Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Guvernanţii nu înţeleg natura crizei din România


Criza cu care se confruntă România reprezintă un complex de crize interconectate: fiscal-bugetară, economică, politică, dar și morală și de cunoaștere, se menționează într-un raport social, dat publicității de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV ) al Academiei Române.
Intitulat „România: răspunsuri la criză”, raportul atrage atenția asupra diagnozei naturii problemelor cu care ne confruntăm, potrivit ICCV, de corectitudinea acesteia depinzând succesul soluțiilor adoptate.
„Criza noastră provine nu numai din starea sistemului socio-economic, ci, surprinzător, este accentuată de deficitul de înțelegere a naturii problemelor cu care ne confruntăm”, menționează documentul.
Raportul, care, în opinia cercetătorilor ICCV, „nu oferă soluții miraculoase, ci documentează faptul că suntem blocați în incapacitatea de a găsi soluția și de a o implementa”, argumentează că „variabila strategică se află în sfera politicului, doar măsuri politice corecte putând scoate țara din criză”.

O altă temă a raportului vizează răspunsul la întrebarea „Cum ar putea fi deblocat sistemul politic?” întrucât „sistemul politic este el însuși blocat de conflicte de o amploare necunoscută în ultimele două decenii”.
„Care este variabila strategică al cărei efect se difuzează prin schimbări în masa sistemului, deblocând criza? Concluzia noastră este că economia singură nu oferă cheia ieșirii din criză. Problema se află în altă parte, mai precis în funcționarea întregului sistem socio-economic. Criza este a întregii societăți, deci doar o abordare globală a societății, în integralitatea ei, poate identifica soluția adecvată”, menționează documentul.

În opinia cercetătorilor ICCV, singura șansă de a ieși din criză prin dezvoltare ar fi „să construim o strategie consensuală”. Documentul a fost elaborat de o echipă de cercetători ai ICCV specializați în domeniul analizei globale a societății românești, a calității vieții și politicilor sociale, coordonată de profesorul Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române.
ICCV, unul dintre cele mai importante institute de cercetare în domeniul social din România, prezintă rezultate ale activității cercetătorilor publicate în sute de cărți și studii.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?