Legioneloză în Polonia: Bilanţul a crescut la cinci morţi

0
207

Focarul de legioneloză identificat la Rzeszów, în sud-estul Poloniei, a mai făcut o victimă, ridicând bilanţul la cinci morţi, toţi în vârstă, au anunţat joi autorităţile locale, care încearcă să stabilească sursa contaminării, informează AFP. Cea de-a cincea victimă, o femeie în vârstă de 79 de ani, fusese internată în spital cu câteva zile înainte.

„Ea suferea de mai multe boli, inclusiv de cancer, şi se afla la terapie intensivă”, a declarat Grzegorz Materna, directorul spitalului municipal din Rzeszów pentru agenţia de presă PAP. Potrivit autorităţilor sanitare locale, 71 de persoane au fost spitalizate ca urmare a contaminării cu Legionella, o bacterie care provoacă probleme respiratorii grave. Sursa contaminării nu este în prezent cunoscută. „Trebuie verificată versiunea potrivit căreia reţeaua municipală de alimentare cu apă este sursa infecţiei”, a declarat joi Ministerul polonez al Sănătăţii pe X (fosta Twitter), după o reuniune de urgenţă desfăşurată în cursul nopţii la Rzeszów.

Rezultatele testelor efectuate pe eşantioane de apă prelevate din reţeaua de alimentare nu sunt aşteptate înainte de luni. Între timp, autorităţile din Rzeszów, un oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori, au întreprins acţiuni de dezinfecţie suplimentare.

Legioneloza este o infecţie pulmonară gravă de origine bacteriană. Ea poate fi contractată prin inhalarea de picături de apă microscopice (aerosoli) contaminate cu Legionella, care poate prolifera în cadrul sistemelor alimentate cu apă (rezervoare, sisteme de aer condiţionat). Legioneloza nu se transmite de la persoană la persoană.

Numele său provine de la prima epidemie cunoscută, care a avut loc în 1976 într-un hotel din Philadelphia, unde se desfăşura o conferinţă a „American Legion”, principala asociaţie de veterani din ţară. Peste 220 de participanţi s-au îmbolnăvit şi 34 au murit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here