Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Handbal, Liga Națională – Și de data asta am avut dreptate!

  • Constănțenii Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu au fost suspendați pentru patru etape după meciul CSM Vaslui – CSM Focșani 2007
  • Clujenii Sebastian Mîrza și Cristian Nedelea fuseseră și ei suspendați pentru trei etape după arbitrajul din meciul CSM Focșani 2007 – HC Buzău

În comentariile de după meciurile din Liga Națională de Handbal dintre CSM Focșani 2007 – HC Buzău, pe care l-am văzut în Sala Polivalentă, și CSM Vaslui – CSM Focșani 2007 pe care l-am văzut înregistrat, am scris că rezultatele au fost viciate de brigăzile de arbitri, păgubită fiind formația focșăneană care a pierdut câte două puncte. Observații asemănătoare au fost făcute de mai mulți spectatori în comentarii pe Facebook.

CSM Focșani 2007 a trimis, la rândul său, un memoriu Președintelui FRH, Constantin Din și Comisiei Centrale a Arbitrilor. Iar Comisia Centrală a Arbitrilor a răspuns memoriului din 4 martie prin care CSM Focșani 2007 aducea la cunoștință mai multe nereguli de arbitraj în unele partide din Liga Zimbrilor în care echipa clubului a fost implicată, fapt pentru care solicita o mai mare atenție din partea comisiei pentru delegarea unor brigăzi de arbitri cu experiență. Erau indicate partidele CSM Focșani 2007 – ACS HC Buzău, CSM Sighișoara – CSM Focșani 2007, CSM Focșani 2007 – Potaissa Turda și CSM Vaslui – CSM Focșani 2007 în care, în aprecierea clubului, au fost luate decizii care au influențat în mod direct rezultatele meciurilor.

Comisia Centrală a arbitrilor a constatat că nu au fost îndeplinite condițiile procedurale atunci când a fost trimis memoriul, dar „pentru a demonstra buna-credință și a susține principiile corectitudinii” a făcut următoarele precizări:

– a luat act de calificativul observatorului la jocul CSM Focșani 2007 – ACS HC Buzău, a hotărât și a trimis spre ratificare Comisiei Centrale de Disciplină suspendarea cuplului de arbitri;

– în legătură cu jocul CSM Vaslui – CSM Focșani 2007, Comisia Centrală a Arbitrilor, autosesizându-se, a hotărât și a trimis spre ratificare Comisiei Centrale de Disciplină suspendarea cuplului de arbitri.

Comisia Centrală de Disciplină a decis:

– „sancționarea cuplului de arbitri MÎRZA SEBASTIAN/ NEDELEA CRISTIAN (CJ), delegați la jocul de Liga Națională – masculină, dintre echipele CSM FOCȘANI 2007 și ACS HC BUZĂU 2012, disputat la data de 11.02.2024, la Focșani, cu suspendare pentru 3 (trei) etape, începând cu data de 21.02.2024, conform art. 21 pct.2 lit.a) din ROFCCA pentru „necunoașterea sau greșita aplicare, fără intenție, a regulilor de joc, care influențează în mod negativ desfășurarea jocului, dar nu influențează rezultatul final al jocului (…)”.

– „sancționarea cuplului de arbitri ADRIAN GEORGESCU/ MIHAI MOLDOVEANU (CT), delegați la jocul de Liga Națională – masculină, dintre echipele CSM VASLUI și CSM FOCȘANI 2007, disputat la data de 03.03.2024, la Vaslui, cu suspendare pentru 4 (patru) etape, începând cu data de 13.03.2024, conform art. 21 pct.3 lit.a) din ROFCCA pentru „necunoașterea sau greșita aplicare fără intenție a regulilor de joc (…) care influențează în mod direct rezultatul final al jocului”.

Este salutară reacția organismelor disciplinare ale FR Handbal. I-a trimis în pauză pe arbitrii care și-au făcut de cap defavorizând echipa Focșaniului. Sancțiunile confirmă ceea ce am scris în comentariile din Monitorul de Vrancea, reacțiile publicului de față la meciurile handbaliștilor focșăneni, alte comentarii asemănătoare apărute în spațiul public. Însă când sunt arbitraje în serie împotriva CSM 2007 – cel de la Vaslui i-a urmat la trei săptămâni celui din meciul cu Buzăul, după care fuseseră sancționați arbitrii, apare impresia că la nivelul arbitrajului din handbal ori poate mai de sus, funcționează un gen de vânătoare făcută cu program împotriva Focșaniului. Cui folosește că au fost suspendați pentru câteva etape arbitrii iar CSM 2007 rămâne fără puncte? Ei revin curați și o iau de la capăt cu aceeași nonșalanță, în timp ce handbaliștii Focșaniului își văd batjocorită munca grea de la antrenamente și meciuri. Și pierd bonusuri pentru că nu-și îndeplinesc obiectivul de performanță! Ce-i de făcut? Așa cum sunt amendați, de-i ustură la buzunare, antrenori ori jucători care se văd sancționați pentru reacții la abuzurile arbitrilor, tot așa să fie amendați și arbitrii găsiți în culpă. Pentru o justă sancționare, s-ar cuveni să fie excluși din arbitraj!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?