Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

VIDEO/GALERIE FOTO! A fost inaugurată clădirea în care a funcționat Tribunalul Vrancea

Imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea, complet reabilitat și restaurat, a fost inaugurat azi. La eveniment au participat fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel care a inițiat și demarat acest proiect, dar și actualul președinte Cătălin Toma, în mandatul căruia a fost finalizat proiectul.

Printre cei care au participat la inaugurarea acestei clădiri s-au aflat Iolanda Lăcrămioara Bejenaru, președintele Secției a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, prefectul Nicușor Halici, deputatul Laurențiu Marin, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, consilieri județeni, consilieri municipali, șefi ai unor instituții publice. Oficialitățile au fost primite cu pâine și sare iar inaugurarea propriu-zisă nu a fost marcată cu tăierea unei panglici, ci cu intonarea imnului național al României.

Odată cu inaugurarea a avut loc și primul eveniment găzduit în acest imobil, respectiv Concursul Național de Vinuri organizat în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2023.

Gazda evenimentului a fost directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, în administrarea căruia va intra și imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea. Acesta a făcut o scurtă prezentare a clădirii, urându-le invitaților: „Bine ați venit într-un Palat al Culturii!“. Construcția imobilului a început în anul 1909, lucrările fiind finalizate după trei ani, în 1912. Imobilul este format din demisol, parter și etaj, iar la parter beneficiază de o sală impunătoare, considerată în perioada în care funcționa aici Tribunalul Vrancea ca fiind „sala pașilor pierduți”. În ceea ce privește procesul de reabilitare a clădirii, la demisol au fost efectuate lucrări de anvergură, pereții fiind placați în cărămidă, pentru ca spațiul să fie amenajat în așa fel încât să se preteze a fi un veritabil muzeu al viei și vinului.
„Era timpul ca în orașul Unirii să avem un Palat al Culturii. De ce un palat al culturii care va adăposti un muzeu al viei și vinului? Pentru că elementul de identitate, cartea noastră de vizită  a vrâncenilor, este via și vinul. De aceea, în acest imobil, la demisol se amenajează, după primirea clădirii în administrarea Muzeului Vrancei, un muzeu al viei și vinului“, a precizat directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

Vrancea are viitor prin istoria pe care o avem și prin oamenii care pot duce mai departe tradițiile și meșteșugurile“

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea proiectul de reabilitare a acestui imobil emblematic pentru județul nostru.


„Acest Palat al justiției reprezintă integritatea vrânceană. Acest imobil a fost construit la inițiativa prefectului de atunci și aparține școlii românești de arhitectură a lui Ion Mincu, care este tot din Vrancea. Avem șansa ca în Vrancea să avem un patrimoniu extraordinar, de aceea Consiliul Județean, de-a lungul timpului, a făcut tot ce s-a putut ca să finanțeze și să salveze această clădire de patrimoniu. Lucrările efective de reabilitare și restaurare a acestui imobil au început în anul 2020, au durat trei ani, iar lucrările au costat 30 de milioane de lei. Prin deschiderea acestui muzeu al viei și vinului vom arăta că Vrancea are viitor prin istoria pe care o avem și prin oamenii care pot duce mai departe tradițiile, meșteșugurile și obiceiurile vrâncene. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat de la începutul proiectului și până în prezent și nu în ultimul rând le mulțumesc tuturor celor care au făcut ca astăzi noi să fim aici“, a precizat președintele Cătălin Toma.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă a ținut să îi felicite pe fostul și pe actualul președinte al Consiliului Județean, respectiv Marian Oprișan și Cătălin Toma, pentru realizarea acestui proiect.
„Felicitări domnului vicepreședinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan, cel care a inițiat proiectul de reabilitare a clădirii dar și președintelui Consiliului Județean, Cătălin Toma, cel care a finalizat această lucrare. Mă bucur că aici va funcționa un Palat al Culturii și va fi amenajat un Muzeu al Viei și Vinului care va prezenta tradițiile milenare ale cultivării viței-de-vie în județul Vrancea. Le urez «Bun Venit» în Orașul Unirii tuturor participanților la Concursul de Vinuri Bachus 2023, o competiție care a ajuns la a XII-a ediție și care aduce prestigiu producătorilor de vinuri vrânceni. Mult succes tuturor participanților!“, a spus primarul Cristi Misăilă.

Prefectul Nicușor Halici a precizat că este remarcabilă implicarea pentru reabilitarea și restaurarea acestei clădiri istorice, oferind astfel un spațiu dedicat promovării viei și vinului, precum și a valorilor culturale și istorice ale județului nostru.
„Astăzi am participat la inaugurarea noului sediu al Muzeului Vrancei, imobil care a găzduit timp de aproape un secol Tribunalul Vrancea și care a fost reabilitat printr-un proiect inițiat și finanțat datorită eforturilor și angajamentului administrației PSD, investiția având o valoare de 30 de milioane lei. O clădire istorică semnificativă a fost restaurată, oferind astfel un spațiu dedicat promovării viei și vinului, precum și a valorilor culturale și istorice ale județului nostru. Este important să ducem mai departe simbolurile și valorile locale și îi felicit pe toți cei care au depus eforturi pentru a reda această perlă arhitectonică a județului Vrancea înapoi circuitului civil. Cu ocazia inaugurării s-a dat startul și Concursului Național de Vinuri din cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului «Bachus 2023» unde cei mai cunoscuți producători de vinuri din țară vor intra în competiție și își vor promova vinurile“, a precizat prefectul Nicușor Halici.

Sursa video: Facebook/Cătălin Toma

Cu ocazia inaugurării imobilului în care a funcționat Tribunalului Vrancea, administrația județeană a lansat și o carte poștală care conține două poze cu această clădire, una făcută în anul 1912 și una în anul 2023. Rolul cărții poștale este de a marca momentul inaugurării unei clădiri de patrimoniu care a fost complet reabilitată și restaurată.

Concursul Național de Vinuri „Bachus” are loc în fostul Palat al Justiției

Odată cu inaugurarea a avut loc și primul eveniment găzduit în acest imobil. Este vorba de Concursul Național de Vinuri „BACHUS”, care este un prestigios eveniment de tradiție pentru județul Vrancea din domeniul vinicol. Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România. Marile Medalii de Aur sau Medaliile de Aur (cu punctaj maxim pe fiecare categorie în parte) vor beneficia de o recunoaștere specială din partea Consiliului Județean Vrancea. Câștigătorii vor primi premii ce constau în plata costurilor pentru înscrierea și transmiterea probelor de vin ale companiilor câștigătoare la Concursul Mondial de Vinuri – Bruxelles din anul 2024.

Imobilul situat pe strada Cuza Vodă, a fost complet reabilitat de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului ,,Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei, Clădirea Tribunalului Județean“. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Lucrările au fosy executate de Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL.

Clădirea fostului Tribunal Vrancea este construită în anul 1909 în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu, personalitate focșăneană care vinde terenul, aflat în proprietatea prefectului județului Putna în 1908, special pentru a se construi Palatul de Justiție. Împreună cu celelalte monumente din zonă – Banca Națională, Palatul Administrativ, construite în același stil – mențin aspectul de oraș românesc al Focșaniului de la finele secolului al XIX-lea începutul sec XX. Clădirea, amplasată în zona centrală a orașului Focșani, a fost realizată după planurile arhitecților Al. Clavel și C. Baicoianu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?