Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Un focșănean a violat și tâlhărit un cetățean australian de origine afgană, în Italia

Un focșănean de 47 de ani este nemulțumit de modul în care autoritățile judiciare române au „adaptat” o sentință definitivă pe care o primise în Italia, în urmă cu mai bine de 3 ani. Deși la acel moment nu a contestat în niciun fel soluția care îl privea, ulterior a introdus mai multe acțiuni în instanță, fără vreun succes până în prezent. În 2020, focșăneanul era arestat într-un penitenciar din Italia, unde executa o pedeapsă pentru fapte comise pe 2 octombrie 2016 – corespondentul în Codul penal român a infracțiunilor de viol și tâlhărie. Autoritățile italiene au solicitat transferul focșăneanului într-un penitenciar din România, iar acesta a fost de acord, astfel că au fost recunoscute hotărârile străine, ultima, definitivă, din februarie 2019. Focșăneanul avea așadar o pedeapsă definitivă de 10 ani închisoare, autoritățile italiene acuzându-l că a lovit cu pumnul în zona feței un turist – cetățean australian de origine afgană, iar după ce acesta și-a pierdut cunoștința, profitând de imposibilitatea de a se apăra, a întreținut cu partea vătămată relații sexuale.

Ulterior, se mai detalia în hotărârea instanței, a sustras geanta persoanei vătămate în care se aflau un telefon mobil Samsung S6, acte de identitate, cărți de credit și sumele de 5.000 dolari australieni, 300 lire sterline și 150 euro. Iar când s-a dispus transferul în România, s-a dispus deducerea perioadei executate de focșănean în Italia – de la data de 5 octombrie 2016 la zi, adică până pe 5 mai 2020. Focșăneanul nu era nici măcar la primul impact cu legea. În țară, fusese condamnat la 5 ani închisoare, fiind arestat în decembrie 2009 și liberat condiționat în aprilie 2013. Iar după infracțiunile comise în Italia, a ajuns din nou în sistemul penitenciar, unde se află de atunci. Pentru că, ultima oară când a fost soluționată în România o solicitare de modificare a pedepsei, instanța a reținut că „în privinţa pedepsei principale nu sunt incidente dispoziţiile vizând adaptarea pedepsei, dat fiind faptul că pedeapsa aplicată de către autorităţile italiene corespunde ca natură şi durată cu pedeapsa prevăzută de legea română, nefiind necesară adaptarea. (…)

Motivele invocate de contestatorul-condamnat în susținerea cererii de modificare pedepse, respectiv că pedeapsă totală de 10 ani închisoare este formată din 6 ani și 6 luni pentru tâlhărie, 2 ani pentru recidivă, o lună agravantă, 11 luni agresiune sexuală, 6 luni pentru leziuni, și că ar fi trebuit aplicată pedeapsa cea mai grea sporită cu o treime din totalul celorlalte, nu se circumscriu motivelor expres prevăzute de art. 585 alin.1 Cod procedură penală. Această sentință i-a fost comunicată petentului la data de 15.05.2020 acesta precizând în mod expres că nu formulează vreo cale de atac împotriva hotărârii, fiind de acord cu cele constatate și cele dispuse de către Curtea de Apel Galați.

Pe calea procedurii privind modificarea pedepsei nu se poate obţine o nouă reindividualizare a pedepsei, (…) acesta fiind atributul exclusiv al instanţei învestite cu soluţionarea cauzei în fond precum şi al instanţei învestite cu soluţionarea căii ordinare de atac a apelului, cale pe care contestatorul-condamnat a epuizat-o (neexercitând apelul împotriva sentinței de recunoaștere a hotărârii străine)”, se explica în hotărâre. Cu toate acestea, la câteva luni de la pronunțarea de mai sus, focșăneanul a făcut o nouă cerere, similară, care urmează a fi judecată.

Foto cu caracter ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?