Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Odobești. Primăria va înființa un Centru de Îngrijire și Asistență

Primăria Odobești va înființa un Centru de Îngrijire și Asistență care va funcționa în imobilul în care a funcționat Spitalul orășenesc din localitate. În acest sens, autoritățile locale au scos la licitație un contract ce vizează realizarea de lucrări de amenajare a imobilului mai sus menționat, inclusiv racordarea la apă-canal, gaze naturale și energie electrică. Valoarea estimată a investiției este de 1,5 milioane de lei. „Înființarea centrului de îngrijire și asistență este necesară deoarece există un număr mare de persoane care au nevoie de aceste servicii și numărul de locuri disponibile în acest tip de centre de îngrijire este limitat.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de îngrijire și asistență Odobești sunt adulți cu dizabilități (persoane care nu se pot evacua singure – alienate mintal, dar care se pot deplasa singure – nu sunt deplasabili cu targa sau fotoliul rulant), cu o vârstă cuprinsă între 18 și 60 ani, dizabilități preponderent psihice, mentale și somatice. Centrul propus va găzdui un număr de 35 beneficiari (35 locuri de cazare, dispuse în 15 saloane cu paturi)”, se arată în descrierea investiției.

Proiectul își justifică necesitatea și oportunitatea în contextul politicilor europene și naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități: Strategia europeană privind drepturile persoanelor cu handicap (2021 – 2030), Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități „O Românie echitabilă”, 2022 – 2027, Convenția ONU cu privire la persoanele cu dizabilități.

Proiectul Amenajare spațiu – Imobil corp clădire Pavilion Interne – Pediatrie (fost spital orășenesc Odobești) în vederea înființării „Centru de Îngrijire și Asistență Odobești” și branșament/ racordare apă-canal, gaze naturale, energie electrică, reprezintă o măsură concretă, necesară și oportună, întreprinsă de o autoritate publică locală, respectiv Consiliul Județean Vrancea, pentru a transpune la nivel local imperativele strategice formulate la nivel național european în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități.

Centrul de Îngrijire și Asistență Odobești va funcționa sub autoritatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea (DGASPC). „Noile servicii oferite de către DGASPC vor răspunde în mod direct nevoilor individuale ale fiecărui adult cu dizabilități psihice, oferindu-le condiții de viață și servicii sociale adecvate nevoilor.

Serviciile oferite de centru constau în găzduire și hrană (hrana pentru beneficiari va fi asigurată prin contractarea unui serviciu de catering, și nu va fi preparată în interiorul clădirii), asistență medicală primară, îngrijire și supraveghere permanentă, consiliere și terapie psihologică, consiliere și asistență socială și administrativă, recuperare și readaptare, activități de ergoterapie și de petrecere a timpului liber.

Prin realizarea investiţiei, se vor crea locuri de muncă pentru personal de specialitate îngrijire și asistență (medici de medicină de familie, asistenți medicali, infirmiere, fiziokinetoterapeuți, psihologi etc.), cât și pentru personal administrativ, gospodărie, întreţinere-reparaţii, deservire (administrator, personal pentru curățenie, spălătoreasă, paznic etc.)”, se mai arată în descrierea investiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?