Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Grevă generală pe termen nedeterminat


Peste 400.000 de angajați din învățământ și administrație publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate și alți angajați din sănătate, transporturi, penitenciare și sectorul privat. Președintele CNSLR-Frăția, Marius Petcu, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că pe 31 mai va fi grevă generală în educație pe termen nedeterminat și că la acțiune se vor solidariza angajați din sănătate, administrație, Gaz România. La nivel național, în învățământ sunt 360.000 de sindicaliști, în administrație publică centrală și locală – 300.000, iar în sănătate – 120.000.
Președintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a spus că cei 80.000 de funcționari publici pe care îi reprezintă confederația sa vor intra luni în grevă generală pe termen nedeterminat, deoarece aceștia au parcurs procedurile legale organizând deja greva de avertisment. Este vorba de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație și Sindicatul Național al Funcționarilor Publici.
Liderii sindicali au anunțat că angajații Metrorex, RATB, CFR și din unele sectoare private, cum sunt cele din construcții de mașini și din industria lemnului, vor decide în zilele următoare dacă vor intra în grevă pe 31 mai sau în 1 iunie. De asemenea, în fiecare zi, de marți până vineri, vor avea proteste în câte 10 județe, iar în ziua moțiunii va fi o nouă grevă generală de o zi în toate sectoarele.
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a precizat că reducerea salariilor va fi aplicată și în sectorul privat chiar în zilele următoare, dând exemplul angajaților de la Romtelecom unde unii directori au dat deja dispoziții să scadă salariile cu 25%. Bogdan Hossu a subliniat că soluțiile adoptate de Guvern vor duce la acutizarea situației de criză din România în anul ce urmează, precizând că în 2011 vor scădea din nou salariile și vor crește taxele.
„Dacă astăzi sunt afectați 15-16 milioane de oameni, la anul vor fi toți afectați”, a spus Hossu.
Reprezentanții celor cinci confederații sindicale au anunțat, ieri, că au decis să continue acțiunile de protest ca urmare a eșecului total al discuțiilor cu premierul și cu miniștrii Finanțelor și Muncii.
„Protestul hotărat al membrilor de sindicat este determinat de măsurile de austeritate anunțate de Guvern, măsuri care se adresează și afectează numai categoriile de lucrători, pensionari și asistați sociali, și este consecința refuzului constant al Guvernului de a dialoga în mod real cu reprezentanții celor cinci mari confederații sindicale”, susnțin reprezentanții sindicaliștilor.

Mitinguri de protest în fața Prefecturilor

Acțiunile de protest comune vor debuta cu declanșarea grevei generale pe termen nedeterminat începând cu data de 31 mai, care va cuprinde principale sectoare bugetare – învățământ, sănătate și administrație publică, transport, sectoare economice și de servicii – și va fi susținută și de o grevă de solidaritate desfășurată în celelalte sectoare bugetare și economice. De asemenea, vor fi organizate mitinguri de protest la sediile Prefecturilor, între orele 12.00 și 14.00, începând din 1 iunie până în 4 iunie, câte zece județe în fiecare zi. Sindicaliștii vor continua acțiunile de lobby la toți parlamentarii pentru a refuza propunerea Guvernului și a solicita ca aceștia să voteze deschis moțiunea, astfel încât să se poată vedea opțiunea lor.
„Aceste acțiuni sunt un test a maturității întregii societății civile românești de a se opune unor mentalități dictatoriale care doresc crearea unei Românii a corupției, a furtului acoperit de legi strâmbe. Societatea civilă trebuie să se opună aruncării în sărăcie a majorității cetățenilor și a bunăstării unor privilegiati. Trebuie ca cetățenii, în special lucrătorii, să participe la acțiuni dacă nu sunt de acord cu măsurile propuse de Guvern”, au precizat sindicaliștii.
Reprezentanții confederațiilor sindicale susțin că guvernanții și parlamentarii trebuie să își asume consecințele agravării crizei ca urmare a acțiunilor de protest și a grevei generale. Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conține măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivității și reevaluarea pensiilor de invaliditate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?