Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și GALERIE FOTO: Prefectul Halici, vizită de lucru pe șantierul autostrăzii A7. „Ați fost singurul care v-ați implicat. Ați venit, ne-ați băgat în seamă”

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a făcut joi o vizită de lucru pe viitoarea Autostradă A7, atât pentru a constata care este stadiul lucrărilor, cât și, mai ales, pentru a discuta cu localnicii care ar putea avea probleme cu accesul la proprietățile pe care le au în zonă. Stadiul lucrărilor nu doar că este în termen, ci este devansat față de planul inițial, echipa UMB lucrând aproape la foc continuu. De altfel, la Sihlea se va începe în curând asfaltarea, prefectul Halici remarcând în teren că lucrările sunt de calitate. Pe teren, prefectul s-a întâlnit și cu un grup de studenți de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, care veniseră în practică în județul nostru, Nicușor Halici urându-le ca pe viitor „să construiască mai bine decât noi”.

Cât despre discuțiile purtate cu localnicii – fermieri, agricultori sau proprietari, în total, sunt 10 situații mai problematice pe culoarul autostrăzii în județ, localnicii reclamând că le sunt secționate proprietățile. Însă cea mai mare problemă o întâmpină proprietarul unei ferme bio de vaci, a subliniat prefectul județului, care a explicat că la acest moment se încearcă găsirea unei soluții pentru ca ferma să poată funcționa în continuare. „I-a fost retrasă acreditarea ca fermă bio, acum trebuie să încercăm să găsim soluțiile tehnice și legale pentru a putea funcționa ca fermă în continuare. A doua problemă ca importanță este cea cu privire la un depozit de agregate minerale, unde proprietarul a început să dizloce cantitățile de agregate minerale și va pune terenul la dispoziție în cursul următoarelor luni, pentru a putea începe forarea pentru podul care va traversa râul Șușița.

Și din punct de vedere al exproprierilor sunt în continuare probleme, pentru că decizia CNAIR privind constituirea comisiilor de expropriere locale abia a fost emisă și urmează să fie transmisă în Vrancea. După aceea, voi activa aceste comisii locale de pe raza fiecărei unități administrativ teritoriale de pe coridorul autostrăzii și vor începe discuțiile cu proprietarii privind identificarea lor, pe baza documentelor justificative, apoi negocierile privind exproprierea, pe sumele care deja sunt publicate în hotărârea de guvern. O altă problemă des invocată, inclusiv azi (joi – n.r.), este cea cu privire la afectarea culturilor care erau suprapuse cu culoarul autostrăzii. Discuțiile au avut în prim plan soluțiile pentru supratraversarea sau subtraversarea culoarului autostrăzii pentru fermele agricole, în sensul de a putea să ajungă mai ușor fermierii la tarlalele și parcelele care sunt despărțite de culoarul autostrăzii.

Iar aici trebuie să îi mulțumesc constructorului pentru deschiderea pe care o are în a găsi soluții. Dacă pe culoar nu putem aplica vreo corecție, la drumurile tehnologice am găsit înțelegere și e mai simplu să mutăm un astfel de drum 2, 3 metri, ca să nu afectăm construcții, sau de a găsi soluții de a subtraversa sau supratraversa autostrada, astfel încât fermierii să ajungă mai ușor și pe o distanță mai mică la terenurile pe care le lucrează. Le-am explicat, le-am arătat și planșele, iar acolo unde se poate vom mai face câte o subtraversare sau supratraversare. Dar în general au înțeles că aceste treceri sunt deja prinse în proiect, astfel încât vor putea să exploateze și să fie funcționali din punct de vedere al muncii agricole”, a explicat Nicușor Halici.

Într-adevăr, mare parte din cei cu care s-a întâlnit joi prefectul au remarcat că există implicare și au răsuflat cumva ușurați că există soluții, dar și că există cineva care să le asculte problemele și să încerce să îi ajute. „Nimeni nu ne-a spus nimic. Eu nu fac politică, sunt apolitic, dar pot spune că dumneavoastră ați fost singurul care v-ați implicat. Ați venit, ne-ați băgat în seamă”, a punctat Viorel Macovei, proprietarul fermei bio. Acesta susține în continuare că traseul sectorului Focșani-Bacău din Autostrada A7 îi va distruge afacerea în care a investit peste 13 milioane de euro. Viorel Macovei este printre puținii fermieri români care obținuse certificare de produse bio, certificare care deja i-a fost retrasă pentru că prin proprietatea sa trece autostrada A7.

Că este un proiect deosebit de important pentru toți vrâncenii au fost însă cu toții de acord, problema fiind însă cea de comunicare în faza de proiectare.

După cum a punctat Nicușor Halici, „civilizația se oprește acolo unde se oprește autostrada. Autostrada va dezvolta foarte mult și afacerile fermierilor, pentru că se va circula mult mai ușor pentru a-și transporta bunurile, cu costuri mult mai mici. Noi vă dăm soluțiile care sunt. Nu am venit să fac politică, am venit să discut cu oameni. Dacă eram acum 4, 5 ani, atunci când s-a făcut proiectarea, veneam inclusiv la acel moment și discutam. Nu pot să răspund eu pentru cei care au făcut proiectarea, dacă nu au venit și nu v-au consultat. Eu răspund doar pentru ce sunt astăzi și mâine”, a mai spus prefectul Halici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?