Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: EXCLUSIV! Un reporter în Penitenciarul Focșani. Cum arată o zi din viața angajaților unității, dar și a deținuților

Miercuri, conducerea Penitenciarului Focșani a organizat Ziua Porților Deschise, eveniment dedicat atât persoanelor civile, cât și reprezentaților mass-media, cu ocazia sărbătoririi „Zilei personalului din sistemul poliției penitenciare, sub patronajul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii penitenciarelor din România”. Cu toate că vremea a fost cam mohorâtă, iar perdeaua de ploaie a acoperit complet Focșaniul, evenimentul s-a bucurat de „un real succes”, după cum au spus organizatorii, pragul Penitenciarului Focșani fiind trecut de „aproximativ 190 de persoane, dintre care aproximativ 120 de copii”. Din partea presei însă, doar Monitorul de Vrancea. Mai mult decât suficient!

Directorul Penitenciarului Focșani, comisar șef de poliție penitenciară Bogdan Teodorescu, spune că este primul eveniment de acest fel din 2021, de când se află la conducerea instituției, și a rămas plăcut surprins de faptul că vizitatorii au înfruntat vremea nefastă pentru a vizita unitatea. Vizitatorii au avut parte de o prezentare a armamentului și a tehnicii din dotarea penitenciarului, de care s-a ocupat agent șef principal de poliție penitenciară Aurel Chetreanu, șef de schimb în cadrul Plutonului III.

Ulterior, „vizitatorii au intrat în spațiul de deținere, au putut observa o cameră de deținere, o secție de deținere, precum și activitățile pe care le desfășoară colegii mei cu persoanele private de libertate. Serviciul Reintegrare Socială a prezentat și lucrările făcute de persoanele private de libertate în Penitenciar de-a lungul timpului, și anume: sculpturi, goblenuri, tablouri, picturi, origami, icoane etc.”, a precizat directorul Penitenciarului Focșani.

Pentru prima dată în interiorul spațiului de deținere

După ce mi-am lăsat telefonul și obiectele personale într-o zonă sigură, am intrat, alături de directorul Penitenciarului Focșani și câțiva lucrători ai unității, în interiorul spațiului de deținere. O experiență pe cât de unică, pe atât de emoționantă. Recunosc că nu am văzut interiorul unui penitenciar decât în filme. Primul „obiectiv” pe listă a fost o cameră de deținere, dotată cu patru paturi, televizor, telefon fix, raft pentru depozitat și grup sanitar. Camera este prevăzută cu geam, prin urmare, persoanele private de libertate, beneficiază și de lumină naturală.

Am mers apoi în atelierele în care-și desfășoară activitatea o parte dintre persoanele private de libertate. N-ai cum să nu rămâi surprins atunci când vezi tablourile, desenele în creion, goblenurile și diversele obiecte confecționate hand-made de persoanele private de libertate. Unii dintre ei și-au descoperit talentele în Penitenciar, ajutați de lucrătorii unității. Înainte de pandemie, lucrările deținuților au fost expuse chiar și la Casa de cultură, iar mulți dintre cei care le-au putut admira, și-au manifestat dorința de a le achiziționa însă, „momentan acest lucru nu este posibil”.

În interiorul Peniteciarului Focșani există și o bibliotecă cu peste 3.000 de volume; o capelă unde au loc slujbe religioase, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei oferind constant suport material pentru obiectele de cult; o sală media în care sunt realizate „materiale media” strict pentru interiorul Penitenciarului, iar camera pentru „vizita intimă” este locul în care, o dată la trei luni, persoanele private de libertate au dreptul să se întâlnească cu partenerul de viață. N-am zăbovit prea mult în spațiul de deținere, însă am plecat spre redacție cu imaginea unui penitenciar îngrijit în care se desfășoară multe activități.

Pe parcursul perioadei de deținere, persoanele private de libertate au posibilitatea fie să câștige zile pentru a fi eliberați mai devreme, fie bani, dacă lucrează în exteriorul Penitenciarului. „Persoanele private de libertate pot desfășura activități lucrative atât în interesul locului de deținere (spălătorie, bucătărie, gospodărie agrozootehnică – unde avem porci, teren agricol, ș.a.m.d.), cât și în exteriorul penitenciarului, pentru că avem contracte cu patru agenți economici. Cu fiecare ocazie, participăm la Bursa locurilor de muncă, însă organizăm și cursuri de calificare în meserii. După o pauză de 9 ani, anul acesta am reușit să organizăm un curs de ajutor de bucătar și deja suntem la a doua serie. Sperăm să continuăm. Dorim să ne extindem și în alte domenii de activitate în vederea evaluării și certificării competențelor dobândite pe alte căi decât cele formale, aspect care facilitează reintegrarea socială a persoanelor private de libertate”, mai adaugă directorul Penitenciarului Focșani.

Pentru prima dată la locul de muncă al mamei sau al tatălui

Așa cum am menționat anterior, dintre cei aproximativ 190 de vizitatori, cei mai mulți au fost copiii care au venit pentru prima dată la locul de muncă al tatălui și/sau al mamei. „Judecând după privirile lor, au fost foarte încântați de tehnică și de faptul că au văzut unde lucrează mama sau tata. Noi fiind o instituție de tip închis, copiii nu au avut niciodată prilejul de a vizita locul de muncă al părinților”, spune cms. șef Bogdan Teodorescu. Au fost și copii interesați de profesia de polițist de penitenciare, și au obținut îndrumările necesare din partea angajaților instituției.

În prezent, la nivelul Penitenciarului Focșani sunt „aproximativ 254 de angajați, dintr-un total de 304 locuri”. Iar interesul tinerilor pentru o carieră în acest domeniu este destul de sporit, spune directorul Penitenciarului Focșani. Nu este însă o muncă ușoară. Ziua de lucru începe de la 07:00-07:30, și vine la pachet cu multe. „Munca nu-i niciodată plictisitoare! Tot timpul apare câte un eveniment sau câte un incident care te mai ține 3 sau 4 ore peste program.

Este o muncă în colectiv, fiecare trebuie să-și acorde sprijinul pentru a rezolva problema apărută. Dacă nu ești o persoană calmă, nu prea poți face față mult în sistemul acesta. Persoanele private de libertate caută tot timpul să-ți găsească un punct sensibil, să te irite sau să te șicaneze și important este să ai tăria de caracter să nu-i răspunzi cu aceeași monedă”, atrage atenția cms. șef Bogdan Teodorescu.

„Ziua personalului din sistemul poliției penitenciare” este un prilej de sărbătoare pentru cei care lucrează în sistem și, cu această ocazie, „conducerea Penitenciarului Focșani mulțumește tuturor colegilor pentru dăruirea, hotărârea și răbdarea de care dau dovadă zi de zi pentru a face față evenimentelor cu care ne confruntăm”.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Penitenciarului Focșani au precizat că „inițiativa acestui demers, în care personalul civil și cei apropiați polițiștilor de penitenciare au luat contact cu specificul muncii acestora, este rezultatul conștientizării, de către conducerea unității, a importanței rolului și sprijinului din partea familiei în desfășurarea în bune condiții a activității și în îndeplinirea cu succes a misiunilor desfășurate și nu în ultimul rând sensibilizarea comunităţii, cu privire la problematica reinserţiei sociale a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate”.

Vizitatorii au participat la „un tur ghidat al locului de deținere, iar adolescenții, și nu numai, au purtat discuții interactive cu reprezentanții administrației Penitenciarului Focșani privind activitățile desfășurate zilnic de către personalul unității, rolul pe care îl are instituţia pe plan social, precum și despre activităţile şi programele în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate.

De asemenea, vizitatorii au urmărit o demonstrație privind o serie de elemente de tehnică şi dotare, precum autoturisme, autoutilitare și armament al personalului și membrilor echipei de intervenție. Activitățile desfășurate de polițiștii de penitenciare au avut ca obiectiv principal promovarea profesiei, precum și creșterea nivelului de încredere în instituția noastră, constituind totodată un bun prilej pentru aceștia de a se mândri cu statutul lor și cu rolul important pe care îl ocupă în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și în societate.

Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, motiv pentru care se intenționează organizarea anuală, având în vedere importanța suportului din partea familiei polițiștilor de penitenciare și necesitatea ca aceasta și întreaga societate să cunoască specificul activităților celor care lucrează în acest domeniu”, a transmis subcomisar de poliție penitenciară Ovidiu Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Focşani.

Cu ocazia „Zilei personalului din sistemul poliției penitenciare”, urăm La mulți ani atât angajaților din Penitenciarul Focșani, cât și celor de la nivel național!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?