Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Farmaciile nu eliberează medicamente compensate şi gratuite


Farmaciile nu eliberează, în continuare, rețete compensate și gratuite. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate spun că în câteva zile situația se va reglementa, urmând a primi bani de la Casa Națională. Fără filă de buget, farmaciile nu își asumă riscul de a elibera medicamente compensate și gratuite.

Farmaciile nu vor elibera medicamente compensate și gratuite pânâ când nu vor ști ce sume li se alocă. Cu toate că au semnat contractele cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), farmaciștii au constatat că pe acestea nu sunt trecute și sumele în baza cărora se eliberează medicamente compensate și gratuite. În această situație, ei nu își mai asumă riscul de a elibera medicamente fără să aibă la mână un act complet. Asta deoarece farmaciștii nu au certitudinea că rețetele vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. „Acum doi ani a existat un plafon, anul trecut s-a mers pe valoarea estimativă. Anul acesta din cauza faptului că valoarea încasărilor bugetare a scăzut, este greu să se facă o estimare a cheltuielilor și deocamdată nu avem filă de buget pentru a ști ce sume se acordă farmaciilor. Din punctul nostru de vedere nu există niciun motiv să nu se elibereze medicamente compensate și gratuite de către farmacii. Este o situație care se va reglementa. Noi am făcut cerere la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a ne elibera sumele necesare pentru farmacii și în câteva zile sperăm că vom avea răspuns”, a spus Mihai Copaci, președintele CAS. Farmaciile nu și-au mai primit banii pentru rețete compensate și gratuite din luna septembrie a anului trecut.
Până când situația se va reglementa, pacienții care au nevoie de medicamente trebuie să aștepte, dacă vor să beneficieze de ele gratuit sau compensat. Luna trecută ei au avut de suferit deoarece medicii de familie nu au eliberat formulare pentru aceste medicamente.

Medicii de familie, favorizați

Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, anul acesta sunt favorizați de buget medicii de familie, spitalele, Serviciul de Ambulanță, furnizorii de îngrijiri la domiciliu și bolnavii cronici incluși în programul național de sănătate. Toți aceștia vor primi sume în plus. Aceste majorări s-au făcut însă diminuând veniturile acordate farmaciilor. Directorul CAS spune că s-a ajuns în această situație pentru că, în ultimul timp, consumul de medicamente compensate și gratuite a crescut foarte mult, iar anul acesta au existat angajamente de plată neachitate din 2009.   Pentru unitățile spitalicești, bugetul din acest an este mai mare față de cel inițial al anului 2009 cu 10 la sută. De aceeași majorare beneficiază și medicii de familie. Pentru îngrijiri la domiciliu proporția este de 19 la sută, iar pentru medicamentele bolnavilor cronici din programul național de sănătate majorarea este de 14 la sută. Anul acesta s-au înscris la contractare 388 de furnizori de servicii din toate domeniile de activitate, mai mulți cu trei decât anul trecut. „Faptul că s-au înscris încă trei farmacii față de anul trecut, într-o perioadă de criză, nu face altceva decât să ne bucure. La fel s-a întâmplat și cu furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu, care sunt mai mulți decât anul trecut”, a adăugat Mihai Copaci.

Spitalul Județean a semnat contractul 

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani au semnat, ieri, contractul cu CAS, după îndelungi negocieri.
Cu toate că suma lunară inițială era de 41 de milioane lei, până la urmă va avea un buget de 44 de milioane, sumă care a fost acceptată de către reprezentanții unității spitalicești. Potrivit lui Mihai Copaci, probleme vor fi la radiologia Spitalului Județean, care nu are în prezent certificat ISO.
Până la sfârșitul acestei luni, certificatul va fi eliberat. Favorizat a fost Spitalul orășenesc Panciu care, cu toate că nu are personal medical pentru a face servicii medicale, a primit mulți bani.
Situația nu surprinde pe nimeni, știut fiind faptul că directorul Spitalului orășenesc Panciu este susținut politic de către PDL.
Spitalul Municipal Adjud a primit un buget de 9 milioane de lei lunar, iar cel de la Dumbrăveni aproximativ 6 milioane de lei lunar.

CAS promite controale

Pe lângă bugetul insuficient, furnizorii de servicii medicale vor avea parte în această lună și de controale mai multe. Reprezentanții CAS spun că vor verifica dacă se fac abuzuri în prescrierea de medicamente compensate și gratuite atât la medicii de fa-milie, cât și la farmacii. Nu vor fi scutiți de controale nici ceilalți furnizori de servicii medicale, care vor fi verificați dacă au raportat corect serviciile medicale. „Am rugămintea către toți furnizorii de servicii medicale să respecte normele de aplicare ale contractului cadru și contractul cadru, pentru că în perioada următoare vor fi controale în acest sens”, a precizat Mihai Copaci. Controalele vor fi făcute de angajații CAS de la compartimentul audit, cărora li s-au retras sporurile pentru control financiar, cu toate că li s-au comandat mai multe controale. „Există nemulțumiri în acest sens, dar este perioadă de criză și s-a renunțat și la sporul de audit și nu s-au mai acordat prime pentru vacanță pentru ceilalți angajați ai unității noastre”, a adăugat Mihai Copaci. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?