Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO/FOTO! Un mort și 58 de răniți, în urma exploziei stației GPL de la Crevedia; zeci de alte incendii și explozii au avut loc în România, inclusiv în Focșani, la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite (cronologie 2021-2023)

O explozie a avut loc, la 26 august 2023, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa în urma căreia o persoană a murit. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că în urma exploziilor au fost 58 de răniţi dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi.

Persoanele care au fost rănite în explozia de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost transferate la Spitalele Floreasca, Universitar şi ‘Bagdasar-Arseni’ din Capitală. Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie. Ulterior la 27 august 2023, Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la Crevedia, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa. Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul privind explozia.

Tot la 26 august 2023, un incendiu a izbucnit, la un depozit de mase plastice aflat în localitatea Dragomireşti, lângă fabrica de armament.

sursă video: Facebook Euronews Romania

* * *

2023
23 august 
– Un incendiu a avut loc la un depozit de mase plastice din oraşul Ungheni (jud. Mureş), cu degajări mari de fum şi care s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 300 mp. Un alt incendiu major a avut loc tot la această dată la un depozit de carburant şi material lemnos din Eremitu, în care o persoană şi-a pierdut viaţa şi trei au fost rănite şi a fost afectată o suprafaţă de aproximativ 4600 mp.

21 iunie – Un incendiu a izbucnit la rafinăria Petromidia. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Planul roşu de intervenţie.

2022
4 noiembrie
 – Un incendiu a izbucnit la un centru de colectare şi reciclare deşeuri din Chitila, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, cu degajări mari de fum.

19 octombrie – Un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată din fosta fabrică Independenţa din municipiul Sibiu, în apropierea clădirii în care se află Tribunalul şi Judecătoria. În urma incendiului izbucnit din cauza unei operaţiuni de utilizare a unui aparat de tăiere pe bază de combustibil gazos, fără a fi respectate normele de protecţie împotriva incendiilor, au ars deşeuri de mase plastice şi cauciucuri, pe aproximativ 50 metri pătraţi.
13 octombrie – Un incendiu s-a produs, la un depozit din Voluntari. Au fost afectate două corpuri de clădire, ambele pe structuri uşoare. Focul a cuprins o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi. În urma incendiului, s-au înregistrat degajări masive de fum, iar din interior s-au auzit mai multe explozii succesive. Focul s-a manifestat atât în interiorul depozitului, cât şi în exteriorul acestuia, unde se aflau paleţi cu marfă

13 octombrie – Un incendiu a izbucnit, la o hală industrială din comuna Gălbinaşi, Buzău. Incendiul a afectat aproximativ 400 mp din acoperiş şi 150 de mp din interiorul halei.
12 octombrie – Un incendiu a avut loc la o habă de reziduuri de produse petroliere, evenimentul având loc pe amplasamentul unui operator economic din comuna Albeşti Paleologu, judeţul Prahova.
7 octombrie – Doi angajaţi ai unei societăţi comerciale din Piatra-Neamţ au suferit arsuri în urma unui incendiu care a izbucnit în hala unde îşi desfăşurau activitatea

30 septembrie – Un incendiu a izbucnit la un magazin din localitatea Bolintin Deal, iar flăcările s-au extins pe o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi.
24 septembrie – Un incendiu a izbucnit în Parcul Industrial Tetarom din Cluj-Napoca, doi bărbaţi fiind transportaţi la spital cu arsuri.
11 septembrie – Un incendiu a izbucnit la un depozit din oraşul Pantelimon. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi.
6 septembrie – Un incendiu a izbucnit la un depozit de materiale pentru producţia de mobilier din localitatea Giarmata, limitrofă municipiului Timişoara. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 900 mp, la acoperiş şi în interiorul halei.

21 august – Un incendiu a izbucnit, la o hală de sortare a deşeurilor menajere din municipiul Slobozia. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă în interiorul unei hale metalice în suprafaţă de aproximativ 1.600 de metri pătraţi.

25 iunie – Un incendiu a izbucnit într-o construcţie a fostului CAP din comuna Becicherecu Mic. Suprafaţa afectată de incendiul a fost de 2.000 metri pătraţi de deşeuri plastice aflate pe platformă şi 500 metri pătraţi din acoperişul uneia din construcţii.

11 aprilie – Un incendiu a avut loc la un depozit de reciclare celuloză şi plastic din localitatea timişeană Sacoşu Turcesc.

30 martie – Un incendiu puternic a izbucnit la un centru de colectare şi reciclare de deşeuri din localitatea Glina. Au ars caroserii de autoturisme şi material lemnos. La faţa locului au acţionat nouă autospeciale de stingere.
22 martie – Un incendiu puternic a izbucnit la acoperişul magazinului Prosper din Calea 13 Septembrie. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 800 de metri pătraţi şi a fost alimentat şi de vântul puternic. Pentru stingerea incendiului au acţionat opt autospeciale de stingere şi două autoscări.

21 februarie – Un incendiu de proporţii a izbucnit, în noaptea de 21 spre 22 februarie 2022, la o fabrică de mezeluri din oraşul prahovean Mizil, flăcările afectând o suprafaţă de circa 7.000 de metri pătraţi. Două victime din rândul forţelor de intervenţie au fost transportate la spital. Ambele prezentau arsuri la nivel feţei.

2021
5 decembrie – Un incendiu a izbucnit în curtea unui operator economic din Popeşti Leordeni – Şoseaua de Centură a Capitalei, unde se aflau depozitate stive de materiale reciclabile. Nu au fost persoane rănite. Suprafaţa afectată a fost de 3.000 metri pătraţi – stivele exterioare şi hala.

29 noiembrie – Un incendiu a avut loc la un depozit de mobilă din municipiul Buzău, flăcările extinzându-se şi la o clădire învecinată în care erau depozitate materiale textile. Nu au fost victime.
14 noiembrie – Un incendiu a izbucnit la o hală a unei fabrici de produse din carne din comuna Valea Mare, judeţul Olt, şi a afectat aproximativ 1.000 de metri pătraţi din unitate, pentru stingerea flăcărilor intervenind peste 60 de pompieri din judeţele Olt, Argeş şi Vâlcea. Nu au fost victime.

3 octombrie – Cinci tone de şpan metalic, amestecat cu reziduuri de materiale reciclabile, au ars în urma unui incendiu la o societatea de colectare a materialelor reciclabile din Focşani.

21 septembrie – Un incendiu a izbucnit la Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti la instalaţia de cocsare, la mai multe reziduuri petroliere, fiind afectată de flăcări o suprafaţă de aproximativ 400 metri pătraţi.
21 septembrie – Un incendiu puternic, cu degajări mari de fum, a izbucnit în Parcul industrial Tetarom din Cluj-Napoca.

17 august – Un depozit de deşeuri reciclabile din Alba Iulia a fost cuprins de flăcări, fumul provocat de acesta putând fi observat de la câţiva kilometri distanţă.
14 august – Un incendiu a izbucnit la o hală în Mogoşoaia, cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, la o firmă care desfăşura activităţi de procesare, prelucrare a unor componente metalice pentru mentenanţa avioanelor şi pentru procesarea răşinei. Nu au fost persoane rănite.

23 iulie – Şapte persoane au fost transportate la spital, dintre care şase pacienţi cu arsuri şi unul expus la fum în urma unui incendiu izbucnit la un utilaj într-o hală de reciclare din oraşul Popeşti-Leordeni

21 iulie – Un incendiu a izbucnit într-un complex din Piaţa Delfinului din Capitală, cu mari degajări de fum. Pompierii au intervenit cu 14 autospeciale, focul fiind localizat.
6/7 iulie – O explozie urmată de incendiu s-a produs la staţia de amoniac III din cadrul Combinatului Chimic Azomureş. În urma exploziei a rezultat o victimă cu fractură la membrul superior drept, conştientă, transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu Mureş.
2 iulie – O explozie urmată de un incendiu s-a produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Au fost înregistrate cinci victime dintre care una decedată. Doi dintre răniţi a suferit arsuri pe 45%, respectiv 25% din suprafaţa corpului, fiind transportaţi cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Capitală, în timp ce un alt rănit a fost operat fiind în afara oricărui pericol la Spitalul Judeţean din Constanţa. A patra victimă a suferit răni uşoare şi a fost externată. La 5 iulie, cei doi răniţi grav care au fost duşi la spitalul Floreasca, au fost transportaţi în Germania, cu o aeronavă militară, fiind stabili şi în comă indusă.

9 iunie – Un incendiu a izbucnit la un bazin de combustibil al unui operator economic de pe drumul 23 Bradu, din judeţul Argeş, o persoană suferind arsuri. Incendiul s-a manifestat la o hală de produse petroliere şi la o construcţie de aproximativ 170 metri pătraţi. Un bărbat a suferit arsuri de gradul I la mâini şi scalp.
8 iunie – Un incendiu a izbucnit în curtea unei firme din localitatea Bocşa, care se ocupă de colectarea deşeurilor, fără să fie înregistrate victime.
5 iunie – Un incendiu a izbucnit la un centru de colectare a deşeurilor de pe strada Bârsăneşti, în sectorul 6 al Capitalei, fiind afectate mai multe containere şi o clădire cu etaj.

16 februarie – Un incendiu s-a produs la subsolul clădirii rectoratului Universităţii Politehnica din Bucureşti. Incendiul s-a manifestat cu degajări mari de fum pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, într-o cameră tehnică.
5 februarie – Un incendiu s-a produs în incinta stadionului Giuleşti, la nivelul peluzelor, fără a fi înregistrate victime. Incendiul a afectat zona peluzelor, la etajul 1, unde a ars polistiren pe o suprafaţă de aproximativ 15 metri pătraţi.
5 februarie – Un incendiu a avut loc la un atelier de mobilă pe strada Demetriade din Timişoara, flăcările cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 700 metri pătraţi. Incendiul s-a manifestat cu ardere generalizată la o hală în care erau depozitate materiale lemnoase, vopseluri şi lacuri, cu degajări mari de fum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?