Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

PSD acuză nereguli la distribuirea buletinelor de vot anulate


PSD Vrancea, prin reprezentantul său legal, Marian Oprișan, a depus plângere la Biroul Electoral Județean (BEJ) în care prezintă neregulile în ceea ce privește predarea buletinelor de vot anulate, în vederea afișării acestora la sediile primăriilor și ale birourilor electorale de circumscripții de pe raza județului Vrancea. În plângere se arată că buletinele de vot anulate au fost distribuite de la sediul Primăriei Focșani și, potrivit legii, „trebuia predat câte un buletin de vot anulat din fiecare categorie (consiliul județean, consiliul local și primar), corespunzător numărului secțiilor de votare existente în respectiva circumscripție, la care se adăuga câte un buletin pentru primăria în raza căreia funcționează respectivul birou de circumscripție”. Numai că PSD a descoperit mai multe nereguli.
Astfel, unii președinți de circumscripții au sesizat că numărul de buletine primite nu corespunde cu cel din procesul verbal de predare-primire, în sensul că în documente numărul era mai mic decât al celor primite. Astfel de cazuri au semnalat președinții din localitățile Păulești, unde erau trecute 7 în procesul verbal, dar predate efectiv au fost doar 4, la Sihlea au fost trecute 14, dar ar fost predate 7. Cea mai mare neconcordanță a fost semnalată la Nereju, unde au fost predate 15 buletine, iar în procesul verbal apăreau 29, se arată în plângerea PSD. „Menționăm ca modificarea făcută cu pixul nu este însoțită de vreo inscripție explicativă, ștampila sau semnătura care să certifice faptul că cifra înscrisă inițial nu corespunde realității (așa cum în mod logic și legal se procedează cu toate modificările, adăugirile sau ștersăturile operate de un funcționar pe un înscris oficial). Acest aspect, ne duce la concluzia ca, în fizic, a fost predat un număr considerabil mai mic de buletine de vot decât cel înscris în documentele oficiale aflate la dispoziția prefectului”, se arată în plângere.
De asemenea, în plângere se arată că nu a existat nicio persoană împuternicită de prefect să manipuleze buletinele de vot, iar prin încăperea în care acestea au fost depozitate s-au perindat multe persoane, care nu ar fi fost legitimate de jandarmi, iar bagajele nu le-au fost verificate. Un alt caz semnalat se referă la ștampilele cu mențiunea „anulat”. „(..) au fost predate la BEJ Vrancea un număr de 5 stampile cu mențiunea «ANULAT». Cu toate că aceste ștampile nu au părăsit biroul BEJ Vrancea în ziua de duminică, 29 mai 2016, reprezentanții prefectului au aplicat ștampile cu mențiunea «ANULAT» pe toate buletinele de vot predate președinților de circumscripții, cu toate că acest atribut este exclusiv al președintelui de circumscripție. De altfel, au existat sesizări (vezi Tănăsoaia, Tătăranu etc) că pe buletinele «anulate», ștampila fusese aplicată de două-trei ori exclusiv în patrulaterul PSD, ceea ce poate fi interpretat și ca un semn clar de lipsă de imparțialitate politică a reprezentantului Guvernului în teritoriu, fost membru PNL”, potrivit plângerii.
Marian Oprișan cere ca prefectul să pună la dispoziția BEJ mai multe documente, respectiv ordinele de împuternicire pentru desigilarea și anularea buletinelor de vot, să se precizeze câte buletine au fost predate pe 29 mai și câte au mai rămas în custodia prefectului, dar și lista persoanelor care au manipulat buletine de vot și aplicat ștampila „anulat”. „Reiterăm că orice sesizare cu privire la lipsa vreunui buletin de vot din pachetele ce se vor preda către secțiile de votare poate fi legat de buletinele de vot în plus extrase de prefect prin angajații săi și a căror destinație nu este cunoscută”, se mai arată în plângere. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?