Harghita: Fost profesor, membru UDMR, acuzat că ar fi abuzat sexual eleve; IPJ a început o anchetă

0
347

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita a început o anchetă, după ce un fost profesor de istorie de la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, fost membru UDMR şi consilier municipal, este acuzat că, în ultimii 20 ani, ar fi abuzat sexual mai multe eleve, o anchetă internă fiind deschisă şi la nivelul instituţiei de învăţământ. „În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii conform cărora un bărbat, cadru didactic al unui liceu din Miercurea-Ciuc, ar fi agresat sexual, în trecut, mai multe persoane, respectiv eleve ale unităţii de învăţământ în cauză, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita face următoarele precizări: poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea întregii situaţii de fapt în acest caz, urmând ca la finalul acestora să fie dată o soluţie prin Parchet”, a transmis, marţi, Biroul de Presă al IPJ Harghita.
În două articole publicate de un site de investigaţie de limba maghiară sunt prezentate mărturiile unor foste eleve ale profesorului de istorie, luate sub protecţia anonimatului. Profesorul nu mai lucrează la liceul în cauză din luna august a acestui an, având contractul suspendat, iar la începutul lunii noiembrie a renunţat şi la mandatul de consilier local, unde fusese ales, pentru al patrulea mandat, pe listele UDMR.
Directorul adjunct al Colegiului Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, György Géza Árpád, a declarat presei, marţi, că din 2018, de când se află în această funcţie, nu a avut cunoştinţă despre cazurile semnalate în presă, nefiind depuse niciun fel de sesizări. „Sunt numit director adjunct începând cu aprilie 2018, m-am transferat la această şcoală în 2017. De atunci până acum, nici în calitate de cadru didactic, nici în calitate de director adjunct n-am avut cunoştinţă de asemenea cazuri sau de cazurile semnalate în presă. Nu s-a depus nicio sesizare scrisă şi nici verbal nu ni s-a semnalat existenţa unor asemenea cazuri”, a declarat György Géza Árpád.
Acesta a arătat că la nivelul instituţiei a fost deschisă o anchetă internă, fiind analizate toate informaţiile apărute în presă. „În urma articolului apărut în presă, sâmbătă (25 noiembrie – n.red.) am ţinut o şedinţă cu Consiliul profesoral, la care am stat de vorbă cu profesorii de la Colegiul Naţional, încercând să analizăm, să prelucrăm acele informaţii care au apărut. Ieri (luni – n.red.) am lansat procedura anchetei interne. Azi (marţi – n.red.) urmează să avem o altă şi şedinţă cu Consiliul profesoral pentru a încerca să stabilim paşii pe care trebuie să-i facem, demersul legal, pentru a face clarificări, pentru a obţine o imagine clară în ceea ce privesc informaţiile apărute în presă”, a declarat directorul adjunct.
El a mai arătat că a fost surprins de acuzaţiile apărute, „atât personal, cât şi ca director adjunct şi în calitate de coleg”, iar dacă sunt adevărate, „atunci într-adevăr sunt grave”. Întrebat cum era ca şi profesor, acesta a precizat că era un cadru didactic apreciat de elevi. „Nu cunosc exact data de când are contract sau lucrează la şcoala noastră, dar în calitate de profesor era apreciat de elevi, era chiar admirat, aş putea să spun, şi munca lui, din punct de vedere ştiinţific, este una de calitate. Deci, numai cuvinte bune aş putea să spun despre el”, a afirmat György Géza Árpád.
Directorul adjunct al liceului a mai spus că, în luna august, profesorul a depus o cerere de suspendare a contractului său cu Colegiul Naţional „Márton Áron”, invocând motive personale, fără a semnala că ar fi subiectul unei investigaţii de presă. „Contractul domnului profesor este suspendat, în urma unei cereri depuse în luna august, pe motive personale. A solicitat un an de întrerupere a activităţii de cadru didactic. Deci, începând cu 1 septembrie nu mai lucrează, nu mai predă la colegiul nostru”, a mai spus György Géza Árpád.
Profesorul de istorie respectiv a fost, timp de 15 ani, şi consilier local UDMR, dar la începutul lunii noiembrie şi-a dat demisia din această funcţie şi a renunţat şi la calitatea de membru al Uniunii. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat presei, că în decizia luată, acesta a argumentat că vrea să nu includă aspectele vieţii personale în activitatea Primăriei. (…) Primarul a mai arătat că nu era la curent cu acuzaţiile respective, că a fost şocat de ceea ce a citit în presă şi că este nevoie să se facă o anchetă instituţională. (…)
În presa de limba maghiară se precizează că fostul profesor de istorie lucrează acum ca director de studii la Academia de Fotbal din Miercurea-Ciuc. De asemenea, în urmă cu trei zile, un site de limbă maghiară a publicat o scrisoare în care profesorul respinge acuzaţiile aduse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here