Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Comerţul cu ouă de raţă a fost interzis de Paşte


Ouăle de rață prezintă risc ridicat de contaminare cu salmoneloză. Carnea de miel și ouăle vor putea fi comercializate în perioada sărbătorilor de Paște doar dacă au un certificat și o marcă de sănătate, iar vînzarea ouălor de rață este interzisă. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, nu se recomandă consumul de ouă crude de rață din cauza riscului de contaminare cu salmoneloză. „Ouăle sînt admise pentru consumul public numai dacă sînt marcate cu data ouatului, dacă sînt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară, și trebuie să fie depozitate și comercializate în spații care asigură temperatura corespunzătoare. Nu vor fi admise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau cele de rață”, se arată în comunicatul ANSVSA. Totodată, carnea de miel va fi comercializată numai dacă este însoțită de un certificat și o marcă de sănătate. Carnea destinată pieței naționale va fi marcată cu o ștampilă rotundă, care va cuprinde numele țării, codul județului urmat, fără întrerupere, de numărul de auto-rizare veterinară a unității, numărul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecția cărnii. În partea inferioră va fi înscris marcajul „controlat sanitar veterinar”. Marca de sănătate și certificatele de sănătate pentru carnea de miel vor fi gestionate de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unității respective. Potrivit comunicatului de presă al ANSVSA, „ovinele sacrificate, cu vîrsta de peste 1 an, se vor putea comercializa numai după confiscarea craniului, măduvei spinării, splinei și a ileonului”. La nivelul județului Vrancea sînt șase abatoare autorizate în care crescătorii de ovine pot sacrifica miei pentru Paște. La acestea s-ar putea adăuga spațiile autorizate de către autoritățile sanitar veterinare, însă este puțin probabil ca asemenea aprobări să fie emise datorită condițiilor de igienă care trebuie asigurate. În plus, de la 1 aprilie medicii veterinari vor asigura permanența la nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, inclusiv în zilele de sîmbătă și duminică. La sediul unității sanitare veterinare, vor fi afișate programul de lucru, persoanele responsabile și un număr de telefon la care pot fi sesizate orice aspecte privind nerespectarea normelor sa-nitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sau pot fi solicitate informații. „Pentru sesizarea unor aspecte nedorite în comercializarea produselor alimentare sau pentru solicitarea de informații, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor linia telefonică gratuită: 0800 826 787”, se precizează în comunicatul Autorității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?