Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Migdalele, nucile şi alunele asociate cu reglarea nivelului de colesterol


Consumul de nuci, migdale și alune este asociat cu reglarea nivelului de colesterol din sânge, potrivit unui studiu recent care a analizat concluziile a 25 de teste clinice. Aceste fructe protejate de o coajă tare sunt bogate în proteine vegetale, mai ales în acizi grași nesaturați, în fibre, în minerale, vitamine și alți compuși benefici precum antioxidanții, au subliniat autorii acestui studiu, publicat în Archives of Internal Medicine. „În ultima vreme, consumul acestor fructe a făcut obiectul multor studii, datorită capacității lor de a scădea concentrația colesterolului sangvin și de a reduce astfel riscul de declanșare a bolilor cardiovasculare”, a declarat medicul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California, coordonatoarea studiului. Cercetătoarea americană a analizat concluziile celor 25 de teste clinice care au vizat consumul acestor fructe, realizate în șapte țări, la care au participat 583 de voluntari cu concentrații diferite ale colesterolui. În cadrul acestor teste, medicii au comparat rezultatele obținute în cadrul unui grup de control cu cele obținute în cadrul unui grup de voluntari care au primit, zilnic, o anumită cantitate de nuci, migdale și alune. Niciunul dintre voluntari nu a luat pe durata studiului medicamente din clasa statinelor, utilizate de regulă împotriva colesterolului. Voluntarii din al doilea grup au primit, în medie, 67 de grame de migdale, nuci, alune și alte fructe similare, în fiecare zi, iar cercetătorii americani au asociat această dietă cu o scădere medie de 51,% a concentrației totale de colesterol. Concentrația de LDL (lipoproteine cu densitate mică), supranumit „colesterol rău”, a scăzut, în medie, cu 7,4% iar concentrația de HFL (lipoproteine cu densitate mare), denumit „colesterol bun”, a crescut cu 8,3%. Trigliceridele – acele grăsimi din sânge care provin mai ales din metabolizarea alimentelor grase, a zahărului și a alcoolului – au scăzut cu 10,2% în cazul pacienților cu concentrații foarte ridicate de trigliceride (cel puțin 150 miligrame/decilitru), dar această scădere a fost mai redusă în cazul voluntarilor cu concentrații mai mici. „Efectele consumului de migdale, nuci, alune și alte fructe în coajă au fost mai pu-ternic resimțite la subiecții care prezentau concentrații mari de colesterol rău, un indice al masei corporale scăzut și care urmau un regim alimentar occidental”, au declarat autorii studiului. Rezultatele acestei analize certifică includerea fructelor cu coajă dură în regimurile alimentare terapeutice ce vizează ameliorarea concentrației de colesterol, deoarece ele au potențial de a reduce riscul de declanșare a maladiilor coronariene, au concluzionat cercetătorii americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?