Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Și dacă stau la coadă la McDonald’s ori la coadă la moaște, ce rău îți fac ție?

          Doamne, ce ne mai place să facem mișto! Ce ne mai place să hăhăim și să arătăm cu degetul! Ce deștepți ne mai credem și ce proști îi mai credem pe alții… „Ia, uită-te, bă, la săracii ăia, stau la coadă pentru un hamburgăr gratis!”, „Ia, uită-te, bă, la fraierii ăia, se îngrămădesc să pupe moaște!”, ”Ia, uită-te, bă, la proștii ăia, așteaptă să se deschidă ușile magazinului ca să ia tigăi mai ieftine!”.

          Și totuși, dacă stau la coadă, la orice coadă, la McDonald’s, la moaște, la tigăi, la ace și brice, ce rău îți fac ție? De unde acest mare deranj pe care ți-l provoc, încât simți nevoia să deschizi gura și cu greu s-o mai închizi, încât simți nevoia să apeși nervos tastatura și să arunci pe net vorbe înciudate?

          Crezi că stau la coadă la McDonald’s pentru că sunt un fomist, un fraier, un prost, o tută sau pentru că n-am văzut un burger în viața mea ori pentru că e unul gratis? Te-ai gândit, totuși, că pentru mine acest restaurant nu e un fast-food ci locul de unde, odată intrat, ajung în America? Da, da! Intru, mușc dintr-un burger și instantaneu mă trezesc printre zgârie-norii din New York! Te-ai gândit vreodată că sunt un adolescent pentru care timpul are altă valoare decât pentru tine și că dacă vreau să stau două ore în ploaie stau? Te-ai gândit, totuși, că nu stau la coadă la droguri, la alcool, la țigări, nu ofensez pe nimeni, nu rănesc pe nimeni, ci pur și simplu stau la un rând, iar tu mă jignești fără să mă cunoști, fără să știi dacă burger-ul ăla e un simplu moft sau singurul meu contact cu o civilizație la care nu voi avea acces niciodată? Te-ai gândit vreodată că nu e deloc problema ta la ce coadă stau eu?

          Doamne, cât de răi suntem! Cât de ușor jignim, cât de ușor punem etichete pe oameni, judecăm și dăm sentințe. Ce știi despre omul ăla care stă ore în șir la coadă pentru a se închina la moaștele vreunui sfânt? Ai fost lângă el când i s-a stins cineva drag? Știi tu dacă nu cumva sufletul lui nu-și mai găsește liniștea decât în crucea aceea făcută lângă racla cu rămășițele unui om sanctificat? Ai fost lângă el când a pierdut, când s-a rătăcit, când s-a făcut întuneric, când a căzut? I-ai dat o mână să se ridice sau singurul gest pe care știi să-l faci este să întorci spatele și să te hlizești?

          E atât de simplu să râdem. Și pare a fi atât de greu să îi lăsăm pe alții să trăiască fără să îi considerăm sub nivelul nostru, fără să-i judecăm, fără să-i spurcăm cu veninul frustrărilor noastre. Fiecare face absolut tot ce vrea, atât timp cât nu face rău altcuiva. Fiecare are dreptul să stea la coadă, fie că e la McDonald’s, la moaște, la tigăi sau la Noaptea Albă a Extratereștrilor. Fiecare are dreptul la opinie, dar prost a mai fost înțeles acest drept. Libera exprimare nu înseamnă liber la a insulta, la a calomnia. Libera exprimare este schimbul civilizat de argumente, unde ironia și sarcasmul își au locul, dar nu jignirile. E un lung drum pe care mulți dintre noi îl avem de parcurs și la capătul căruia mă tem că prea puțini vor ajunge. 

9 COMENTARII

  1. Nu e interzis sa stati la rand.
    Asta denota ca sunteti bine crescuti, dar mucurile de tigari cine le-a aruncat pe jos? dar ca ati trecut cu masina peste spatiile verzi ce spuneti?? tot in america aia erati sau ati ramas doar la a visa.

  2. Doamna reporter ar trebui sa se intereseze un pic mai mult despre ce contine “muscatura” de America.Noi vrem sa evoluam dar tot la stadiul de comunism am ramas.In afara faptului ca poza este color si este un brand american daca ar fi cineva sa faca o poza alb negru am vedea din nou cozile de pana in 1989. Si macar daca ar fi produse aduse din “minunata” America pe care vranceanul sa le guste dar adevarul este altul. Ca sa stiti si voi fiecare companie sau brand international isi fac produsele in functie de tara de aceea Mcdonalds’ul din Romania nu va avea acelasi gust sau produse ca cel din Franta Italia Spania sau America(exemplul acum cativa ani cu “mcmicii”)
    Eu nu cred ca un american a fost la Mcdonald’s in Centrul New York’ului si si’a comandat “4 mclittles” si s’a gandit la gustul autentic romanesc.
    Si inca ceva daca nu stiati Mcdonalds’ul in America este considerata mancarea celor care nu isi pot permite multe in viata asta.Asa ca muscati cu incredere din hamburger’ul si “simtiti” gustul de America.

  3. Băi „Arnold”(chiar ești amuzant cu numele ăsta) ca să știi și dumneata , burgerii din toate țările au acelaș gust . Hai sa nu ne mai dăm în stambă , nu cred că ești un mare vegan și nu te infrupți niciodata dintr-un mc puișor . Să fim serioși , lăsa-ți arfele si sarcasmul de prost gust !

  4. Asocierea statului la coada la McDonald”s cu statul la coada la Sfintele Moaste mi se pare ca nuca in perete. Analizati si veti vedea ca este o mare diferenta. Nu poate fi vorba de asa o comparatie.
    Si nu cred ca este vorba de rautate, nici de a face pe desteptii si cu atat mai putin de a arata cu degetul, asa cum sugerati dvs.in articolul prezentat.
    Eu cred ca este vorba despre a avea alte asteptari, asteptari legate de felul in care ne comportam, felul in care relationam si actionam. Nu vi se pare surprinzator faptul ca vorbim de libertate, dupa atatia ani de comunism, si ca la 29 de ani de la revolutie, noi, inca ne imbulzim si stam la coada pentru mancare gratis? Pe mine, sincer, ma surprinde si ceea ce ma surprinde este faptul ca ne simtim jigniti cand in toata Europa nu suntem bine vazuti, dar, nu ne dam seama ca prin felul in care ne manifestam, ne condamnam singuri.

  5. Mi-ar fi placut..ca acesti tineri care au stat la coada aceea imensa..sa fie in Piata Unirii, sa ceara o viata corecta, sa ceara scoli, spitale, institutii ale statului functionale. Sa ceara loc de munca, casa..etc etc. Dar..din pacate, astia suntem..si ne meritam soarta.

  6. Cuvintele sunt de prisos! Vor mai trece ani buni pana cand vom da dovada de civilizatie. Am auzit doar comentarii ce ne descalifica ca si „romani”! Nu dam dovada de unitate, ci multi au in comun semne ramase de la bataile primite in 10 august, in Piata Victoriei. Logica voastra nu functioneaza, dar vi-o expuneti, in necunostinta de cauza. Romania, trezeste-te, se apropie centenarul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?