Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

CCR: Legea privind cumulul pensiei cu salariul – neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat, joi, că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul condiţionează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, joi, AGERPRES, judecătorii constituţionali, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, au admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.2-11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

„În esenţă, dispoziţiile criticate condiţionează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, ceea ce atrage încălcarea art.1 alin.(5) şi art.47 alin.(2) din Constituţie. Or, Curtea a reţinut că excluderea sau limitarea unui drept/libertăţi fundamentale nu mai reflectă o chestiune de proporţionalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale în stat – respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale – art.1 alin.(3) din Constituţie”, se precizează în comunicat.

Curtea a constatat şi că o condiţionare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcţie în sectorul public, „ceea ce este inadmisibil”.

„Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituţie, întrucât s-ar crea regimuri juridice paralele în funcţie de drepturile aflate în discuţie”, arată instanţa constituţională.

De asemenea, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plăţii pensiei şi nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat că se încalcă şi dreptul de proprietate garantat de art.44 din Constituţie.

1 COMENTARIU

  1. La noi ca la nimeni……..
    In cea mai cunoscuta democratie din lume, cea americana , poti sa iesi la pensie mai devreme dintr un anumit domeniu, pensia o primesti la implinirea varstei de pensionare.
    Pana atunci la miunca !
    Numai …legea romaneasca permite iesirea la pensie ( PLATITA ) la 44 de ani si , te intorci frumusel
    in aelasi loc de munca …caldut ( la buget ) unde cumulezi si pensie si salariu.
    Da, ai dept de munca dar IN PRIVAT, nu te intorci tot acolo de unde ai plecat.
    LEGEA ……..ESTE IN FAVOAREA CELOR CARE DECID , fraierii cu munca pana la adanci batraneti .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?