Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Militar din Focșani, obligat să urmeze un program pentru managementul furiei după ce a fost condamnat pentru violență în familie

Un vrâncean, plutonier în cadrul unei unități militare din Focșani, a fost găsit vinovat pentru violență în familie, victima bărbatului fiind propria soție. Aceasta în condițiile în care bărbatul nu a recunoscut violențele reclamate de soția sa, susținând permanent că aceasta s-a autoaccidentat în baie. Neînțelegerile nu erau ceva recent în familia celor doi soți, ba chiar în urmă cu doi ani actualul inculpat intentase acțiune de divorț, acțiune care nu s-a finalizat, părțile continuând să conviețuiască împreună. Și, din ce se arăta în rechizitoriu, în aprilie anul trecut, pe fondul consumului de alcool, inculpatul i-a reproșat soției sale că nu este bună de nimic, că refuză să întreţină raporturi intime cu el şi că a rămas fără telefon întrucât i-a luat încărcătorul.

În timpul anchetei s-a stabilit că totul a degenerat, iar inculpatul și-a lovit soția cu palma peste față, aceasta l-a împins, moment în care bărbatul a trântit-o pe podea și a continuat să o agreseze. Toate cele de mai sus au fost stabilite pe baza declarațiilor părții vătămate, în condițiile în care inculpatul a susținut că aceasta se lovise singură, la duș. Cu toate acestea, s-a stabilit că femeia avea leziuni pe tot corpul, care nu puteau fi doar rezultatul unei căderi în baie sau alunecări și, în plus, medicii legiști au constatat că leziunile nu au fost produse prin lovire de corpuri dure, ci doar prin lovire repetată cu corpuri dure – mijloace specifice omului.

În proces, femeia a solicitat ca inculpatul să îi achite 20.000 lei cu titlu de daune morale, nu doar suferința fizică probabil, ci și pentru că, din ce a susținut, soțul său a împiedicat-o să sune la ambulanță sau să ceară ajutor. În final, aceasta a reușit să iasă din apartament în momentul în care un vecin a sunat la ușă și, odată ajunsă în fața blocului, a cerut telefonul unui trecător și și-a sunat tatăl. Ulterior, cu ajutorul familiei sale, victima a ajuns la spital, unde i s-au acordat îngrijiri medicale și unde a fost întrebată de cadrele medicale circumstanțele producerii leziunilor, iar în momentul în care au aflat că a fost agresată, au anunțat poliția, care a venit la fața locului la scurt timp.

Ulterior, plutonierul a fost trimis în judecată, iar luna aceasta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, timp în care are de îndeplinit mai multe măsuri. Una dintre acestea este „obligaţia să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciate ca adecvate de către Serviciul de Probaţiune Vrancea – în concret să urmeze programul de reintegrare socială „Managementul furiei” sau un alt program din sfera gestionării comportamentului violent derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate”.

Totodată, instanța a dispus „ca inculpatul (…) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 100 de zile (…) la una dintre următoarele instituții: la Primăria Focșani – Căminul de persoane vârstnice din Focșani, jud. Vrancea sau la Primăria Focșani – Cantina de Ajutor Social din Focșani, jud. Vrancea. (…) admite în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă (…) şi obligă inculpatul la plata către aceasta a sumei de 10.000 de lei cu titlu de daune morale. (…) admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Județean de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Focșani şi obligă inculpatul la plata către aceasta a daunelor materiale în cuantum de 280 lei (contravaloarea îngrijirilor medicale acordate părții civile …). (…) obligă inculpatul la plata către partea civilă (…) a cheltuielilor judiciare în cuantum de 3.000 lei, reprezentând onorariul apărătorului ales. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei sentințe”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: yanalya – https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?