Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Noul Cod Fiscal intră astăzi în vigoare


   Noul Cod Fiscal intră în vigoare la 1 februarie și cuprinde o serie de modificări în domeniul tuturor impozitelor și taxelor majore – impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum și revizuirea semnificativă a sistemului de impozitare a veniturilor din activități agricole.
   Limita veniturilor pentru care o firmă intră în sistemul microîntreprinderilor coboară la 65.000 euro, iar pentru anul 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu 1 februarie 2013, și persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condițiile prevăzute de acest sistem de impunere.
   Persoanele juridice care au realizat venituri între 65.001 euro și 100.000 euro și care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la modificările aduse prin proiectul de ordonanță păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.
   În același timp, persoanele juridice nou-înființate sunt obligate să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal. Potrivit reglementărilor în vigoare, o companie este încadrată în categoria microîntreprinderilor dacă are cel mult nouă salariați și a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei al 100.000 euro.
   De asemenea, Codul Fiscal modificat prevede impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanță și prestări servicii cu firme înregistrate în paradisuri fiscale și state cu care România nu are acorduri de evitare a dublei impuneri. Ministerul Finanțelor Publice susține că măsura are ca scop să limiteze ‘mutarea’ profiturilor firmelor din România către alte state, prin intermediul prețurilor de transfer, pentru evitarea impozitării și nu din rațiuni economice.
   Noul Cod Fiscal vizează și includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură și piscicultură, impozitul urmând a avea o cotă de 16%. De asemenea, noul Cod are în vedere determinarea venitului net anual în sistem real, pentru veniturile din silvicultură și piscicultură potrivit regulilor de impunere proprii veniturilor din activități independente și stabilirea nivelului normelor de venit pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie 2013 și până la sfârșitul anului fiscal.
   O altă prevedere se referă la majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil pentru activități de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?