Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Datoriile ENET la gaz s-au dublat


Datoriile ENET către furnizorul de gaz au ajuns la 12 milioane de lei, după emiterea facturii pentru consumul din luna ianuarie. Cheltuielile ENET cresc în continuare deoarece păcura trebuie plătită, transportată.
După ce la jumătatea lunii februarie, GDF Suez a sistat alimentarea cu gaz pentru neplata unei datorii de 5 milioane de lei, debitul ENET  s-a dublat după emiterea ultimei facturi. Venirea primăverii este singura speranță care i-a mai rămas ENET-ului pentru a putea reduce consumul de păcură și, implicit, cheltuielile.
„Atâta timp cât gazul și păcura nu se scumpesc, nici prețul la căldură nu va crește. Stăm prost, bani sunt, dar la consumatori. Așteptăm populația să plătească. Cu păcura nu stăm bine, trebuie și asta plătită. Sperăm să se mai încălzească și să putem furniza căldura după un grafic redus. Suntem la cheremul oamenilor”, ne-a declarat Valter Popescu, directorul ENET.
Din datoria inițială de 5 milioane, „fabrica de căldură” a reușit să achite doar puțin peste 1 milion de lei, astfel că penalitățile sunt de ordinul sutelor. Totuși, față de alți ani, ENET se găsește   într-o situație mai bună. „În anii anteriori, în această perioadă plăteam facturile din lunile noiembrie-decembrie”, precizează directorul Popescu. Negocierile cu GDF Suez în privința reeșalonării datoriei și a reluării furnizării de gaz sunt din ce în ce mai aproape de reușită. ENET informează că, dacă discuțiile vor continua în același registru, este foarte posibil ca în cursul săptămânii viitoare să fie reluat consumul de gaz, iar păcura să fie o amintire.
În prezent, ENET are de alimentat cu căldură 20.000 de apartamente și 1.200 de instituții și agenți economici și, la acest volum de consumatori, se impune și schimbarea conductei de gaz pentru un debit optim. Ideea nu este originală, alte județe beneficiind deja de o astfel de conductă. Botoșani și Râmnicu Vâlcea se alimentează direct de la Transgaz. „Este o opțiune importantă pentru reducerea costurilor cu combustibilul până la 30% și implicit a prețurilor energiei, pe care toate CET-urile și comunitățile locale o iau în considerare.   N-ar trebui să fie de mirarea nimănui un astfel de demers, deoarece orice cale de a face mai suportabil prețul energiei este de luat în considerare, mai ales că viitorul prețului gazului nu este unul optimist”, arată Valter Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?