Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Evaluarea Națională 2023: emoții mai mari pentru părinți, decât pentru elevi. Insp.prof. Tamara Mocanca: Subiectele au fost de dificultate medie

Luni, absolvenții de clasa a VIII-a au susținut prima probă a examenului de Evaluare Națională, și anume, proba la Limba și literatura română. În Vrancea, potrivit unui comunicat de presă remis de profesoara Gabriela Marchitan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, din cei „2.765 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Vrancea care s-au înscris la examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2023‟, la prima probă au fost prezenți 2.655 de elevi. De asemenea, „proba s-a desfășurat în condiții optime‟ și „nu au fost cazuri de elevi eliminați din examen‟.

Caracterizarea de personaj, cerința de la al II-lea subiect

Potrivit IȘJ Vrancea, în județul nostru „s-au organizat 55 de centre de examen și 2 centre zonale de evaluare‟. Examenul a început la 09:00, iar elevii au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva cerințele celor două subiecte. La subiectul I, elevii au avut de analizat două texe la prima vedere: „Limir-împărat‟ de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna‟ de Octavian Paler. La subiectul al II-lea, cel care le-a dat mai mari emoții părinților decât absolvenților de clasa a VIII-a, candidații au avut de scris „o compunere de minimum 150 de cuvinte‟ în care să o caracterizeze pe „Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici‟.

Nu mai știu când a lucrat ultimul test cu o caracterizare de personaj, sper să se descurce‟, se frământa mama unei eleve care a susținut examenul la Colegiul Național „Unirea‟ Focșani. „Cred că le-a dat greu, din moment ce este aproape 11:00 și nu au ieșit până acum‟, spunea o altă mămică. În pofida emoțiilor pe care le-au simțit părinții în timpul în care și-au așteptat copiii să iasă de la examen, primii candidați care au ieșit din sala de examen de la CNU Focșani s-au declarat mulțumiți de „prestația”lor.

A fost ușor. La subiectul al II-lea am avut caracterizare. Nu mă așteptam. Simularea a fost… mai așa… am luat 8. Și aici (n.r. examen) tot la un 8 mă aștept. Ah, și primul subiect a fost ușor. Vreau să mă înscriu la Liceul de Artă, specializarea Arhitectură, pentru că mă pricep la desen și-mi plac casele, mai ales modelul modern‟, spune un elev care, cu un zâmbet ștrengar, recunoaște că are ceva emoții pentru proba de la Matematică.

Ușoare i s-au părut subiectele și colegului său, care și-a propus să se înscrie tot la Liceul de Artă „Ghe. Tattarescu‟ Focșani, doar că la clasa de Muzică: „subiectele au fost ușoare. Bine, mi s-a părut cam greuț subiectul al II-lea, dar am povestit și eu ce a făcut Lia… Mă aștept la un 6, așa cum am luat și la simulare. Acum am emoții mai mari pentru Matematică‟.

Nerăbdători să afle cum s-au descurcat copiii lor, câțiva părinți s-au adunat în zona Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ Focșani și au încercat să mai scape de stres și emoții consultându-se reciproc. „Eu cred că partea de gramatică este mai grea decât cea de creativitate‟, spune un părinte, în timp ce altul îl aprobă. „Subiectele au fost destul de ok. Ne-am așteptat la caracterizare. La simulare am avut rezumat și am luat 7.80. Aici mă aștept la un 8.50. Ca plan de viitor, ori rămân aici, la «Cuza», ori merg la Pedagogic, pe Filologie. Am emoții mai mari la Matematică, dar le transmit și colegilor mei să nu se sperie când văd subiectele, să nu aibă emoții și chiar dacă au, să învețe cum să le gestioneze. Ah, și… atenție, multă atenție‟, spune Gabi.

Colegul său, Marius, a luat „în jur de 9.20 la simulare‟, și se așteaptă ca la examen să ia „peste 9‟ pentru că subiectele au fost ușoare. Este hotărât să rămână la CNAIC Focșani pentru că vrea să se înscrie la specializarea Biologie-Chimie. „Subiectele au fost destul de ok, ușoare, nu chiar așa grele… Bine că n-a picat mesajul textului. 50% mă așteptam să ne dea caracterizare de personaj. Mă aștept la o notă de la 9.50 în sus. La simulare am avut 9. Voi rămâne la «Cuza», și o să aleg Filologie pentru că acolo este Istorie mai multă. La Matematică sunt foarte mari emoțiile. Colegilor mei le doresc succes în continuare. Să nu se panicheze degeaba că după o să regretăm‟, a spus Ștefania la ieșirea din sala de examen.

Miercuri, proba la Matematică

Evaluarea Națională continuă miercuri, 21 iunie 2023, cu proba la Matematică, și joi, 22 iunie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă. IȘJ Vrancea anunță că „primele rezultate vor fi afișate pe 28 iunie, până la ora 14:00 în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, și 29 iunie, în intervalul orar 08:00 – 12:00, la centrele de examen. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice‟.

Important de menționat că cei care depun/transmit contestațiile „prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora‟.

Aceeași sursă precizează faptul că în perioada 29 iunie – 4 iulie vor fi soluționate contestațiile, urmând ca rezultatele finale să fie afișate în data de 4 iulie. „Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută‟, se mai arată în comunicatul de presă transmis de IȘJ Vrancea.

Ce spune prof. Tamara Mocanca, inspector de Limba și literatura română, despre subiecte

Am luat legătura și cu profesoara Tamara Daniela Mocanca, inspector de Limba și literatura română în cadrul IȘJ Vrancea, care ne-a spus că „subiectele primite de elevi la proba scrisă la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 au fost bine calibrate, de dificultate medie, construite conform modelului elaborat, la începutul acestui an școlar, de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Pe baza unor texte suport, primul din Ioan Slavici – «Limir-împărat» și al doilea din Octavian Paler – «Deșertul pentru totdeauna», elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe: extragerea unor informații relevante din textele date, identificarea unor figuri de stil, prezentarea unui element de conținut comun celor două texte, exprimarea opiniei în legătură cu importanța respectării regulilor, asocierea primului text cu un altul, studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară. Cerințele de la punctul B, subiectul I, au vizat achiziții ale elevilor din fonetică, vocabular și gramatică. La subiectul al II-lea, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici.‟

Prof. Tamara Mocanca a reamintit faptul că „în anul școlar 2022-2023, pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, au fost organizate două simulări ale examenelor, la nivel județean și la nivel național. Suntem convinși că elevii noștri s-au pregătit temeinic pentru acest examen, au abordat toate subiectele cu seriozitate și sperăm ca rezultatele să le împlinească așteptările‟.

Deși în Vrancea nu au fost semnalate probleme, în țară, doi elevi au primit nota 1 și au fost eliminați din examen. Potrivit edupedu.ro, „peste 7.000 de elevi au fost absenți la proba scrisă de Limba Română de la Evaluarea Națională 2023, potrivit datelor secretarului de stat Florian Lixandru‟. Citat de aceeași sursă, Florian Lixandru a mai precizat și faptul că „din nefericire, avem și doi eliminați la nivel național, unul în județul Ilfov și unul în județul Alba, pentru fraudă sau pentru tentativă de fraudă, primind nota 1 la examen‟.

Poliţiştii vrânceni le urează tinerilor absolvenţi succes la examene, concentrare și inspirație!

În contextul desfășurării în condiții de siguranță aexamenele naționale din această perioadă, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea a luat o serie de măsuri pe care le-a comunicat prin intermediul unui comunicat de presă. „În contextul desfăşurării Evaluării Naţionale și a Examenului de Bacalaureat, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au fost dispuse atât activităţi premergătoare examenelor cât şi pe timpul desfăşurării acestora. Astfel, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară împreună cu polițiștii aflați în dispozitivul curent, de la structurile de ordine publică, rutieră, dar și de la alte specialități, acționează, pentru ca examenul susținut de absolvenți să aibă loc în condiții de siguranță.Polițiștii, alături de jandarmi și polițiști locali, vor desfășura activități pentru menținerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în zona unităţilor de învăţământ, astfel încât examenele să se desfășoare în condiții de normalitate‟, se arată în respectivul comunicat de presă.

IPJ Vrancea a mai transmis faptul că „echipajele din teren vor acţiona pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. În acest sens, centrele de examinare sunt incluse în itinerariile de patrulare ale polițiștilor.De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere.Toate activitățile se desfășoară în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și cu ceilalți parteneri instituționali. Poliţiştii vrânceni le urează tinerilor absolvenţi succes la examene, concentrare și inspirație!‟.

Monitorul de Vrancea le dorește succes absolvenților de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională din acest an!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?