Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

„Reorganizarea, o încercare disperată a regimului de a se agăţa de putere“


Vicepreședintele PSD și totodată președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că tema reorganizării administrativ-teritoriale a României reprezintă „o încercare disperată a actualului regim de a se agăța de putere, cu speranța că vor putea câștiga viitoarele alegeri prin fraudă, amenințare și șantaj la adresa primarilor României”. Într-un interviu acordat e-politic.ro de vicepreședintele PSD, Marian Oprișan a afirmat că descentralizarea nu înseamnă desființarea unor județe doar de dragul unor interese politice ale partidului aflat la guvernare, ci îmbunătățirea condițiilor de trai și aducerea administrației cât mai aproape de cetățean.

Vicepreședintele PSD și totodată președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că tema reorganizării administrativ-teritoriale a României reprezintă „o încercare disperată a actualului regim de a se agăța de putere, cu speranța că vor putea câștiga viitoarele alegeri prin fraudă, amenințare și șantaj la adresa primarilor României”. „În primul rând, în acest moment tema reîmpărțirii administrativ-teritoriale este o temă falsă! De fapt, este o încercare disperată a actualului regim de a lăsa primarii din România fără nici un fel de protecție, de a încălca autonomia locală cu orice preț, în speranța că se vor putea agăța de putere și în speranța că vor putea câștiga, prin fraudă și prin amenințare și șantaj la adresa primarilor României, viitoarele alegeri!”, a precizat liderul PSD.
Marian Oprișan a susținut că tema reorganizării administrativ teritoriale reprezintă „o manevră prin care PDL încearcă în mod disperat să se agațe de putere până în 2012!”. El a precizat că inclusiv tema cu atragerea mai multor fonduri europene este o poveste falsă, deoarece autoritățile locale au atras fonduri europene în proporție de 90 la sută.
„Tema cu fondurile europene, cu atragerea mai multor fonduri europene este o poveste falsă! Pentru că avem în România un Program Ope-rațional Regional, în care sunt implicate autoritățile locale – primării și consilii județene și care are autoritate de management la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului iar acolo rata de absorbție este de 90 la sută! și avem programele ope-raționale structurale la nivelul guvernului României unde autoritățile de management sunt la nivelul ministerelor Guvernului României iar per total absorbția de fonduri europene la nivelul ministerelor este azi de doar 3,76 la sută! Åži atunci, cum vorbim despre faptul că trebuie să-i reorganizăm pe ăia care au reușit să ia fonduri europene 90 la sută?!”, a afirmat Marian Oprișan.

Reorganizarea mărește birocrația

Liderul social democrat a mai arătat că povestea privind înființarea a opt mega-județe este tot o minciună deoarece birocrația și numărul de personal din instituțiile publice va fi mărit. „Povestea că facem opt mega-județe, zece, 14, 15 ș.a.m.d., este tot o minciună. În primul rând, distrugi identitatea și în al doilea rând, de fapt este tot o minciună și afirmația că reducem personalul prin reorganizare. Nu, nu reducem personalul, îl mărim! Pentru că guvernul nu vrea să renunțe la ceea ce guvernele din democrațiile consolidate ale UE au renunțat de mult! Democrațiile consolidate din Uniunea Europeană au făcut un lucru cât se poate de inteligent pe care, evident, și România trebuie să-l facă și anume descentralizarea. Deci, în Franța, Italia, Spania, Danemarca, Suedia, Germania și mai putem exemplifica, guvernele nu mai fac decât strategie națională, reformă, programe naționale și control”, a arătat vicepreședintele PSD. Social democratul a susținut că dacă în țările UE raportul dintre administrația centrală și admi-nistrația locală este de o treime administrație centrală și două treimi administrație locală, în România este invers!

„Alianța DA și bla-bla” a dublat numărul de funcționari publici

Oprișan a dat ca exemplu faptul că în anul 2004, România avea 900 de mii de funcționari publici, iar după șapte ani de regim PDL, al „Alianței DA și bla-bla”, România a ajuns la un moment dat la 1,5 milioane de funcționari. „În Uniunea Europeană, oamenii care gândesc au făcut următorul lucru: n-au desființat nici nivelul administrativ local – comună, oraș, municipiu, n-au des-ființat nici nivelul provincial, departamental, județean, au luat atribuțiile administrației centrale și ale guvernului, cu care guvernul n-avea de ce să se încarce…. Deci, trebuie în-ființat, după alegerile din 2012, nivelul regional, trebuie măturate din capitala țării și din administrația centrală toate acele personaje care  n-au nici o legătură cu meseria! Reducerile de personal din administrația centrală trebuie să se găsească la nivelul regiunilor iar regiunile, care vor fi, în viziunea USL, regiuni administrative – vezi Italia, vezi Franța, vezi Spania, vor prelua atribuțiile la care renunță guvernul!”, a afirmat Marian Oprișan. Acesta a reamintit că niciun primar nu trebuie să stea la coadă la miniștri să semneze proiecte sau „să roage frumos să le dea aprobări” așa cum se întâmplă în prezent. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?