Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

BEC a admis Protocolul de constituire a alianţei electorale PSD – PNL

Biroul Electoral Central a admis, marţi, Protocolul de constituire a alianţei electorale PSD – PNL. Decizia a fost publicată pe site-ul BEC. „Ca urmare a analizării protocolului de constituire a alianţei electorale cu denumirea ‘Alianţa electorală PSD PNL’, formată din Partidul Social Democrat (PSD) – reprezentat prin domnul Ion-Marcel Ciolacu şi Partidul Naţional Liberal (PNL) – reprezentat prin domnul Nicolae-Ionel Ciucă, înregistrat la Biroul Electoral Central cu nr. 94C/BEC2024 din data de 25.03.2024, (…) Biroul Electoral Central decide: admite protocolul de constituire a alianţei electorale ‘ Alianţa electorală PSD PNL’. Cu drept de contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 24 de ore de la data afişării”, se precizează în decizia BEC, semnată de preşedintele Biroului Electoral Central, judecătorul Vasile Bîcu. (…)

Biroul Politic Naţional al PNL a stabilit, marţi, coordonatorii echipelor de campanie ale Partidului Naţional Liberal pentru alegerile locale, europarlamentare şi prezidenţiale. Aceştia sunt: Florin Roman – pentru alegerile locale, Rareş Bogdan – pentru alegerile europarlamentare şi Dan Motreanu – pentru prezidenţiale, a anunţat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit candidaturi comune la Sectoarele 1, 2 şi 5, precum şi în municipiile Braşov, Bacău şi, de asemenea, la nivelul Consiliului Judeţean Timiş şi la Primăria Timişoara, au precizat pentru AGERPRES surse politice. Potrivit surselor, în urma şedinţei coaliţiei, care a durat mai bine de două ore şi jumătate, s-au stabilit candidaturi comune la municipiile Braşov (PNL) şi Bacău (PSD); candidaturi comune în Timiş: CJ la PSD şi Timişoara la PNL; candidaturi comune la sectoarele 1 (PNL) şi 2 şi 5 (PSD). Totodată, potrivit aceloraşi surse, a rămas să fie analizată posibilitatea unor candidaturi comune la nivelul consiliilor judeţene Satu Mare şi Mureş şi al Primăriilor Satu Mare şi Târgu Mureş. De asemenea, liderii coaliţiei au mai stabilit că primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare să fie ocupat de Mihai Tudose.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis, marţi, revocarea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş, potrivit unor surse din partid. Decizia a fost luată cu 60 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă”, 3 voturi fiind anulate. Vasile Blaga a fost desemnat să se ocupe interimar de preşedinţia organizaţiei, au precizat sursele citate. Înainte de şedinţă, Alin Nica a declarat că este decis să candideze pentru un nou mandat şi că nu ar semna, ca preşedinte al filialei PNL Timiş, pentru susţinerea lui Alfred Simonis drept candidat comun al alianţei PNL – PSD la preşedinţia CJ.

Preşedintele PSD Buzău, senatorul Lucian Romaşcanu, a confirmat marţi, pentru AGERPRES, că a fost propus de către forul de conducere al organizaţiei judeţene a social democraţilor pentru a candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău. ”Aşa s-a votat astăzi în Consiliul Politic Judeţean. Mâine se decide în Consiliul Politic Naţional”, a declarat Romaşcanu, pentru AGERPRES. Acesta este purtător de cuvânt al PSD şi senator, fost ministru al Culturii. Actualul preşedinte al CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a precizat, pentru AGERPRES, că nu va mai candida şi vizează o altă funcţie.

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat, marţi, că va candida uninominal din partea PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Braşov, menţionând că s-a considerat în cadrul coaliţiei de guvernare că nu poate reprezenta un pericol de a pierde. Întrebat dacă PNL va colabora cu PSD pentru alegerile la Primăria Braşov, iar pentru Consiliul Judeţean cele două partide vor fi adversare, Adrian Veştea a spus: „Eu consider că este o responsabilitate pe care mi-o asum”. „Voi face în aşa fel încât în ceea ce mă priveşte pe mine să maximizez rezultatul Partidului Naţional Liberal la nivelul Consiliului Judeţean Braşov şi, în acelaşi timp, la nivelul alianţei, care este atât pentru europarlamentare, cât şi pentru Primăria municipiului reşedinţă de judeţ să obţinem un rezultat cât mai bun. (…) Nu cred că va fi un război electoral, că nu am avut în decursul timpului, nu sunt o fire din aceasta impulsivă, nu am avut niciodată adversităţi sau dispute atât de tranşante, cred că despre mine vorbesc faptele”, a mai explicat Veştea. În opinia sa, este „o strategie bună aceea de a avea candidaţi independenţi la nivelul Consiliilor judeţene sau Primăriilor municipii reşedinţă de judeţ, unde PNL poate câştiga categoric şi, în acelaşi timp, este foarte bine că s-au făcut coaliţii la nivelul unor municipii unde era necesar”.

 

Stroe (PNL): Cîrstoiu a recuperat o mare parte din notorietatea necesară pentru candidatura la Primăria Capitalei

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, marţi, că sondajele din ultimele zile relevă creşterea candidatului PSD – PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, şi a exclus existenţa vreunui „blat” în susţinerea acestei candidaturi. „Din analizele sociologice, se poate observa o creştere imediată a candidatului PNL – PSD în sondaje. Domnul Cîrstoiu a recuperat, în ultimele zile, o mare parte din notorietatea atât de necesară pentru această candidatură. Construcţia PNL – PSD este un suport politic care dă forţa necesară câştigării acestor alegeri. Nu numai profilul public, nu numai construcţia acestui om, nu numai experienţa în funcţia de manager, nu numai caracterul şi probitatea morală a acestui om vor conta enorm în aprecierea bucureştenilor în alegeri. Timp este suficient, cu siguranţă, Cătălin Cîrstoiu va câştiga Primăria Municipiului Bucureşti”, a susţinut Stroe, la Parlament.

Potrivit acestuia, Cîrstoiu are „un avantaj al potenţialului electoral în raport cu cele două bazine de votanţi, de dreapta şi de stânga”. „Faptul că este candidat independent în această conjunctură politică îl avantajează. Cătălin Cîrstoiu, din punctul nostru de vedere, poate capacita la maxim în egală măsură bazinele electorale ale PNL şi PSD din Bucureşti şi speranţele sunt mari. (…) Un om cu asemenea carieră, un om cu un asemenea profil public, cu siguranţă poate să recupereze rapid orice fel de handicap probabil sau lipsa notorietăţii politice”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat despre existenţa vreunui „blat” legat de candidatura lui Cîrstoiu, în condiţiile în care o parte a electoratului PSD ar putea vota pentru Cristian Popescu-Piedone, Stroe şi-a exprimat convingerea că „ambele organizaţii, PNL şi PSD, vor acţiona la maxim pentru a susţine candidatura lui Cătălin Cîrstoiu”. „Nici pomeneală de vreun blat. Veţi vedea acest lucru, veţi vedea primarii de sector, veţi vedea toate organizaţiile din Bucureşti alături de Cătălin Cîrstoiu şi rezultatul la alegerilor va confirma şi anume victoria domnului Cătălin Cîrstoiu”, a transmis Stroe.

Candidatul PSD – PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat luni că este exclus să se retragă din cursa electorală, adăugând că el este un om care îşi câştigă luptele pe care le începe. „Nu. Niciodată nu mă voi retrage din cursă. (…) Eu sunt un om care îşi câştigă luptele pe care le începe. Este exclus ca eu să mă retrag din această competiţie. Eu cred în ceea ce este ca opinie în mintea atât a lui Marcel Ciolacu, cât şi a lui Nicolae Ciucă şi mai mult decât atât din programele celor două mari partide pentru Bucureşti şi PSD are idei bune şi PNL are idei bune şi eu am ideile mele. Eu cred că pot fi garantul unui program unitar”, a precizat Cîrstoiu, într-o emisiune la Digi 24, întrebat dacă se va retrage din cursa pentru funcţia de primar al Bucureştiului.

El a afirmat că este sigur că va ajunge să aibă un scor similar cu cel al alianţei PSD – PNL, poate chiar mai mult, la Bucureşti. În ce priveşte un sondaj de opinie, în care este cotat pe locul al treilea, cu 16% intenţie de vot, Cîrstoiu a spus că „lucrurile se pot schimba”. „E ceva în dinamică, lucrurile se pot schimba. Eu sunt extrem de mulţumit, pentru că acum o săptămână eu nu eram în acest tablou, eu am intrat recent, eu nu am făcut politică, eu mi-am făcut meseria, eu nu sunt un om politic. Acum am intrat ca reprezentant al alianţei PSD – PNL mai mult mânat de dorinţa liderilor acestei alianţe de a avea stabilitate, de a fi ceva nou pentru Bucureşti şi eu cred în proiectul acesta”, a afirmat candidatul la Primăria Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?