Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Să trăiţi bine! PENSII: -15% SALARII: -25% AJUTOR DE ŞOMAJ: -15%


Sloganul „Să trăiți bine!”, cu care puterea portocalie a cerșit voturile cetățenilor,  i-a adus pe români la sapă de lemn. Guvernanții, în frunte cu președintele Traian Băsescu, i-au mințit pe români când le-au promis că vor avea o viață decentă. Le-au promis salarii și pensii mai mari, subvenții și ajutoare. După ce au ajuns la putere, s-au ales cu pensii mai mici, cu salarii diminuate, concedii fără plată și ajutoare reduse. Din cauza incompetenței guvernului portocaliu și a lipsei măsurilor anticriză, românii vor trăi din ce în ce mai greu.
Astfel, pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar vor scădea cu 25%, inclusiv salariul minim, iar ajutorul de șomaj va scădea cu 15%. Măsurile care vor intra în vigoare, cel mai probabil, de la 1 iunie, au fost anunțate, ieri seară, de președintele României, Traian Băsescu. Pensionarii, funcționarii publici, șomerii vor fi țapii ispășitori ai politicii economice dezastruoase duse de actualul guvern pedelist. În loc să își asume răspunderea și, cu o ultimă urmă de decență, să lase locul celor mai competenți, guvernanții pedeliști anunță măsuri de o duritate fără precedent în Uniunea Europeană. Ei nu precizează însă și ce vor face cu acești bani. Vor construi în continuare patinoare de 40 de milioane de euro din banii pensionarilor? Vor plăti alte 500 de milioane de euro din salariile bugetarilor pe vreun site precum     „e-romania”?
Președintele Traian Băsescu a anunțat, ieri seară, că reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% este aplicabilă atât aparatului central de stat, cât și administrațiilor locale. El a anunțat că vor mai fi multe alte măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia, printre care modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza forța de muncă. A menționat și că vor fi reduse masiv subvențiile care se acordă în acest moment. Åžeful statului a dat ca exemplu subvențiile pentru încălzire. Aceasta înseamnă că, numai în Focșani, este de așteptat o creștere explozivă a prețului gigacaloriei în condițiile în care nu se vor mai acorda subvenții de la bugetul statului.
Președintele a mai spus că salariile din sectorul bugetar vor fi reduse toate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie. „Dar, Guvernul va completa diferența care este sub 600 de lei. Deci salariul minim pe economie, care va fi luat în conside-rare, este salariul din sectorul privat și, dacă prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25% se ajunge sub 600 lei, nu va scădea salariul minim sub 600 lei”, a spus Traian Băsescu.
Reducerea salariilor pentru bugetari este permisă prin noua lege a responsabilității fiscal bugetare. Aceasta permite conducerii instituțiilor publice să diminueze drepturile salariale dacă în buget nu sunt prevăzute fonduri suficiente. „Pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să dimi-nueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil și pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii”, se arată în Legea 69 din 2010, a responsabi-lității fiscal bugetare.
Mai mult, un alt articol al legii 69 din 2010 interzice rectificările bugetare pentru cheltuieli de perso-nal. În acest moment sunt instituții publice unde bugetul pentru cheltuieli de personal este insuficient pentru acest an. Doar la Direcția Agricolă, bugetul pentru cheltuieli de personal este mai mic cu circa 30% față de necesar. Practic, pentru a respecta condițiile stipulate de lege, aceasta ar însemna ca funcționarii din instituție să primească salarii mai mici cu circa 30%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?