Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Camerele Agricole, la picioarele moşierilor


Pedeliștii vor să pună agricultura la picioarele marilor proprietari de terenuri prin modificările pregătite la Legea Camerelor Agricole. Președinții Camerelor Agricole Județene ar urma să fie aleși doar dintre marii proprietari de terenuri sau de exploatații zootehnice. Printre modificările dorite de pedeliști se mai află angajarea la noile Camere doar a personalului contractual, care poate fi concediat oricând dacă nu este pe placul șefilor.

Micii agricultori vrânceni ajung bătaia de joc a politrucilor pedeliști din Ministerul Agriculturii. Ultimele modificări pregătite la Legea Camerelor Agricole îi pun pe micii fermieri la dispoziția marilor proprietari de terenuri. Doar fermierii care dețin câteva sute de hectare de teren sau mari exploatații zootehnice vor avea dreptul de a fi aleși la condu-cerea Camerelor Agricole Județene, instituții care vor decide viitorul agriculturii. Aceste modificări ar urma să facă parte dintr-un act normativ ce va fi promovat în zilele următoare de către ministrul Agriculturii.
Alte noutăți ale actului normativ se referă la criteriile pentru preșe-dinții Camerelor Agricole zonale. Aceștia ar urma să fie aleși dacă sunt ingineri agricoli cu o vechime de minim cinci ani.
Nu în ultimul rând, funcționarii din Camerele Agricole ar urma să fie doar personal contractual. Altfel spus, angajările se pot face „pe ochi frumoși” iar concedierile depind de bunăvoința șefilor.

Bani pentru campanie

Miza politică a alegerilor pentru Camerele Agricole pare să-i fi orbit pe șefii pedeliști. Camerele sunt văzute de șefii PDL doar ca un instrument de manipulare a țăranilor care trebuie să aducă voturi pentru pedeliștii căzuți în dizgrația românilor după doi ani de guvernare falimentară.
PDL-iștii au selectat persoane la nivelul localităților care să se ocupe de pregătirea listei candidaților la alegeri și a susținătorilor. Fiecare astfel de „organizator” se pare că va avea și o sumă de bani pe care să îi folosească în convingerea alegătorilor.Un indiciu al nivelului de implicare a pedeliștilor în organizarea alegerilor este desemnarea fostului senator PD de Vrancea, Jan Vraciu, pentru Comitetul Național de Inițiativă. Fostul senator este propunerea Ministerului Administrației și Internelor, unde este director la Direcția pentru Dezvoltare locală. Potrivit legii Camerelor Agricole, această instituție trebuie să stabilească colegiile zonale, respectiv ce loca-lități vor fi arondate camerelor agricole locale.
PDL și-a tras partea

Din cele 68 de comune vrâncene doar cele conduse de edili PDL au fost favorizate și figurează pe lista loca-lităților unde vor fi înființate Camerele Agricole zonale. Aproape toate localitățile conduse de edili PDL au fost selectate pentru înființarea de Camere Agricole zonale. În total, la nivelul județului ar urma să fie înființate 15 Camere Agricole zonale, din care 8 în localități conduse de edili PDL. Nu lipsesc localități precum Å¢ifești, Suraia sau Dumbrăveni.

Cine votează pentru Camerele Agricole

Potrivit calendarului inițial, peste 27 de mii de țărani vrânceni vor fi chemați la urne în perioada următoare pentru a stabili conducerile Camerelor Agricole zonale. Teoretic, până la începutul lunii mai ar trebui să fie organizate alegeri în fiecare localitate pentru desemnarea fermierilor care vor face parte din Camerele Agricole zonale.
Vor participa la vot fermierii care se află în baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a ocoalelor silvice private. Acestora li se adaugă membrii asociațiilor, sindicatelor, patronatelor din agricultură și domeniile conexe.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?