Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Papa Francisc a proclamat duminică 35 de noi sfinți


Papa Francisc a proclamat duminică, într-o ceremonie în piața Sf. Petru din Vatican, 35 de noi sfinți, între care 30 de martiri uciși în Brazilia în secolul al 17-lea de către olandezi calviniști și trei adolescenți mexicani uciși în secolul al 16-lea, reflecții ale istoriei sângeroase a evanghelizării Americii Latine, informează France Presse.
Evanghelizarea în statul brazilian Rio Grande a început în 1597 cu misionari iezuiți și preoți veniți din regatul catolic al Portugaliei. Dar în deceniile următoare, sosirea olandezilor calviniști a fost însoțită de persecuții împotriva catolicilor. Preoții Andre Soveral și Ambrosio Francisco Ferro și 28 de însoțitori ai lor laici, deveniți sfinți duminică, au fost primii martiri din Brazilia, uciși de soldați olandezi și indieni în două masacre, în 1645, la CunhaÅ¡Å¡ și Uruaçu. Acești martiri, bărbați, femei și copii (beatificați în anul 2000 de Ioan Paul al II-lea) au avut morți îngrozitoare, după torturi și mutilări, potrivit istoricilor. Noii sfinți mexicani, Cristobal, Antonio și Juan, adolescenți uciși din cauza credinței lor între 1527 și 1529 au primit învățături de la primii misionari franciscani sosiți din Spania.
Tot duminică au devenit sfinți și un italian și un spaniol care nu au fost martiri. Este vorba de Faustino Miguez (1831-1925), născut în Galiția, care și-a dedicat viața predării și studierii plantelor terapeutice, elaborând remedii care sunt utilizate și astăzi. Acest preot, care a fost și profesor, a fondat un institut pentru educarea fetelor tinere.
Italianul Luca Antonio Falcone (1669-1724), care după unele îndoieli în timpul noviciatului s-a călugărit devenind capucinul Angelo Acri, a fost un preot care a călătorit toată viața în sudul Italiei. Fusese beatificat în 1825.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?