Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vrâncenii plătesc minciunile guvernului Boc


Fiecare vrâncean va plăti eșecul guvernului pedelist și minciunile din campania electorală. Guvernul Boc, ca „o clonă a doctorului Ciomu”, vrea reduceri de salarii și pensii. PSD a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură și a acuzat măsurile „simpliste și din topor”, elaborate „pe genunchi” ale guvernului. Moțiunea de cenzură a PSD însumează 17 pagini de critici la adresa Guvernului și argumente împotriva reducerii salariilor și pensiilor. Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni, astăzi, în ședință, urmând să discute despre un calendar al dezbaterii moțiunii de cenzură. Moțiunea de cenzură a PSD va fi susținută și de parlamentarii liberali.

Fiecare vrâncean va avea de suferit din cauza reducerilor de pensii și salarii anunțate de guvernanți. Peste un sfert dintre vrânceni, pensionari și bugetari, vor primi mai puțini bani pentru că guvernanții PDL au mințit și nu au făcut nimic pentru atenuarea efectelor crizei. Reducerile de pensii și salarii îi vor afecta și pe vrâncenii care lucrează în sistemul privat deoarece scăderea veniturilor se va reflecta într-un consum mai redus. Implicit vor scădea și cifrele de afaceri ale firmelor din județ.
Cel mai mult vor avea de suferit pensionarii, oameni care își drămuiesc în fiecare lună pensia mică pentru a le ajunge de mâncare și medicamente. După ce i-au mințit că vor trăi mai bine, pedeliștii le spun acum că reduc pensiile și salariile bugetarilor. Peste 80 de mii de pensionari vrânceni vor avea de suferit începând de luna viitoare. Cei mai mulți pensionari sunt din sistemul asigurărilor sociale de stat, respectiv 67.658 persoane. Alți 20.061 sunt pensio-nari agricultori, 269 sunt pensionari IOVR, 6.257 sunt beneficiari ai Legii 44 din 1994, privind veteranii și văduvele de război. Doar 62 sunt beneficiari revoluționari și 97 beneficiază de pensii de serviciu. De asemenea, 4.124 de persoane beneficiază de ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor. „Casa Județeană de Pensii Vrancea are în plată un număr de 82.187 beneficiari de drepturi bănești însă instituția noastră gestionează 98.527 dosare de pensii și indemnizații active. Diferența dintre numărul beneficiarilor de drepturi bănești și dosarele existente în plată provine din faptul că există beneficiari care dețin mai multe drepturi de pensii sau indemnizații”, a precizat juristul Casei de Pensii Vrancea, Monica Moldovan.

„Reducerile de pensii și salarii nu sunt soluția corectă”

PSD arată în moțiunea de cenzură depusă ieri că reducerile de pensii și salarii nu sunt soluția corectă pentru a depăși criza economică. Social democrații acuză guvernanții că măsurile de austeritate decise de Guvern sunt „simpliste și din topor”, elaborate „pe genunchi”, Cabinetul Boc și Traian Băsescu procedând, în disperare de cauză, „ca niște clone ale doctorului Ciomu”, adică tăind „masiv”, „doar-doar opresc hemoragia”.
„Măsurile de austeritate decise de Guvern nu sunt măsuri anticriză; ba, așa cum sunt concepute, pot accentua recesiunea și chiar stopa o redresare de durată și solidă a statului român. Sunt măsuri ale disperării, simpliste și din topor, elaborate pe genunchi, după ce guvernul a descoperit că nu-i poate păcăli pe reprezentanții FMI. (…)E ca și cum unui bolnav de cancer, ca să păstrăm metafora prezidențială, doctorul i-ar extirpa doar o mică bucățică din tumoră și i-ar tăia, în compensație, câte o bucată din celelalte organe. Ai cancer la stomac? Nu contează, scoatem o bucată din plămâni, una din rinichi, una din sân, una din prostată, până scoatem gramajul tumorii ce trebuia îndepărtată”, se arată în textul PSD.
Social-democrații susțin că, în schimb, nu vor fi atinse achizițiile publice, „în spatele cărora se ascunde clientela ce livrează de la telefoane, la suporturi de hârtie igienică și șosete sau laxative la prețuri astronomice”.
„Pentru că are un număr prea mare de funcționari clientelari, câte doi-trei directori pe același post la nivel local și central, inutili și bugetofagi, dar la care nu-l lasă inima să renunțe, pentru că are o clientelă prea flămândă, pentru că are familii mari și prieteni mulți, cu buzunare foarte largi, PDL preferă să tăie de la doctorii și așa prost plătiți și prea puțini, și de la profesorii cărora anul trecut le garanta lefuri cu 50% mai mari, și de la funcționarii care lucrează pe la ghișee și sunt, într-adevăr, necesari și adesea suprasolicitați, să mai taie de la mame și de la puținii pensionari cu stagiul complet de cotizare și pensii mici”, se mai arată în moțiunea de cenzură.

Reducerea pensiilor este neconstituțională

În opinia social-democraților, reducerea salariilor pentru 1,4 milioane de bugetari cu 25% începând cu luna iunie este neconstituțională, pentru că drepturile salariale sunt stabilite prin legi și ca urmare a negocie-rilor libere, democratice, concretizate în Contractele Colective de Muncă, semnate și înregistrate la structurile Ministerului Muncii.
De asemenea, reducerea pensiilor cu 15%, începând cu luna iunie, pentru toți cei 5,7 mi-lioane de pensionari români, este „un act abuziv, nelegal și neconstituțional”, mai spun social-democrații.
„Reducerea pensiilor este total în afara oricărui principiu de drept într-un stat democratic. Pensia este un drept de asigurare socială și nu un drept de asistență socială. Pensia s-a câștigat în baza unui contract de asigurare socială încheiat cu sistemul de asigurare socială public obligatoriu garantat de stat. A reduce pensia ca drept de asigurare socială pe motiv că, temporar, sistemul este în criză economică, pe fondul reducerii ve-niturilor este un abuz grav”, se menționează în moțiune.

Statul este dator să-și apere cetățenii în perioade de criză economică

PSD spune că reducerea ajutoarelor de șomaj și a celorlalte drepturi sociale prevăzute în pachetul legislativ prin care Guvernul Boc își asumă răspunderea este „un grav atentat la siguranța socială a celor mai nevoiași cetățeni români, beneficiari de drepturi sociale, care prin reducerea lor nu vor mai avea mijloacele materiale necesare întreținerii lor și a familiilor lor”. „Statul este dator conform Constituției să-și protejeze cetățenii, cu atât mai mult în perioade de criză economică. Propunând aceste reduceri majore pentru cele mai vulnerabile categorii de cetățeni, beneficiari de indemnizații de șomaj și alte drepturi de protecție socială se încalcă articolul 41 «Munca și protecția socială» și articolul 47 «Nivelul de trai» din Constituția României”, conform textului citat.
Social-democrații mai spun, în moțiunea de cenzură, intitulată „Opriți genocidul social!”, că principala acuză pe care i-o aduc premierului Emil Boc este cea de „disoluție a autorității statului”.
„Ați blocat instituții, ați încălcat legile țării, v-ați bătut joc de reguli. Aveți o singură viziune: asigurarea, cu orice preț, a supremației lui Traian Băsescu. V-ați transformat în argatul celui care împinge spre haos România, pe care o considerați moșia Președintelui. Cetățenii români nu sunt iobagii dumnea-voastră! Nu ne regăsim în mentalitatea de slugă pe care o afișați în fața domnului Băsescu. Prin formula de susținere la care ați recurs, nu aveți legitimitatea de a conduce România, iar miniștrii dumneavoastră nu mai pot emite pretenția să reformeze sectoare importante în numele cetățenilor români. Guvernul dumneavoastră – care este al lui Traian Băsescu și nu al cetățenilor – este incapabil să conducă țara într-o asemenea perioadă de criză și să răspundă interesului public”, se mai arată în textul menționat.

Nu se mai acordă :

-ajutoare sau, după caz, indemnizații la ieșirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă
-trusoul pentru nou născuți
-ajutorul pentru tinerii căsătoriți

Fără bilete de odihnă pentru pensionari

La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum și a in-demnizației de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a legilor, va-sloarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei. Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010

Vor fi reduse cu 15% :

-indemnizația de șomaj, aflată în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi sau care se stabilește sau se repune în plată după suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrării în vigoare a legii, precum și drepturile bănești care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru șomaj în funcție de cuantumul indemnizației de șomaj stabilită potrivit legii
-pensiile cuvenite sau aflate în plată, precum și indemnizația de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I
indemnizația pentru creșterea copilului, dar nu mai puțin de 600 lei
-ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat în temeiul Legii nr.578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor pensionar
-cuantumul sprijinului material acordat urmașilor membrilor Academiei Române și urmașilor membrilor Academiei Oamenilor de Åžtiință din România

Vor fi reduse cu 25% :

-salariile/soldele/indemnizațiile lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale, precum și alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009
-compensațiile bănești, respectiv alocație va-lorică pentru drepturile de hrană și respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament
-compensația lunară pentru chirie
-suma forfetară destinată plății drepturilor bănești ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaților și senatorilor
-cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical și neclerical
-cuantumul indemnizațiilor acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Åžtiință din România, membrilor Academiei de Åžtiințe Medicale și membrilor Academiei de Åžtiințe Tehnice din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?