Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Țăranii pot vinde porcii crescuți în gospodării

Comercializarea porcilor din gospodăria țărănească nu va fi interzisă. Autoritatea Național Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat modificarea normelor de aplicare ale Legii porcului prin care se va permite comercializarea porcilor din gospodăriile populației, însă doar cu o adeverință de la medicul veterinar. Până acum, porcii crescuți în gospodăriile populației puteau fi crescuți doar pentru consum familial.

Un comunicat al ANSVSA arată că, pentru a stabili starea de sănătate a animalului, porcii vor putea fi comercializați doar în baza unei fișe de examinare clinice, eliberată de un medic veterinar împuternicit de DSVSA, prin care se va certifica starea de sănătate a animalului respectiv, care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA. Prin această verificare se urmărește împiedicarea circulației animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a ANSVSA”, se arată într-un comunicat al instituției, prin care se reamintește totodată celor care cresc porci în gospodării că trebuie să respecte normele de biosecuritate și regulamentele în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate.

Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?