Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Ministrul Cercetării: Impactul creşterii salariului minim la Poşta Română este de 13 milioane de lei lunar

Managementul Poştei Române trebuie să găsească o soluţie foarte clară prin care să crească lunar veniturile cu cel puţin 13 milioane de lei, începând cu luna viitoare, pentru ca salariul minim al angajaţilor să fie majorat, a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan. „Am avut o discuţie foarte bună cu domnul preşedinte al Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Ionel Oţelea, cu reprezentanţii sindicatelor. Am stabilit ca mâine dimineaţă să avem o întâlnire foarte clară cu managementul Poştei Române, sindicatele şi cu Consiliul de Administraţie prin care să selectăm cele trei elemente importante ale discuţiei referitoare la salarizare, la toată reţeaua poştală şi modul în care se va face organizarea ei, fără a da afară pe nimeni, şi pentru a stabili foarte clar planul de măsuri prin care managementul Poştei Române îşi asumă să găsească venituri suplimentare prin care să acopere creşterea de salarizare generată de creşterea salariului minim pe economie şi foarte clar să găsim acele soluţii prin care oamenii să nu-şi mai facă griji pentru locul lor de muncă de mâine.

Cel mai important element este faptul că nicio decizie legată de viitorul Poştei Române nu se va lua decât în dialog tripartit – acţionar, management şi sindicate. Mâine dimineaţă, la ora 9:00, vom avea prima întâlnire. În acest sens, astăzi, colegii mei de la Serviciul Guvernanţă Corporativă, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, vor stabili punctele importante, principalele nemulţumiri şi mâine, am transmis deja invitaţia către managementul Poştei, prin care ei trebuie să vină concret cu măsuri clare pentru a răspunde problemelor ridicate de sindicalişti”, a afirmat Ivan. Conform ministrului de resort, conducerea Poştei Române va trebui să găsească soluţii pentru a creşte veniturile cu minimum 13 milioane de lei/ lună, pentru ca salariile minime ale angajaţilor să fie majorate.

Vorbim de o sumă aproximativă de 13 milioane de lei, lunar, în plus faţă de ce avem astăzi ca şi costuri cu forţa directă de muncă. Managementul Poştei Române trebuie să găsească o soluţie foarte clară prin care să crească veniturile cu cel puţin 13 milioane de lei, în fiecare lună, începând cu luna viitoare. Acesta este impactul creşterii pe salariul minim pe economie. Aştept mâine datele financiare oficiale din partea managementului Poştei Române să vedem câţi bani are din această creştere şi câţi va trebui să mai aducă să acopere salariile oamenilor. Problemele în Poşta Română trenează de 33 de ani. Eu sunt de trei luni la minister şi împreună cu sindicatele şi cu managementul vom găsi soluţii ca să trecem perioada asta foarte dificilă nu numai pentru Poşta Română, ci şi pentru toată societatea din România. Am toată disponibilitatea, atât eu, cât şi colegii mei, să găsim soluţii ca să trecem perioada asta foarte complicată”, a menţionat oficialul.

La rândul său, Ionel Oţelea, preşedintele interimar al SLPR, a precizat că, în funcţie de rezultatul discuţiilor programate marţi, se vor decide etapele următoare în privinţa continuării sau nu a protestelor. „Aşteptăm întâlnirea (…) cu Consiliul de Administraţie şi cu acţionarul majoritar. Ne bucurăm pentru deschiderea de care a dat dovadă ministerul. În funcţie de ce se va concretiza în discuţiile de mâine şi vom vedea că există lucru concret, nu doar promisiuni, vom decide în legătură cu continuarea acţiunilor de protest”, a spus Oţelea. Câteva zeci de lucrători poştali, membri ai SLPR, au protestat, luni, în faţa Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării, între orele 10.00 – 12.00. Protestul face parte dintr-o serie de acţiuni ce vor avea loc în fiecare zi, în perioada 9 – 13 octombrie, în acelaşi interval orar.

Pe lista nemulţumirilor sindicaliştilor se află lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, care a condus la situaţia inacceptabilă de astăzi din Poşta Română, în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională. De asemenea, SLPR subliniază că există un risc uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze multe mii de angajaţi.

Sindicaliştii reclamă, totodată, lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a CNPR, lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management, precum şi lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române. Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?