Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Deputatul Tîlvăr: „Guvernul Boc îi pedepseşte pe vrânceni“


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat de la tribuna Camerei Deputaților că Guvernul Boc îi pedepsește pe vrânceni pentru că au votat cu PSD. El a dat ca exemplu mai multe proiecte de finanțare întocmite de edilii din Focșani pentru cartiere mărginașe care au fost respinse „din motive politice”. Deputatul Angel Tîlvăr a precizat că tot mai multe primării anunță încetarea activității din lipsă de fonduri iar ajutorul pe care Guvernul îl acordă primăriilor constă doar în împrumuturi care au „o dobândă mai mare decât la bancă”.

Deputatul Angel Tîlvăr a afirmat că votul acordat PSD de către majoritatea vrâncenilor este motivul pentru care recent a fost respinsă cererea de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea și  modernizarea spațiilor publice urbane în zona de acțiune Sud-Est” a municipiului Focșani – componenta  Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru zona de acțiune Sud-Est a Municipiului Focșani. „Guvernul Boc consideră că cetățenii din zona de Sud-Est a municipiului Focșani pot trăi în continuare fără străzi reabilitate, își pot trimite în continuare copiii la școală și la grădiniță în aceleași condiții ca și până  acum, iar oamenii pot ajunge în oraș și prin gropile care sunt din ce în ce mai multe”, a afirmat deputatul vrâncean. Acesta a adăugat că un alt cartier pe care Guvernul Boc îl condamnă la subdezvoltare este cartierul Mândrești. Situat la doar 3 km de centrul orașului, cartierul Mândrești a cunoscut o dezvoltare armonioasă din punct de vedere economic și demografic în ultimii ani.
„Astfel se constată o creștere a populației tinere și în consecință a școlarilor și preșcola-rilor. Pentru toți aceștia care au ales să rămână în continuare în țară, Guvernul Boc nu poate accepta un trai de viață decent. Pentru toți aceștia Guvernul Boc nu poate accepta o infrastructură stradală conformă unui cartier al municipiului reședință de județ, pe toți aceștia Guvernul Boc îi condamnă să trăiască în condiții improprii, într-un cartier subdezvoltat, într-o țară a Uniunii Europene”, a mai afirmat Angel Tîlvăr.

Tîlvăr vrea trai decent pentru vrânceni

Deputatul vrea ca toți cetățenii din Focșani, dar și cei ai județului Vrancea să aibă parte de un mediu civilizat de trai în care   să-și poată crește copiii și nepoții. Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr a precizat că, la nivelul județului Vrancea, tot mai multe primării anunță încetarea activității, tot mai mulți primari pierd sute de mii de euro pe studii de fezabilitate deoarece Guvernul nu mai asi-gură cofinanțarea proiectelor europene. În schimb, a arătat deputatul, ajutorul pe care guvernul îl acordă primăriilor constă în împrumuturi care au o dobândă mai mare decât la bancă. Este vorba despre Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în 15 iunie 2010 care stipulează că Ministerul Finanțelor Publice acordă administrațiilor locale împrumuturi de cel mult 1,5 miliarde de lei din veniturile obținute din privatizare, cu o dobândă de 6,25%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani și o perioadă de grație de un an pentru achitarea obligațiilor de plată restante înregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009.

Guvernul, cămătarul primăriilor

„Monitorul de Vrancea” a relatat pe larg despre intenția Guvernului falimentar Boc de a da bani cu camătă primăriilor din România. Mai exact, Guvernul Boc a ajuns cămătarul primăriilor din România cărora nu le asigură fonduri pentru funcționare, chipurile pentru că nu sunt bani la bugetul de stat. În schimb, guvernanții au găsit bani pentru a împrumuta primăriile care au datorii la diferite societăți comerciale. Mecanismul este simplu. Guvernul nu alocă fonduri suplimentare iar primăriile rămân fără bani. Atunci intervine împrumutul acordat primăriilor, de fapt încă o țeapă pentru autoritățile locale deoarece banii sunt doar pentru plata taxelor și impozitelor restante către buget ale anumitor societăți comerciale. Altfel spus, dacă o primărie are o datorie către o firmă care, la rândul ei, nu are datorii către bugetul de stat, nu va putea fi contractat acest tip de împrumut. Nu contează că firma poate avea datorii la bănci sau la alți furnizori, poate intra în insolvență, deoarece guvernul cămătar pedelist este interesat doar de profitul său și nu de interesul cetățenilor. Guvernul se alege cu un profit frumușel și cu plata  taxelor și impozitelor.
Numai că majoritatea primăriilor înregistrează venituri proprii foarte mici și depinde de banii alocați de la bugetul de stat. În această situație, autoritățile locale nu își vor putea onora obligațiile contractuale de după încheierea contractelor de împrumut iar statul va trece la executarea silită a unor instituții ale statului. Primarii vrânceni au declarat că această decizie a guvernului este una de cămătărie, deoarece aceste împrumuturi vor da naștere la alte datorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?