Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Alimentele se vor scumpi cu încă 7-8%


Alimentele se vor scumpi cu încă 7-8% ca urmare a ploilor din ultima perioadă, care au afectat sute de hectare de culturi, pe lângă majorarea determinată de creșterea TVA de la 19% la 24%, potrivit federației AGROSTAR.
„În următoarele săptâmâni vom asista la o scumpire a produselor agricole cu până la 8% din cauza faptului că sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La această catastrofă naturală se adaugă lipsa subvențiilor pentru acest an, dar și faptul că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de ploi nu vor primi nicio despăgubire, pentru că legea 381 care reglementa acordarea de despăgubiri în caz de calamități a fost abrogată la începutul acestui an și nu există niciun act normativ care să o înlocuiască”, a declarat într-un comunicat Niculae Åžtefan, președintele AGROSTAR.
El menționează că, în aceste condiții, agricultorii sunt lipsiți de orice resursă financiară pentru campania agricolă din toamnă, ceea ce înseamnă că vor fi afectate și producțiile de anul viitor, astfel că agricultura nu va putea contribui la relansarea economică a României.
„Vom susține economiile altor state prin importuri masive de produse agroalimentare. AGROSTAR cere ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, pe care nu l-am văzut deloc în teren, în ultima saptămână de când situația s-a agravat, să iasă din biroul său confortabil, să meargă să vadă situația din teren și să gasească soluții. Ministrul Agriculturii continuă să se poarte ca și când nu are nicio legătură cu acest sector. Ar trebui să plece pentru că a dat măsura incompetenței atât el, cât și întreaga sa echipă”, a adăugat Åžtefan.
Federația AGROSTAR, cea mai mare organizație sindicală din domeniul agricol, a fost înființată în 1990 și numără peste 38.000 de membri, având în componența sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor și fermierilor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?