Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

74,04 % – rata de promovare la Bacalaureat, în Vrancea. Nicio medie de 10, înainte de contestații

Luni, candidații care au susținut anul acesta examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, au aflat primele rezultate înainte de contestații. Rezultatele au fost afișate anonimizat atât în centrele de examen, cât și online (http://www.bacalaureat.edu.ro/).  În Vrancea, niciun elev nu a obținut media 10 la „examenul maturității‟.

Potrivit informațiilor publicate, primele patru medii din județ sunt: 9,93; 9,91; 9,9 și 9,88, fiind ale absolvenților Colegiului Național „Unirea‟ (CNU)  Focșani. Top 10 este completat de media 9,86 obținută de un absolvent al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani; 9,86 – media unui absolvent de la Colegiul Național „Emil Botta‟ Adjud și alți patru absolvenți de la CNU Focșani.

Conform unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean, „rata de promovare a absolvenților din promoția curentă și din promoțiile anterioare, înregistrată înainte de contestații, este de 74,04 %. Astfel, din totalul celor 2095 de candidați prezenți, au promovat 1552. Contestațiile s-au depus luni, în intervalul orar 12,00 – 18,00, inclusiv prin mijloace electronice, iar rezultatele finale se vor afișa pe 7 iulie 2023”. Rata de promovare a absolvenților din promoția curentă este de 79,4%.

Printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, i-a felicitat pe absolvenții de liceu pentru rezultatele obținute: „în Vrancea, trei elevi de la Colegiul Național «Unirea» au fost foarte aproape să obțină media 10. Vrancea se numără printre cele doar 6 județe din țară care a o rată de promovabilitate mai mare decât anul trecut. Felicitări elevilor cu rezultate deosebite, felicitări și celorlalți elevi care au trecut de acest examen. Felicitări profesorilor și părinților! Situația candidaților vrânceni care au obținut cel puțin o notă de 10 este următoarea: 8 elevi au luat nota 10 la Limba și literatura română; 106 elevi au luat nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie); 78 de elevi au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării‟.

Și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, i-a felicitat pe candidații din acest an la Bacalaureat: „Felicitări tuturor absolvenților de liceu pentru notele obținute la examenul național de Bacalaureat!Mult succes pe viitor, să nu uitați că Focșani este casa voastră!Felicitări părinților, bunicilor dar și cadrelor didactice din Focșani pentru rezultatele obținute la Bacalaureatul din acest an!(…)‟.

79,4% rata de promovare în Vrancea

Potrivit rezultatelor publicate pe http://bacalaureat.edu.ro, la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani, un singur candidat a fost respins, însă este vorba de un caz medical, absolventul în cauză fiind luat cu ambulața după ce i s-a făcut rău în timpul examenului; la Colegiul Național „Unirea‟ Focșani: un candidat nu s-a prezentat, iar alți doi au fost respinși în urma mediilor obținute; la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani: un candidat nu s-a prezentat la examen, iar alți trei au fost declarați respinși în urma mediilor obținute; la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani: doi absolvenți au fost declarați respinși; la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ Focșani: cinci candidați nu s-au prezentat și alți 28 au fost respinși în urma mediilor obținute.

Potrivit edu.ro, la nivel național, „rata de succes se menține la peste 70% pe ansamblul tuturor promoțiilor, această situație înregistrându-se pentru al doilea an la rând în ultimii 11 ani (înainte de soluționarea contestațiilor)‟. „Au promovat 91.246 de candidați (87.226 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.020 din promoțiile anterioare) din totalul celor 125.352 de candidați prezenți, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 72,8% (73,3% – 2022 și 67,8% – 2021). Pentru promoția curentă, rata de promovare este 78,4% (în ușoară creștere față de sesiunea din anul anterior – 78,3%). 56 de candidați (dintre care, 2 candidați în sesiunea specială) au încheiat probele scrise cu media 10 (54 de candidați în această sesiune)‟, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Educației.

La nivel național, a fost realizată o statistică a numărului notelor de 10 pe probe/discipline de examen care arată astfel: „Limba și literatura română: lucrările a 511 candidați au fost notate cu 10; Limba și literatura maternă: lucrările a 179 de candidați au fost notate cu 10; Proba obligatorie a profilului: 4.604 note de 10 (Matematică – 2.036 / Istorie – 2.568); Proba la alegere a profilului și a specializării: 3.823(cele mai multe note de 10 au fost obținute la biologie: 1.050)‟, potrivit edu.ro.

Criterii pentru a fi declarat promovat

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un absolvent de liceu pentru a fi declarat promovat? „Recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 (minimum) la probele scrise”, potrivit edu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?