„Antreprenor al comerțului sexual”, condamnat la 11 ani de închisoare, dispărut când s-a decis judecarea în libertate

0
5054

Liderul unei grupări infracţionale care trafica tinere în Italia, Austria şi Germania a fost pus în libertate, sub control judiciar, în timpul procesului şi a reuşit să fugă, înainte de a fi condamnat definitiv. Adrian Munteanu (originar din Vrancea – n.r.), despre care DIICOT spune că era un adevărat „antreprenor al comerțului sexual”, fusese arestat în 2021, după patru ani de căutări. Pe 18 septembrie, el a primit o pedeapsă de 11 ani şi 8 luni de închisoare, dar poliţia îl caută acum din nou.

Adrian Munteanu a condus un grup infracţional organizat, specializat în trafic transfrontalier de persoane. În perioada 2012-2017, mai multe tinere din zona Moldovei au fost racolate, prin metoda loverboy sau prin promisiunea unui loc de muncă, apoi au fost duse în străinătate şi obligate să se prostitueze, în folosul traficanţilor. În mai 2017, DIICOT a finalizat cercetările şi a trimis dosarul la Tribunalul Bacău. Adrian Munteanu, liderul grupării, era arestat în lipsă şi dat în urmărire de poliţie. În iunie 2020, Tribunalul Bacău a decis că Munteanu şi cei 11 traficanţi pe care el îi coordona sunt vinovaţi şi trebuie să execute, în total, 83 de ani de închisoare. Dar, pentru că în motivarea deciziei sale, judecătorul s-a rezumat la preluarea integrală a rechizitoriului DIICOT, adăugând doar că ceea ce scrie acolo „reflectă întru totul realitatea”, Curtea de Apel Bacău a desfiinţat în totalitate sentinţa de condamnare şi a trimis dosarul, spre rejudecare, la Tribunalul Bacău.

Procesul s-a reluat de la zero şi a durat aproape 2 ani. Între timp, în mai 2021, Adrian Munteanu a fost depistat în Germania, adus în România şi arestat preventiv. La termenele procesului, el a cerut periodic să fie lăsat în libertate, sub control judiciar, iar în octombrie 2022, Curtea de Apel Bacău i-a admis solicitarea.

Aflat sub control judiciar, bărbatul de 40 de ani a cerut apoi voie instanţei să se mute din comuna Ploscuţeni (Vrancea), unde își avea domiciliul, în satul Mănăstirea Caşin (Bacău), iar Tribunalul Bacău a fost de acord. La trei luni după ce ieşise din arest, Munteanu a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 13 ani şi 8 luni de închisoare. Decizia a fost atacată, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Bacău. Acolo, la fiecare verificare a măsurii preventive, Munteanu a cerut să i se permită să iasă din ţară. Judecătorii i-au respins solicitările, iar zilele trecute, pe 18 septembrie, l-au condamnat definitiv la 11 ani şi 8 luni de închisoare. Dar, când s-au dus cu mandatul de executare a pedepsei, ca să-l ridice şi să-l ducă la închisoare, poliţiştii nu l-au mai găsit nici în Mănăstirea Caşin, nici în Ploscuţeni. Traficantul dispăruse fără urmă, iar acum e dat din nou în urmărire.

Articolul INTEGRAL pe www.libertatea.rohttps://t.ly/cite0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here