Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Medicii de familie, nemulțumiți de întârzierea plăților. Răspunsul prefectului Halici și al CAS Vrancea

Doctorul Nicoleta Stoica, președinta Asociației Patronatului Medicilor de Familie Vrancea a trimis săptămâna aceasta o scrisoare deschisă către Instituția Prefectului Vrancea și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. În respectivul document, asociația semnalează faptul că s-a înregistrat o întârziere a „plăților pentru luna august a Caselor de Asigurări de Sănătate către furnizorii de servicii medicale din asistența medicală primară (medicii de familie), luna în care s-au făcut mii de consultații pe acut, subacut, cronici, monitorizări, bilanțuri, tratamente, servicii de preventie, întocmire bilete de trimitere, acte necesare înscrierii copiilor în colectivități etc.‟.

Potrivit dr. Nicoleta Stoica, aceste plăți ar fi trebuit efectuate până la data de 18 septembrie a.c., lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, „valoarea garantată a unui punct «per capita» a crescut în cel de-al doilea trimestru de la 10 la 12 lei, iar valoarea garantată a unui punct pentru plata de servicii medicale a crescut de la 4 la 8 lei. Cele două valori sunt unice pe țară și duc la totalul sumei decontate pentru un cabinet de medicină de familie. Din aceste sume, medicii plătesc tot ceea ce ține de cabinetul lor. În acest moment, medicii sunt revoltați pentru că banii aferenți lunii august nu au intrat în conturi și mulți dintre noi suntem în imposibilitatea de a plăti datoriile către stat‟.

Președinta Asociației Patronatului Medicilor de Familie Vrancea spune că „începând cu luna iulie a anului 2023, veniturile medicilor de familie au crescut după ce au fost mărite valorile punctului «per capita» și a punctului pentru plata pe serviciu medical, inclusiv pentru plata pe serviciu medical diagnostic şi terapeutic‟. Ce înseamnă, de fapt, „per capita‟? „Fiecare medic are un număr de persoane înscrise pe o listă structurată pe sexe și grupe de vârstă. Fiecărei grupe de vârstă îi corespunde un număr de puncte care se înmulțește cu valoarea punctului, astfel fiind stabilit numărul de puncte «per capita». De asemenea, fiecărui serviciu îi corespunde un număr de puncte care se înmulțește cu valoarea punctului per serviciu și așa se stabilește suma ce urmează a fi decontată pentru serviciile medicale oferite într-un cabinet de medicină de familie. Din suma pe care medicul o primește la finalul lunii, acesta trebuie să plătească tot ceea ce ține de cabinetul său: de la salarii și utilități, până la impozit și materiale necesare acordării actului medical‟, explică dr. Nicoleta Stoica.

În plata „per capita‟ au intrat și „consultații de prevenție, consultațiile acordate la distanță pentru afecțiuni cronice‟. „Precizăm că medicii de familie își exercită profesia într-un sistem controlat, astfel că autonomia și posibilitatea de dezvoltare sunt restrânse. Serviciile medicale pentru care se poate percepe plată în asistența medicală primară sunt doar cele care nu fac obiectul contractului cu casa de asigurări şi reprezintă în medie doar 3% din venitul cabinetului‟, se mai arată în respectivul document.

Conform contractului cadru și a normelor metodologice, medicii au un număr „maxim de consultații plătite/zi‟. Situația este puțin diferită în sensul că, „medicii specialiști de medicină de familie acordă un număr mult mai mare de consultații, însă serviciile medicale care depășesc limita stabilită prin norme rămân a fi prestate gratuit, reprezentând activitate neremunerată a medicilor de familie‟.

Se pare că, „din cauza numărului în scădere de medici de familie‟, mulți doctori au „un număr mare de pacienți, ceea ce atrage un program prelungit pentru a le asigura pacienților servicii medicale care să le acopere nevoile. „Din cauza faptului că nu există posibilități pentru a-și asigura înlocuirea, medicii de familie nu pot beneficia de concedii medicale, concedii de odihnă. (…) a fost data scadentă pentru plata impozitelor către stat, nu pot fi plătite salariile angajaților, facturile aferente cabinetelor etc. Vrem să fim plătiți pentru munca prestată! Vrem să ne fie respecate contractele și termenele de plată!‟, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă de dr. Nicoleta Stoica.

Precizările Casei Județene de Asigurări de Sănătate:

„Având în vedere memoriul PMFVN înaintat Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, dorim să facem următoarele precizări:

Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a luat act de preocupările medicilor de familie din județul Vrancea privind întârzierile la plata serviciilor medicale efectuate și, înțelegând importanța acestui segment al sistemului de sănătate, manifestă toată deschiderea în găsirea unor soluții cât mai rapide în vederea realizării obiectivelor propuse în ceea ce privește respectarea termenelor de plată. Tocmai de aceea, vă asigurăm că, în urma demersurilor întreprinse de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în ședința de Guvern de astăzi (joi – n.r.) a fost aprobat Memorandumul pentru suplimentarea/ modificarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS, în luna septembrie 2023. Urmarea aprobării memorandumului, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști și spitale, medicamente compensate și gratuite și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și cele care fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie”.

Ce spune Instituția Prefectului Județului Vrancea:

„Sănătatea este prioritară! Am asigurat sumele necesare decontării serviciilor medicale restante!

În ședința de azi (joi – n.r.), Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobate, pentru luna septembrie 2023, pentru bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, astfel încât să fie asigurată continuitatea în acordarea serviciilor medicale și a medicamentelor, precum și decontarea acestora în termenele legale de plată, inclusiv a celor rămase nedecontate din lunile anterioare. Limita de credite bugetare va fi suplimentată cu 1,5 miliarde lei peste cea aprobată, de circa 3,45 miliarde lei, iar limita de angajament urmează să fie suplimentată cu circa un miliard de lei, față de limita aprobată de circa 4,7 miliarde lei.

Este unul dintre angajamentele pe care ni le respectăm față de pacienți și de personalul sanitar, acela de a asigura funcționarea sistemului medical. Am răspuns pozitiv solicitării făcute de Patronatul Medicilor de Familie din județul Vrancea care a cerut zilele trecute plata serviciilor medicale pentru luna anterioară, lucru care le permite acum acestora achitarea facturilor, a salariilor și a impozitelor aferente activității cabinetelor medicale!

Prin aprobarea acestui memorandum, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști și spitale, medicamente compensate și gratuite și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și cele care fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie.

“Voi continua să susțin prin pârghiile instituționale pe care le am la dispoziție asigurarea asistenței medicale pentru toți vrâncenii dar și finanțarea necesară acestui sistem pentru că sănătatea oamenilor este prioritară.”, a susținut prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici”.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirma săptămâna trecută că au fost aprobate formalităţile necesare pentru achitarea datoriilor către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), menţionând că bugetul alocat anual CNAS este unul consistent, de 55 de miliarde de lei, care „creşte de la an la an”, fără a se cunoaşte cauzele. Întrebat de ce au întârziat aceste plăţi către CNAS, Boloş a răspuns că nu poate da detalii în această privinţă.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Thirdman – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?