Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Schimbări la unitățile de parchet din Vrancea

Consiliul Superior al Magistraturii va lua o decizie mâine, vizavi de conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani. Potrivit ordinii de zi din 16 noiembrie a Secției pentru procurori a CSM, se va discuta despre propunerea de numire în funcţia de prim procuror adjunct la Locala Focșani a lui Laurențiu Rotaru. Acesta e delegat pe funcția de prim procuror, în locul magistratului Ionuț Drîmbă, măsură care însă își pierde efectele, dat fiind că a operat pe un termen de câteva luni. Așa se face că procurorul Rotaru ar urma să fie numit pe funcția de adjunct, pentru următorii trei ani. Pentru aceasta, va susține un interviu.

Și, cel mai probabil, după numirea în funcția de adjunct, acesta va prelua atribuțiile de prim procuror. Însă numirea pe funcția de conducere va mai avea o consecință, anume eliberarea unui post de execuție în organigrama PJ Focșani, post pe care în prezent îl deține procurorul Rotaru. Totodată, o altă organigramă privind procurorii din județul nostru ar putea suferi modificări – în ceea ce privește posturile ocupate, dat fiind că unul dintre magistrații din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a participat la concursul pentru numirea în funcţii de conducere, organizat în perioada august – noiembrie 2023. Este vorba despre Silviu Neagu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, care dorește să conducă Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești. Inițial, acesta își depusese dosarul și pentru PT Bacău, ca a doua opțiune, însă a fost decăzut pentru această funcție, în baza articolului 7 alineat 3 teza finală din Regulament – nu a depus și proiectul aferent, referitor la exercitarea atribuțiilor speficice funcției de conducere. Potrivit calendarului de concurs, tocmai ce s-a încheiat ultima probă – susținerea testării scrise privind managementul, comunicarea și resursele umane, în această perioadă urmând a fi corectate lucrările scrise. După contestații, tabelul de clasificare a candidaților va fi afișat pe 22 noiembrie.

Chiar în primăvara acestui an, procurorul solicitase – și i se respinsese – transferul la PT Bacău, PJ Onești sau PT Iași. La acel moment, procurorul Neagu arăta că motivele de transfer țin atât de aspecte profesionale, cât și personale. Atunci când a analizat solicitarea de transfer, CSM arăta în hotărâre că acesta are o vechime în funcția de procuror de 10 ani și 3 luni, o vechime în gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal de 4 ani și 4 luni și o vechime la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea de 1 an. Însă, în principal, s-a considerat că încărcătura la PT Vrancea, de unde se solicita transferul, nu suportă pierderea unui magistrat, astfel că cererea nu a fost soluționată favorabil.

Aceasta în condițiile în care prim procurorul PT Vrancea acordase aviz favorabil transferului, pe considerentul că acesta „face zilnic naveta între localitatea de domiciliu (Onești, județul Bacău) și sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, pe o distanță de circa 100 km, timpul necesar deplasării fiind de aproximativ 4 ore dus-întors. S-a mai învederat că acesta este un motiv care impietează asupra eficienței în activitatea desfășurată de domnul procuror, mai ales că este desemnat să efectueze periodic, alături de alți colegi, și serviciul de intervenție în unitate”.

Mai detașați de situația personală, cei de la PCA Galați au dat însă aviz nefavorabil, dat fiind că la PT Vrancea încărcătura de dosare este una considerabilă. Aviz nefavorabil acordat și de PT/ PCA Bacău. La rândul lor, reprezentanții PT Iași au acordat aviz nefavorabil, deoarece procurorul Neaguși-a exprimat intenția de a fi transferat și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești, ceea ce, în opinia emitentului avizului, denotă inconsecvență în alegerea parcursului profesional pe termen lung”. Punct de vedere favorabil primise însă atunci procurorul pentru un transfer la PJ Onești, arătându-se că „solicitantul activează în prezent în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar în trecut a activat în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești, până în luna mai 2022, astfel că solicitantul cunoaște activitatea din cadrul acestei unități”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?