Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Pistă de pumptrack, inaugurată în Parcul Central din Miercurea-Ciuc

Prima pistă de pumptrack din Harghita a fost inaugurată, joi, în Parcul Central din Miercurea-Ciuc, în prezenţa a zeci de copii şi tineri, investiţia fiind realizată în totalitate de Primărie. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă că este vorba de o recepţie parţială a lucrării, întrucât constructorul nu a finalizat în totalitate proiectul, dar deschiderea pistei s-a impus întrucât copiii şi tineri din oraş au început să o folosească imediat după ce au văzut că a fost turnat asfaltul. Acesta a arătat că infrastructura de bază există şi până în octombrie întregul proiect trebuie finalizat.

Pista de pumptrack are două secţiuni, una pentru copii mai mici şi alta pentru tineri, iar toţi cei care au încercat-o s-au declarat încântaţi de această nouă modalitate de petrecere a timpului liber. Potrivit municipalităţii, „pista de pumptrack este un spaţiu modern pentru comunitate şi loc de joacă, unde cicliştii, trotinetiştii, skateboarderi pot să meargă pe trasee ondulate fără a pedala sau a împinge, folosind tehnica numită ‘pump'”.

Primarul Korodi Attila a precizat că pumptrack-ul a început să devină foarte popular în rândul tinerilor şi copiilor din oraş, motiv pentru care se intenţionează amenajarea unor piste similare şi în alte cartiere. „Pumptrack-ul este total diferit de modul uzual de a folosi bicicleta. Este o mişcare cu bicicleta sau rolele în care pompezi, efectiv, bicicleta şi prin această pompare bicicleta prinde avânt şi merge pe pista special amenajată, nu trebuie folosite pedalele bicicletei pentru a pune în mişcare bicicleta în sine. Este un nou hobby al copiilor şi al tinerilor, încă în Miercurea-Ciuc astfel de pistă nu a existat. (…) Acesta este primul proiect al nostru, deja finalizat. Va fi încă una în parcul sportiv pe care îl facem în zona Szecseny şi după aceea probabil că în fiecare cartier va fi amenajat ceva asemănător sau folosind şi elemente pentru skate. Este o pistă care, în total, cu pista mică şi pista mare, are aproape 100 de metri. Este amenajată de un antreprenor în spatele căruia se află unul dintre cei mai renumiţi snowboarderi din România, Kinda Geza, care are şi un centru pentru sporturi extreme în Miercurea-Ciuc şi ne bucură că profesionalismul lui a putut fi integrat în acest proiect. Este investiţia Primăriei exclusivă şi ne-a costat 448 de mii de lei”, a mai declarat Korodi Attila.

La rândul său, fostul snowboarder Kinda Geza, participant la Jocurile Olimpice, acum antrenor şi preşedinte al Clubului RideMore din Miercurea-Ciuc, a spus că pista este destul de sigură şi poate fi folosită de oricine. „Asta este ideea, cumva, la pumptrack, că toată lumea poate să folosească. Sunt nişte dâmburi unde iei viteză, la coborâre. Ideea este că un copil mic nu poate să ia aşa viteză, nu poate să pompeze aşa tare ca să ia viteza aia ca să păţească ceva. Aşa că e destul de safe (sigură – n.r.). În Europa vezi în fiecare sat aproape un pumptrack din ăsta, tocmai din cauza asta, că nu e ca un skatepark, unde poţi să te loveşti dacă dai drop undeva. Aici, pur şi simplu, tu creezi viteză. Dacă nu poţi să creezi viteză, nu poţi să te accidentezi”, a explicat Kinda Geza.

Acesta a precizat că au fost asfaltaţi 360 de metri păstraţi, lucrarea fiind realizată cu sprijinul sportivilor de la clubul Ride Mode, care au încercat în nenumărate rânduri pista, până când s-a ajuns la forma finală. „E o chestie importantă, adică nu poate să facă un inginer sau o firmă de construcţii din cauză că necesită să implicăm nişte oameni care se pricep. Adică, aşa trebuie să creăm dâmburile acestea ca nici să nu fie prea multă viteză, dar să nici nu te opreşti când nu pedalezi. A fost conceput de noi, de Ride More Events, unde sunt nişte sportivi care au folosit, care ştiu, care sunt campioni naţionali la probe de genul şi la skateboard şi la bicicletă şi la role şi tocmai asta e ideea că totul am făcut, am balastat, am realizat, după aceea a fost încercat, am văzut vitezele, a fost măsurat totul cu GPS-ul să vedem exact cum iese şi după aceea am mai modificat de trei ori ca să fie perfect”, a conchis Kinda Geza.

La inaugurarea pistei de pumptrack din Miercurea-Ciuc, unica din judeţ, au participat şi sportivii Clubului Ride More, care au făcut o demonstraţie în aplauzele celor prezenţi, dar şi ciclişti de la Clubul Novak, din Miercurea-Ciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?