Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Cantautorul George Nicolescu, numit post-mortem cetăţean de onoare al Ploieştiului

Cantautorul George Nicolescu a fost numit, miercuri, post-mortem, cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, oraş în care artistul s-a născut în urmă cu 74 de ani. Consilierii au aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Ploieşti, proiectul privind acordarea titlului de cetăţean de onoare muzicianului George Nicolescupentru contribuţia deosebită adusă de-a lungul întregii sale vieţi la îmbogăţirea zestrei culturale a oraşului Ploieşti şi a judeţului Prahova”.

Din nefericire, trebuie făcut aici un amendament. Acest proiect este o idee mai veche a noastră şi spun din nefericire pentru că domnul George Nicolescu a decedat în urmă cu o zi. Amendamentul pe care trebuie să îl facem înainte de a ţine şi un moment de reculegere este acela de a acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem”, a spus viceprimarul Daniel Nicodim. Consilierii au ţinut un moment de reculegere în memoria artistului.

Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani. Anunţul a fost făcut marţi de artistul Andrei Păunescu. „S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. ‘Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?‘”, a scris pe Facebook Andrei Păunescu. Solistul de muzică uşoară George Nicolescu s-a născut, la 12 martie 1950, la Ploieşti, judeţul Prahova.

Defectul său de vedere nu l-a împiedicat să meargă la şcoală. Astfel, el a făcut Şcoala din Bucureşti pentru pacienţii cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul şi liceul (1960-1968) la Şcoala Pentru Orbi din Cluj (1968-1972). În 1970 câştigă premiul I la Festivalul „Tinereţe pe portativ”, la Cluj. Începe colaborarea cu compozitorul George Grigoriu. În 1973 îi apare primul şlagăr, „Eternitate”, iar în 1974 pe un disc mic, intitulat „Şi cântau mandolinele”, patru şlagăre de George Grigoriu.

A urmat Facultatea de Limbi Romanice, secţia Franceză-Română, iar în 1977 a început să predea franceza la o şcoală de nevăzători din Buzău, unde a rămas până în 1985. A cântat între timp la Cenaclul „Flacăra”, apoi, din 1985, a fost solist vocal al Casei Tineretului din Buzău. După 1989, a făcut parte, pentru o scurtă perioadă (martie-noiembrie 1990), din trupa de cântăreţi nevăzători „Optimiştii”. Din discografia sa mai menţionăm: „Ordinea de zi” (1984) şi „Prefă-te inimă în stea” (1989).

S-a pensionat în 1992, de atunci participând ocazional la unele spectacole. În 2002 a revenit în topuri, printr-o colaborare cu trupa „Unu” la single-ul „Cântec pentru sănătatea ierbii”. De asemenea, el a cântat cu Jorge melodia „Îndrăgostit”. În decembrie 2007, apare albumul „Muzică uşoară… lăutărească”, în care cântă împreună cu muzicieni celebri ca Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu şi Corina Chiriac. Cea mai nouă melodie a sa a fost lansată în 2012, „Viaţa-i de vină”, împreună cu Shift. George Nicolescu are doi copii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?