul Daniel Funeriu a semnat un ordin de modificare a calendarului bacalaureatului, în scopul evitării eventualelor probleme care ar fi putut apărea din cauza grevei cadrelor didactice implicate în examen. Astfel, proba la limbă străină de la bacalaureat a putut fi susținută până în 25 iunie.
Alte modificări au vizat componența comisiei de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, astfel încât a permis accesul în comisie și a personalului didactic auxiliar.
„În cazuri deosebite, bine justificate, prin excepție de la prevederile art.5 și art.12, alin.(1), din comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale poate face parte, în calitate de asistent, orice persoană care îndeplinește o funcție didactică sau didactică auxiliară, provenind din unitatea de învățământ respectivă sau din alte unități de învățământ preuniversitar”, a fost modificarea făcută de Ministerul Educației pentru buna desfășurare a examenului de bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?