Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Acțiuni comune de control în perioada sărbătorilor de iarnă, dispuse în cadrul Colegiului Prefectural

Instituțiile de control din Vrancea vor intensifica acțiunile în perioada sărbătorilor de iarnă pentru ca locuitorii județului să beneficieze de produse sigure pe rafturile magazinelor. Colegiul Prefectural a aprobat, ieri, Planul comun de acțiuni care vor fi derulate în județ în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu această ocazie, prefectul Nicușor Halici a solicitat medicilor veterinari o implicare deosebită la nivelul localităților din mediul rural pentru ca vrâncenii care sacrifică animale în gospodărie să facă examenul trichineloscopic și să fie evitate cazurile de îmbolnăvire. Examenul durează maxim 10 minute la un medic veterinar și costă mai puțin decât un kilogram de carne. El poate fi efectuat atât la medicii veterinari concesionari cât și în laboratorul DSVSA sau la circumscripțiile oficiale din Focșani, Adjud, Panciu. Totodată, prefectul a cerut conducerii DSVSA să acorde o atenție sporită comerțului cu pește în această perioadă a anului.

De asemenea, medicii veterinari vor efectua controale specifice la abatoare, magazine alimentare, unitățile de procesare a cărnii pentru a verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare. Totodată, vor fi verificate în trafic, cu sprijinul polițiștilor vrânceni, mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcilor vii, proveniți din gospodăriile populației. Directorul DSVSA a precizat că nu va fi permisă comercializarea cărnii de la porcii din gospodăriile populației în piețele agroalimentare.

Tot în cadrul ședinței Colegiului Prefectural s-a discutat modul în care se derulează campania de plată a avansului din subvențiile europene pentru fermieri de către APIA dar și despre problemele întâmpinate de fermieri în ultimii ani agricoli. Directorul Direcției Agricole, Ticu Costandache a arătat că ultimul an a adus producții mai bune pentru fermieri, care s-au adaptat atât prin lucrările derulate cât și prin soiurile folosite la condițiile secetoase. Însă producția mai bună nu a adus și un profit pentru fermieri care s-au confruntat cu o creștere explozivă a cheltuielilor în ultimul an. În acest context, prefectul Nicușor Halici a solicitat îmbunătățirea colaborării între instituțiile statului pentru înființarea de noi OUAI-uri și sprijinirea producătorilor pentru utilizarea infrastructurii de irigații dar și repunerea în funcțiune a infrastructurii de irigații care a fost abandonată după 1989 și care trebuie să fie folosită pentru a asigura necesarul de apă pentru agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?