Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Bani contrafăcuți de o grupare specializată în falsuri, folosiți la o bancă din Adjud

Un vrâncean era cât pe ce să se aleagă cu cazier după ce, la o plată efectuată într-o bancă din Adjud, a folosit bani care s-au dovedit a fi falși. S-a întâmplat la finele lunii ianaurie 2023, când vrânceanul a mers la bancă și a încercat să facă o plată în valoare de 100 de lei. Numai că aici, casiera a constatat că bancnota respectivă nu prezintă toate elementele de siguranţă, fiind suspectă de contrafacere, astfel că s-a pornit o anchetă. În cursul cercetărilor, s-a stabilit însă că vrânceanul nu avusese de-a face cu falsul, și că bancnota fusese contrafăcută de trei bărbați, trimişi deja în judecată de DIICOT, Structura Centrală. În ceea ce îl privește pe vrâncean, procurorii au emis o ordonanță de clasare a cauzei.

Dar, cum rămânea problema bancnotei false, s-a solicitat instanței confiscarea specială, cerere admisă: „(…) dispune luarea măsurii confiscării speciale a bancnotei cu valoare nominală de 100 lei, cu seria 051A0901650, ridicată de la intimatul (…)”. Nu a fost însă singura bancnotă falsă apărută în Adjud. Cu câteva luni în urmă, o altă bancnotă de 100 de lei fusese folosită la un magazin din oraș, însă totul fusese descoperit după ce vânzătoarea predase încasările societăţii. Date fiind circumstanțele, nu s-a putut stabili cine făcuse plata sau alte detalii, iar în final s-a ajuns ca și această bancnotă să fie confiscată din dispoziția instanței, la solicitarea procurorilor. De altfel, procurorii au mai avut în lucru și un alt dosar care viza punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate.

Falsul de această dată a reprezentat-o o bancnotă străină. Astfel, un vrâncean s-a prezentat la o casă de schimb valutar din Adjud în februarie anul trecut, unde a încercat să obțină contravaloarea în lei pentru cele 20 de lire pe care le deținea. Casiera a remarcat însă că bancnota nu prezenta toate elementele de siguranţă, fiind suspectă de contrafacere, aspect confirmat ulterior de expertiza efectuată în cauză. Vrânceanul a primit tot o soluție de clasare, pe considerentul că nu avusese în intenție să pună în circulaţie bancnota falsificată, întrucât se prezentase la o unitate specializată pentru schimb, iar pe final, instanța a dispus „luarea măsurii confiscării speciale a bancnotei cu valoare nominală de 20 lire sterline, seria DE87807934, ridicată de la intimatul (…)”.

Foto cu caracter ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?