Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Lia Olguţa Vasilescu (PSD): Letonia trebuie să returneze banii către pensionari


Senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat, ieri, că Letonia, care a luat măsuri de austeritate similare cu cele adoptate de România, s-a folosit de un articol similar prezent în Constituția țării lor, iar acum trebuie să returneze pensionarilor banii reținuți. Potrivit acesteia, în conformitate cu articolul 20 din Constituția României, dispozițiile constituționale privind drepturile și libertățile cetățenești trebuie să fie interpretate în acord cu tratatele internaționale la care România a aderat și care prevalează față de reglementările interne.
„Decizia Curții Constituționale din Letonia prevede că angajamentele naționale asumate de Guvern față de creditorii externi pentru limitarea efectelor crizei economice nu pot constitui, prin ele însele, temeiul pentru limitarea unor drepturi fundamentale. Faptul că documentele adresate creditorilor internaționali conțin promisiunea Guvernului de a adopta prevederile legale în discuție, nu înseamnă că acei creditori au stabilit unilateral aceste condiții, ei limitându-se la a indica obiectivele ce urmează a fi atinse – de exemplu reducerea cheltuielilor bugetare. Însă, alegerea celor mai adecvate măsuri rămâne la discreția sta-tului”, a spus Olguța Vasilescu, citind din decizia Curții Constituționale din Letonia.
Senatorul PSD a arătat că noul președinte ales al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, este unul „dintre cei mai vajnici soldați ai președintelui Traian Băsescu și a fost unul dintre cei mai activi parlamentari ai PDL”.
„De ce ne era teamă n-am scăpat, adică președinte la CCR a fost ales domnul Augustin Zegrean, care este unul dintre cei mai credincioși soldați ai lui Traian Băsescu. Mai mult decât atât, la CCR sunt acum cinci oameni ai puterii. Din nou asta înseamnă că va trebui să fim pesimiști. (…) Vom vedea dacă avem o Curte care va apăra democrația și tratatele internaționale la care am aderat sau dacă vom avea o Curte care să-l apere pe Traian Băsescu după decizia care se va da în cazul contestațiilor PSD. (…) Nu pot să spun nici că sunt optimistă, nici că sunt pesimistă, eu aștept ca acei oameni să respecte democrația din România și să nu facă ce le dictează Traian Băsescu”, a spus purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD.
Lia Olguța Vasilescu a precizat că juriștii PSD sunt convinși că, dacă asupra Curții nu se vor exercita presiuni politice, decizia CCR va fi în favoarea PSD. „Ne întemeiem așteptările pe deciziile pe care le avem din 1999 până acum, care precizează că recalcularea pensiei în cuantum mai mic este neconstituțională. Pensia poate să fie majorată, dar în nici un caz nu poate să fie diminuată, pentru că atunci această măsură ar fi neconstituțională. (…) Juriștii noștri (social-democrați – n.r.) s-au folosit deja de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, a precizat senatorul social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?