Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Focșani. Prețurile la apă și canalizare nu vor fi majorate de la 1 iulie; vor crește de anul viitor

Compania de Utilități Publice (CUP) SA Focșani nu va majora tarifele la apă rece și canalizare de la 1 iulie, așa cum vor proceda operatori din zeci de județe ale României. Reprezentanții CUP Focșani au arătat, într-un comunicat de presă, că în România există 27 de județe în care se practică un tarif al furnizării apei potabile mai mare decât în Vrancea. La acest moment, CUP Focșani se află pe locul 28 la nivel național într-un clasament al tarifelor, inclusiv în sud-estul României, zonă în care doar Tulcea are un preț mai mic al apei.

„Prin cadrul legal adoptat în urmă cu câțiva ani și impus de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), toți operatorii regionali au fost obligați să crească gradual tarifele la apă, peste jumătate din banii încasați urmând a fi direcționați către investiții. Strategia tarifară impusă de ANRSC și implementată de CUP SA Focșani prevede creșteri mici de tarife, graduale, iar cea mai mare parte a sumelor încasate va merge către investiții. Aprobarea planului tarifar este condiție de finanțare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD)”, se arată într-un comunicat al CUP Focșani.

În schimb, creșteri de tarife vor avea loc loc anul viitor, potrivit proiectului e hotărâre care a fost aprobat, joi, de consilierii locali din Focșani. Documentul arată că strategia de tarifare propusă pentru 2023-2028 prevede pentru 2024 o majorare cu 6,82% a prețului apei și cu 12% a tarifelor la apa uzată și canalizare. Strategia de tarifare aferentă planului de afaceri de la CUP Focșani a obținut deja avizul conform din partea ANRSC și trebuie să fie aprobată în cadrul adunării generale a Asociației de Dezvolare „Vranceaqua”.

Conform documentelor transmise Consiliului Local Focșani, strategia de tarifare presupune ajustări tarifare ale prețurilor și tarifelor în fiecare an, cel târziu până la data de 1 ianuarie, atât în termeni reali, cât și cu inflația, conform unei formule de ajustare tarifară în care se ține cont de inflație, indicele prețurilor inițial, indicele prețurilor curent, rata inflației pentru o perioadă de 12 luni înainte de cel mai recent indice al prețurilor disponibil. „În cazul în care inflația cumulată de la ultima ajustare depășește 4% se pot solicita până la maximum două ajustări intermediare doar cu inflația, conform formulei de ajustare tarifară”, se arată în documentele transmise de CUP Focșani.

 

1 COMENTARIU

  1. Apa de la Adjud nu se poate folosi, doar la wc, nu se poate bea sau folosi la bucatarie! Ar fi culmea sa mai platim si preturi mai mari! Au recunoscut ca apa contine Fe, ce vina avem noi locuitorii Adjudului? seful ???? de la Fs.mi a spus la telefon,ca e logic ca apa sa contina oxizi de fier,pt.ca vine de la Ruginesti! ca de aceia se numeste localitatea Ruginesti!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?