Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Deținuții din Penitenciarul Focșani – vizită la Mănăstirea Dălhăuți, participare la un meci de fotbal, parteneriat cu Muzeul Vrancei

Penitenciarul Focșani se preocupă de reintegrarea deținuților care sunt încarcerați în această unitate. Pe parcursul acestei luni, o parte dintre deținuți au respirat aerul libertății în cadrul unor activități desfășurate la Mănăstirea Dălhăuți – Cârligele, au încurajat fotbaliștii pe Stadionul Milcovul, la un meci, iar zilele trecute au participat la o acțiune derulată în colaborare cu Muzeul Vrancei. Conform Penitenciarului Focșani, pe 21 martie, „șapte persoane private de libertate” au fost la Mănăstirea Dălhăuți, în cadrul unei vizite organizate de preotul capelan al unității, Valerică Cristiean.

Această inițiativă are ca scop promovarea dialogului interconfesional și consolidarea legăturilor de înțelegere și respect între comunități. Vizita va oferi participanților oportunitatea de a experimenta liniștea și frumusețea spirituală a mănăstirii, precum și de a lua parte la discuții și ceremonii ecumenice. Această întâlnire va reprezenta un moment de rugăciune și meditație, în care credincioșii vor putea să își exprime și să împărtășească valorile și tradițiile lor spirituale”, au explicat la acel moment reprezentanții penitenciarului.

Vizita la Mănăstirea Dălhăuți este cu atât mai semnificativă, cu cât aceasta este monument istoric, fiind renumită mai ales pentru icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. Întemeiată ca mănăstire de călugări, a fost desființată prin decretul comunist nr. 410/1959, și abia în 1990 a fost reactivată, ca mănăstire de călugărițe. „La ora actuală, Mănăstirea Dălhăuți este unul dintre cele mai bine organizate așezăminte monahale din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. În ultima perioada de timp, aici s-au construit o clopotniță impozantă, un corp nou de chilii și s-a amenajat un muzeu într-o clădire nouă. În mânăstire se află aproximativ 20 de călugărițe, stareța actuală fiind maica Emanuela Enea”, mai precizează penitenciarul.

Activitățile derulate de Penitenciarul Focșani au continuat pe 23 martie la Stadionul Milcovul, acolo unde 11 deținuți au făcut galerie la meciul de fotbal disputat între CSM Focșani 2007 și Hamangia Baia. Prezența deținuților la meci a venit în urma inițiativei monitorului sportiv Paul Cristian, Penitenciarul Focșani transmițând că „bucuria de a viziona un meci de fotbal este una universală, ce aduce pasiune și entuziasm în inimile tuturor fanilor. Privind cum echipa gazdă își pune în aplicare abilitățile și strategiile, fiecare moment devine captivant și plin de emoție. Atmosfera din stadion, strigătele de încurajare și reacțiile fervente ale suporterilor completează această experiență unică, transformând-o într-un adevărat spectacol. Pentru noi, vizionarea acestui meci de fotbal nu a fost doar un simplu eveniment sportiv, ci o sursă de bucurie și conectare cu ceilalți în jur, contribuind astfel la facilitarea reintegrarii sociale. Felicitări CSM Focșani 2007 și mult succes pe viitor”.

Cea mai recentă activitate derulată pentru reintegrarea deținuților a fost anunțată în această săptămână. Este vorba despre activități cultural-educative organizate de Penitenciarul Focșani în parteneriat cu Muzeul Vrancei, „cu scopul creșterii șanselor de reintegrare socială a persoanelor care execută pedepse privative de libertate. Muzeograful Emilia Atanasiu a susținut o lecție de istorie despre personalitatea Reginei Maria, o oportunitate pentru cei prezenți de a se îndepărta pentru scurt timp de rutina din închisoare și de a se conecta cu trecutul țării noastre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?