Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Deputatul Tîlvăr: „Ministerul Sănătăţii, incapabil să prevină consumul de droguri“


Ministerul Sănătății este „incapabil” să deruleze campanii de prevenire a consumului de droguri și plante etnobotanice, a declarat deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr. Acesta a atras atenția că este o perioadă în care adolescenți cu vârste între 14-20 ani sunt, încă, victime ale consumului de substante etnobotanice și droguri. Angel Tîlvăr a tras din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește amploarea pe care a luat-o consumul de plante etnobotanice. El i-a cerut ministrului Sănătății să prezinte care sunt campaniile împotriva consumului de etnobotanice pe care le desfășoară ministerul și care este conținutul acestora.

Deputatul vrâncean l-a întrebat pe ministrul Sănătății, Cseke Attila, dacă instituția pe care o conduce este preocupată de consumul acestor stupefiante și care sunt campaniile împotriva consumului de substanțe etnobotanice, dar nu a primit niciun răspuns. „Nu numai că Ministerul Sănătății nu va derula, în 2010, nicio campanie de luptă împotriva consumului de plante etno-botanice dar, mai mult, funcționarii din acest minister nu au fost nici măcar preocupați, suficient de mult, de prevenirea răspândirii consumului acestor substante, în așa fel încât să prevadă, în Ordonanța de Urgență 6/2010, numele tuturor substanțelor care pot fi comercializate și care au efecte euforice”, a spus deputatul Angel Tîlvăr. El a adăugat că angajații Ministerului Sănătății au fost la fel de neglijenți și în cazul achiziționării de vacci-nuri. „Responsabilii din subordinea ministrului Cseke Attila au fost la fel de neglijenți și atunci când a trebuit să se achiziționeze vaccinuri antigripale, vaccinuri pentru copii, lapte praf și alte medicamente din cadrul Programelor Naționale de Sănătate”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.

Cadru legal superficial pentru lupta împotriva drogurilor

Reamintim că deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește amploarea pe care a luat-o consumul de plante etnobotanice. El i-a cerut mi-nistrului Sănătății să prezinte care sunt campaniile împotriva consumului de etnobotanice pe care le desfășoară ministerul și care este conținutul acestora. „Guvernul a folosit deseori această problemă în scopul îmbunătățirii propriei imagini și vorbește adesea de crearea de politici pentru interzicerea consumului de droguri. Însă bugetul României pe anul 2010 nu include niciun leu pentru activitatea de comba-tere a consumului și traficului de droguri. Care sunt mijloacele prin care veți susține totuși politicile de prevenire?”, a întrebat deputatul social democrat.
Angel Tîlvăr a mai precizat că, deși a susținut ordonanța guvernului privind declararea substanțelor etnobotanice ilegale, aceasta nu are și norme de aplicare. „Fiind unul dintre cei care au susținut întotdeauna lupta împotriva consumului de droguri, indiferent de natura lor, am apreciat și chiar am susținut demersul Guvernului de a declara substanțele etno-botanice ilegale. Vă amintesc că am trimis Guvernului o scrisoare prin care apreciam apariția Ordonanței de Urgență 6/2010 pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și a Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor stupefiante și psihotrope”, a precizat deputatul Tîlvăr. Acesta a mai arătat că prin intermediul scrisorii solicita elaborarea unor norme de aplicare a Ordonanței în ve-derea completării cadrului legal necesar punerii acesteia în aplicare. „Se demonstrează încă o dată că doar crearea unui cadru legal superficial nu este suficientă pentru o pro-blemă atât de complexă. Experiența altor țări europene a demonstrat că este necesară și o campanie susținută în rândul tinerilor de conștientizare a consecințelor pe care le pot avea substanțele etnobotanice asupra sănătății”, a mai susținut deputatul social democrat, Angel Tîlvăr.

Focșănenii preferă hașișul și canabisul

Polițiștii și procurorii vrânceni au confiscat în anul 2009, peste o jumătate de kilogram de droguri de risc. Este vorba de hașiș, canabis și aproximativ 30 de țigarete cu marijuana. Conform polițiștilor, cele mai căutate substanțe stupefiante în rândul focșănenilor sunt hașișul și canabisul, în condițiile în care amatorii de senzații tari nu își mai pot permite cocaină sau ecstasy. În alți ani, consumatorii mai apelau și la cocaină sau ecstasy, dar în 2009 oferta s-a axat pe substanțe mai ieftine, precum hașișul și canabisul. Acestea sunt consumate, în general, sub formă de țigaretă. Doi dealeri au fost arestați în luna septembrie. Cea mai mare cantitate de droguri confiscată în Vrancea în 2009 a conținut sute de batoane de hașiș, depistate în cadrul a două flagranturi simultane în Piața Moldovei și în fața Teatrului Municipal „Mr. Gheorghe Pastia”. Atunci, polițiștii de la Crimă Organizată au găsit asupra mai multor tineri din Focșani 214 grame de hașiș sub formă de batoane, ce urmau a fi plasate în diverse locații din oraș. Polițiștii de la Crimă Organizată spuneau că numărul consumatorilor care au vârste sub 20 de ani crește de la an la an. În 2009, la nivelul județului au fost întocmite 11 dosare penale pentru consum și trafic de droguri dar și pentru introducerea drogurilor în țară. În cele mai multe cazuri, drogurile provin din Italia dar și din București sau Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?