Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

#podcast de Vrancea 25 –  Judecătoarea Iolanda Lăcrămioara Bejenaru, vicepreședinta Tribunalului Vrancea

Am zis să încheiem luna dedicată femeii, în general, și la #podcastdeVrancea în special, cu o doamnă judecătoare. În octombrie anul trecut, când a fost inaugurat fostul sediu al Tribunalului Vrancea, remarcasem o doamnă frumoasă, înaltă, care ieșea în evidență prin eleganță, prin prezență, așa că am vrut să știu cine este. Am aflat că era  Iolanda Lăcrămioara Bejenaru, președinta Secției a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal. De la începutul acestui an, este vicepreședinta Tribunalului Vrancea.

          Am invitat-o așadar pe doamna judecătoare la o discuție relaxată, mai ales că s-a nimerit de ziua mea.

          Problema a fost că dragii mei colegi m-au surprins (mai bine zis șocat) când abia începusem filmarea, cu un tort cu propria-mi față! Și cu un superb buchet de flori. Asta după ce mai primisem un șoc, constând nu doar într-un tort cu artificii și un buchet superb cu flori de primăvară, dar și cu prezența a doi oameni care și-au rupt din timpul lor, credeți-mă, foarte important, ca să vină în redacția noastră.

          Așadar, dublu șocată, am rugat-o pe doamna judecătoare să scuze situația și am purces la o discuție unde vicepreședinta Tribunalului Vrancea a fost la înălțimea unui film de artă, iar eu… pe linia de plutire a… Titanicului. (Veți înțelege și referințele filmografice)

          Originară din Focșani, absolventă a Colegiului Cuza, a Facultății de Management – ASE București, a Facultății de Drept, a Institutului Național al Magistraturii, a unui master în Drept, Iolanda Lăcrămioara Bejenaru a fost mai întâi judecătoare la Judecătoria Sectorului 3 București. După doi ani însă, a decis să-și întemeieze o familie și să vină mai aproape de casă, de părinți. S-a transferat la Judecătoria Focșani, apoi a promovat în ianuarie 2014 în cadrul Tribunalului Vrancea, ajungând președinta Secției a II-a Civilă. De 10 ani, își desfășoară activitatea în domeniul Dreptului Administrativ și Fiscal. Are grad profesional de Curte de Apel, dar spune că, deocamdată, nu-și dorește să plece la o instanță superioară. Cariera sa este importantă, iar Înalta Curte de Casație și Justiție este un apogeu al acesteia. Consideră însă că „lucrurile se fac treptat și cu răbdare”.

          Știa încă din liceu că vrea să fie judecătoare, fiind inspirată de profesorul de istorie Nicolae Marcel, care a insuflat elevilor dragostea pentru profesiile din domeniul juridic, astfel încât aceștia au ajuns să fie judecători (inclusiv președintele Tribunalului Vrancea, domnul Dinu Jelea) ori avocați.

          Am întrebat-o pe doamna judecător de ce în sistemul judiciar din România nu există jurați, așa cum vedem în filmele americane și de ce, tot ca în filmele hollywoodiene, avocatul și procurorul nu stau unul lângă altul în sala de judecată.

          Am vorbit despre lipsa unor libertăți din viața unui judecător, libertăți pe care noi, ceilalți, le considerăm firești, despre salariile și pensiile magistraților și de ce acestea sunt subiecte atât de des invocate în rândul opiniei publice.

          Educația juridică în școală, legătura dintre justiția divină și cea omenească, felul în care mass-media reflectă activitatea unor judecători sunt alte subiecte discutate în #podcastdeVrancea.

          Vă invit, așadar, să urmăriți dialogul cu judecătoarea Iolanda Lăcrămioara Bejenaru, vicepreședinta Tribunalului Vrancea, pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Vrancea.

          La rubrica Podcasturi găsiți toate emisiunile noastre. Vă mulțumesc pentru susținere și pentru mesaje.

          Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, să apăsați butonul de like, dacă vă place podcastul, și clopoțelul pentru a primi notificări de fiecare dată când avem un videoclip nou.

          De asemenea, vă invităm să comentați, pentru că opiniile dumneavoastră sunt foarte importante pentru noi, ca și sugestiile pentru viitori invitați.

          Site-ul nostru vă stă la dispoziție pentru cele mai importante știri – https://www.monitoruldevrancea.ro/

          Ne găsiți și pe:

FACEBOOK – https://www.facebook.com/MonitoruldeVrancea 

INSTAGRAM – https://www.instagram.com/monitoruldevrancea/ 

TIK TOK – https://www.tiktok.com/@monitoruldevrancea?_t=8fecutLXyeP&_r=1

#podcastdeVrancea este o invitație la dialog cu oameni din toate domeniile de activitate, din toate sferele sociale, despre subiecte variate și interesante

#podcastdeVrancea înseamnă o conversație relaxată, pe care s-o asculți oricând și care să te aducă mai aproape de oamenii din acest județ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?