Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Maratonistul Ilie Roșu a murit

Maratonistul Ilie Roșu a murit la spital în urmă cu puțin timp, a anunțat purtătorul de cuvânt al Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani: „Pacientul Ilie Roșu, în vârstă de 64 de ani, a fost resuscitat în Unitatea de Primiri Urgențe, dar acesta nu a răspuns manevrelor. A fost declarat decesul.” Potrivit Agerpresmedicii au declarat decesul lui Ilie Roșu la ora 11.17.

Ilie Roșu, unul dintre cei mai cunoscuți maratoniști din România, a făcut stop cardiac în această dimineață, în timp ce alerga la cea de-a 8-a ediție a Maratonului Unirii, organizat la Focșani cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Înainte de plecarea în cursă, Ilie Roşu declarase, pentru Agerpres, că alergarea de miercuri, 24 ianuarie, reprezintă „respectul pentru românii care au înfăptuit Unirea de la 1859.”

Din nefericire, la doar câteva minute după startul din Piața Unirii, Ilie Roșu ajunsese împreună cu ceilalți participanți pe strada Unirea Principatelor și a căzut la pământ. Imediat i s-a acordat primul ajutor de către alt participant la Maraton. La fața locului a ajuns un echipaj SMURD  și o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, care a continuat manevrele de resuscitare și l-a transportat pe sportiv la Spitalul Județean, unde a fost internat în stare gravă.

 

„Astăzi în jurul orei 10.00 , Dispeceratul SAJ a primit o solicitare pentru o persoană ce participa la Maratonul Unirii , căreia îi s-a făcut rău. Spre caz a fost direcționată o ambulanță de tip C, unde a identificat un pacient de sex masculin, în vârstă de 64 de ani, ce se afla în stop cardio respirator. Echipajul SAJ a început manvrele de resuscitare și au transportat pacientul la Unitatea de Primiri Urgențe Focșani”, a transmis purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea.  Procedurile de resuscitare au continuat, conform protocolului, la Unitatea de Primiri Urgențe, însă fără succes și, la ora 11.17, a fost declarat decesul.

Maratonul Unirii a fost anulat

„Suntem 15 maratonişti care luăm startul din Piaţa Unirii din Focşani. Vom ajunge la Câmpineanca, Vârteşcoiu şi până la Odobeşti, pe un traseu dus – întors, în care vom trece şi pe la Mausoleul Eroilor din Focşani de unde zece copii vor continua cursa populară alături de noi. (…). Această alergare reprezintă respectul nostru pentru istoria României, respectul nostru pentru românii care au înfăptuit Unirea de la 1859, pe 24 ianuarie, atunci când Cuza a fost ales domn al celor două ţări româneşti, Moldova şi Muntenia”, a declarat Ilie Roşu înainte de începerea maratonului, potrivit  observatornews.ro.

Maratonul de astăzi era cel de-al 293-lea maraton din cariera lui Ilie Roșu, care avea peste 12.000 de kilometri alergaţi la maratoane în România, Europa, dar şi pe alte continente. Ca urmare a tragicului eveniment, Maratonul Unirii a fost anulat.

Ultima fotografie, ultimul start de maraton

Cu doar câteva minute înainte de a suferi stopul cardio-respirator, Ilie Roșu se afla în Piața Unirii din Focșani, unde se dădea startul ediției a 8-a a Maratonului Unirii. Mărturie stă ultima fotografie cu regretatul sportiv, publicată într-o postare a primarului Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă.

O tragedie s-a întâmplat astăzi chiar de Ziua Unirii Principatelor Române.
Colonelul ( r.) Ilie Roșu (64 ani), inițiatorul Maratonului Unirii, ne-a părăsit în timp ce alerga cel de-al 293-lea maraton din impresionanta sa carieră.
Sportivul a făcut stop cardiac în timp ce alerga pe strada Unirea Principatelor în cadrul celei de-a opta ediții a Maratonului Unirii alături de 14 colegi.
Startul maratonului avusese loc cu doar câteva minute înainte, în Piața Unirii, așa cum stă mărturie ultima fotografie cu regretatul sportiv.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Condoleanțe familiei!”, este mesajul publicat pe Facebook de primarul Cristi Valentin Misailă.

 

Ilie Roșu s-a născut la Adjud și a avut pasiunea pentru alergare de mic copil, devenind unul dintre cei mai cunoscuți maratoniști din România. A alergat primul său maraton la vârsta de 48 de ani. Fost ofițer al armatei române, Ilie Roșu a alergat aproape întotdeauna cu drapelul României în mână.

”De Ziua Națională inima bate mai cu putere”, obișnuia să spună Ilie Roșu. În această dimineață, inima românului care a reușit performanța să alerge doisprezece mii de kilometri cu tricolorul în mână, s-a oprit.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 Sursă foto: Facebook Ilie Roșu

1 COMENTARIU

  1. Maratonistul Ilie Rosu
    Un om deosebit, un patriot si prieten al ARPIA s-a stins din viată la 64 ani.
    Doar cateva zile de la ultima adunare ARPIA cand ne-am strâns mâna pentru ultima dată.
    Cu mult regret si condoleante familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?