Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

‘Forţa femeilor în sport’, un volum dedicat campioanelor României, a fost lansat la Muzeul Sportului

Volumul „Forţa femeilor în sport”, care reuneşte memoriile a peste 80 de foste şi actuale sportive, dar şi antrenoare şi jurnaliste, a fost lansat, luni, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Sportului din Capitală. Coordonatoarea volumului, Andreea Paul, a afirmat că volumul trebuie să ofere încredere tinerelor sportive de astăzi ţinând cont că numărul medaliilor cucerite de femei pentru România în istoria Jocurilor Olimpice este mai mare decât numărul celor câştigate de bărbaţi. „Această carte nu face altceva decât să construiască podul de legătură între bornele de reper, experienţa sinceră, vie, dinamică şi performantă şi generaţia tânără care sperăm ca la un moment dat să ne aducă aceeaşi bucurie şi mândrie. Româncele au adus mai multe medalii acestei ţări la Jocurile Olimpice decât domnii. Ne onorează şi unii şi alţii, dar numărul medaliilor de aur cucerite de ele este dublu faţă de numărul celor aduse de domni. Asta dă un semn de încredere generaţiei tinere că trebuie să construiască noi trepte în ceea ce înseamnă performanţa ca stil de viaţă în România”, a explicat Andreea Paul.

Prezentă în calitate de coautoare, Elisabeta Lipă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, a declarat că fiecare femeie din sport are în spate o poveste frumoasă care merită citită. „Femeile din sport au dovedit de-a lungul timpului că în afară că sunt mame şi soţii, pot fi şi foarte mari campioane. Femeile au demonstrat că sunt în stare să ocupe orice funcţie, pot face şi performanţă într-o lume în care egalitatea de gen nu se mai negociază. Mă bucur că într-un timp foarte scurt Andreea Paul a reuşit să strângă un număr important de campioane, iar fiecare şi-a spus povestea în această cărticică pe care sunt convinsă că toţi o vom citi cu drag. Pentru că fiecare dintre noi are o poveste frumoasă în spate care merită citită. Dintotdeauna femeile au fost mai puternice, iar statistica spune că femeile sunt la putere în orice domeniu. Aşa că nici această carte nu minte, rezultatele şi-au spus cuvântul. Nu pot să spun că sunt scriitoare, dar în câteva cuvinte mi-am dorit să aştern în această carte cam toată activitatea mea de când am început sportul şi până am ajuns canotoarea secolului”, a menţionat Lipă.

Preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, a afirmat la rândul ei la evenimentul de lansare a cărţii: „Se pare că fetele sunt mai disciplinate, mai ambiţioase, mai docile. Şi se pare că rezultatele vin atunci când depui foarte, foarte multă muncă. Iar fetele sunt probabil mai cuminţi”. Fosta handbalistă Narcisa Lecuşanu a subliniat mesajele sportivelor din acest volum pot inspira şi pot ajuta tânăra generaţie.

„Nu pot să vorbesc acum despre importanţa acestei cărţi, dar sunt sigură că sunt aici poveşti care pot inspira şi pot ajuta. Nu am ştiut că există această statistică de partea femeilor în ceea ce priveşte numărul medaliilor la Jocurile Olimpice. Dar dincolo de orice, eu nu sunt o feministă şi cred că doar împreună putem construi. Mă bucur că partea feminină a reuşit să se impună în sport, dar nu e suficient”, a spus ea.

De asemenea coautoare, fosta voleibalistă Cristina Pîrv a menţionat că femeile sunt în general puternice şi a explicat că în trecut a jucat însărcinată în patru luni. „Femeile sunt foarte puternice. Vă spun din experienţa mea, că am jucat însărcinată până la patru luni cu prima mea fiică. Am născut şi după doar o lună eram la antrenamente şi după patru luni jucam în Liga Campionilor. Este important pentru noi, pentru femei, că avem statistica medaliilor de partea noastră, dar important e că este în egală măsură nevoie şi de bărbaţi, şi de femei. Avem de învăţat de la ei, cum şi ei trebuie să accepte că pot învăţa de la noi”, a afirmat Pîrv.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că speră ca prima medalie a României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 să fie cucerită de o femeie. „În această carte sunt poveşti de viaţă, poveşti emoţionante, poveşti din sport. Vorbim cu mândrie despre forţa femeilor în sportul din România, pentru că tot timpul fetele au fost întotdeauna în concurenţă cu băieţii şi au câştigat de cele mai multe ori. Iar această concurenţă a fost şi este benefică amândurora. Să nu uităm că această concurenţă a avut loc zi de zi, antrenament cu antrenament şi doar aşa au putut avea loc aceste rezultate şi ne-am putut bucura împreună de ele. Eu sunt norocos că am fost martor la multe rezultate frumoase reuşite de doamne şi sperăm noi să o facem şi de acum înainte. Nu ştiu cine va lua prima medalie la Paris anul viitor, dar sunt aproape sigur că va fi tot a unei femei. Şi mi-ar plăcea foarte tare să fie aşa. Faptul că la Paris va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice în care numărul sportivilor va fi egal atât pentru fete, cât şi pentru băieţi este un lucru care trebuia să se întâmple mai demult”, a fostul campion olimpic.

Apărută la editura Polirom, cartea „Forţa femeilor în sport” reuneşte mărturiile a peste 80 de femei care au avut performanţe remarcabile în sport sau au fost legate într-un fel sau altul de sportul feminin autohton. Se regăsesc aici poveştile unor românce cu rezultate excepţionale precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaş, Gabriela Szabo, Ana-Maria Popescu, Andreea Răducan, Violeta Beclea Szekely, Ancuţa Bodnar, Simona Radiş, Otilia Bădescu, Mihaela Cambei, Beatrice Coadă Câşlaru, Anişoara Cuşmir, Irina Deleanu, Loredana Dinu, Constantina Diţă, Paula Ivan, Narcisa Lecuşanu, Doina Melinte, Cristina Pîrv, Maricica Puică, Valeria Răcilă, Monica Roşu sau Simona Radiş. Conform unei statistici a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, 156 de medalii olimpice dintre cele 309 ale României au fost câştigate de femei: 60 de aur, 46 de argint şi 50 de bronz.

Autor: Marius Ţone

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?